1. Home
  2. Meer HAS
  3. Reviews
  4. Ouderverhaal Dorien

Moeder Dorien en dochter Dana geven tips

Een vervolgopleiding kiezen is, voor een bijna schoolverlater, een lastige opgave. De keuze is groot en wat vind je nu echt leuk? Maak ik nu een keuze voor de rest van mijn leven? Heb ik de juiste vooropleiding? Wat kan je als ouder/verzorger doen om te helpen kiezen?

Moeder Dorien en dochter Dana delen hun ervaringen.

Samen zijn we op zoek gegaan naar een leuke vervolgopleiding

Dana was geen schoolverlater toen ze geïnteresseerd raakte in de HAS. Voordat ze bij de HAS startte met de opleiding Food Innovation had ze namelijk al twee jaar sportkunde gestudeerd aan de HAN in Nijmegen. Deze studie bleek geen juiste match. We hebben toen veel met Dana gesproken over haar interesses in andere opleidingen. Hierna ben ik met Dana naar de open dag van de HAS gegaan omdat Dana van jongs af aan veel interesse had in voeding en koken. De sfeer sprak ons erg aan.

Ik merkte destijds wel enige twijfel bij Dana vanwege het imago van de HAS. Maar na het bezoek aan de open dag had ze een hele andere, goede indruk.

De HAS is een kleine overzichtelijke hogeschool, niet te vergelijken met grotere hbo-instellingen. 

Tips voor ouders

Proef de sfeer tijdens open dagen en bespreek voorafgaand aan de open dagen de vragen die je hebt over de opleiding. Je kan als ouder ook vragen stellen aan de docenten. Een schoolverlater is vaak nog wat verlegen of voelt zich ongemakkelijk om vragen te stellen. Help je kind door ook een praatje te maken en vragen te stellen aan de docenten.

Loop samen met je kind door het gehele gebouw en proef de sfeer in de klaslokalen. Zie jij je kind daar op die plek? Luister naar je kind en stimuleer je kind om ook bij meerdere aanverwante opleidingen te gaan kijken. 

De open dagen, meeloopdagen en wellicht ook speciale vragenuurtjes voor ouders (digitaal) zijn in mijn beleving erg waardevol. De video over de opleidingen op de opleidingspagina’s van de website geven ook een mooie indruk.

Zelf vind het vooral belangrijk dat de informatie over opleidingen klopt op de website en in de presentaties die worden gebruikt tijdens de open dagen. Ook heb ik bewust gekeken naar de mate van begeleiding door de docenten.

Hoe gaat het nu met Dana op school?

Ik zie dat Dana een mooie ontwikkeling doormaakt. Ze voelt zich thuis bij de HAS en leert ook omgaan met de uitdagingen van groepswerk en groepsopdrachten. Maar ook leert ze beter te presentere en met allerlei design software te werken. Ik krijg de indruk dat docenten over het algemeen goed benaderbaar zijn. 

Dana over haar studiekeuzeproces

Hi ik ben Dana en 20 jaar oud en ik zit in het 2e studiejaar van de opleiding Food Innovation aan de HAS green academy.

Waar heb ik op gelet in mijn studiekeuzeproces?

Het was voor mij lastig om een studiekeuze te maken omdat ik voorafgaand aan mijn huidige opleiding bij de HAS al 2 jaar een andere opleiding had gevolgd aan de HAN in Nijmegen. Daarom was ik bang om weer een verkeerde keuze te maken. In mijn zoektocht voor de juiste studiekeuze keek ik vooral naar mijn eigen interesses en hobby’s. Zo was ik er al snel achter dat ik iets wilde doen met voeding, gezondheid, Biologie en creativiteit. 

Er zijn veel opleidingen op het gebied van voeding maar wat er voor mij uit sprong bij Food Innovation aan de HAS, is dat deze opleiding een leuke mix is van de theorie en praktijk ervaring. Bijvoorbeeld het experimenteren in de keuken en het werken in creatieve lokalen met materialen om een verpakking of concept te ontwikkelen, zorgde dat deze opleiding mij heel erg aan sprak. Je gaat veel visueel en sensorisch aan de slag. Deze aspecten zag ik veel minder terug in andere opleidingen.

Ik heb vooral de website van de HAS bekeken en de video’s van ervaringen van andere studenten maakte mij gemotiveerd om voor deze school te kiezen. Op de open dag voelde ik gelijk een knusse en kleinschalige sfeer waarbij het echt voelde dat de docenten en studenten erg betrokken zijn met elkaar, dit was anders dan ervaringen op open dagen van andere hogescholen.

Advies toekomstige studiekiezers:

Mijn grootste advies voor studenten die een studiekeuze willen maken is: kies echt iets wat je leuk en interessant vindt! Ik merkte bij mijn eerste studiekeuze dat ik helemaal niet wist wat ik wilde en ik had van tevoren te weinig onderzoek gedaan over de opleiding. Waardoor ik er pas tijdens mijn studie achter kwam dat dit helemaal niet in mijn toekomstbeeld paste. Deze tijd is toch waardevol geweest om te beseffen wat ik juist NIET leuk vind en dat is ook heel belangrijk! 

Mijn huidige klasgenoten sluiten nu ook beter aan bij mij qua persoonlijkheid omdat we veel zelfde hobby’s en interesses hebben. Wij motiveren elkaar echt op school en we hebben allemaal dezelfde interesse voor voeding, smaak en creativiteit. Dit is ook een heel groot verschil met mijn vorige opleiding.

Als laatste advies; kijk niet naar welke stad je voorkeur heeft, maar vooral welke opleiding je aanspreekt. In eerste instantie wilde ik helemaal niet naar ‘s-Hertogenbosch omdat ik thuis wilde blijven wonen. Achteraf is het reizen niet erg en maakt dit weinig uit zolang je motivatie hebt voor je opleiding. Je leert een nieuwe stad snel kennen. 

Meer HAS

Agenda studiekeuze-events