1. Home
  2. Bedrijfsopleidingen
  3. Ad Groene Leefomgeving

Ad Groene Leefomgeving

In het kort

Wil jij je verder ontwikkelen op het gebied van het groen en duurzaam inrichten van de stad van de toekomst? Volg dan de Associate degree Groene Leefomgeving in deeltijd of duaal. Bij deze 2-jarige hbo-opleiding bedenk je praktische/maakbare oplossingen voor de inrichting van het stedelijk gebied.
Start
1 september 2025
Duur
2 jaar
Taal
Nederlands
Locatie
Den Bosch

Over de opleiding

Ons klimaat verandert, wat direct invloed heeft op het stedelijk gebied. Denk hierbij aan hittegolven, extreme neerslag of langdurige droogte. Dagelijks zien we in het nieuws hoe kwetsbaar het stedelijk gebied is en dat verandering van de inrichting nodig is. Ga jij met jouw vaardigheden technische oplossingen bedenken om steden toekomstbestendig in te richten?

  • Wil jij jouw kennis en vaardigheden verder ontwikkelen om technische oplossingen te bedenken om steden toekomstbestendig en natuurinclusief in te richten?
  • Wil jij doorgroeien van een uitvoerende functie naar een begeleidende functie?
  • Wil jij je werk verbreden van het inrichten van kleinschalig groen naar openbaar/stedelijk groen?

Tijdens de Ad Groene Leefomgeving ga je met de thema's groen, water, bodem en biodiversiteit aan de slag om steden klimaatbestendig in te richten. 

 

Inhoud van de opleiding

Jaar 1

In het eerste jaar van de opleiding richt jij je op projecten in de groene leefomgeving. Denk hierbij aan bijvoorbeeld pleinen, parken, straten, speeltuinen en daktuinen. 

In het eerste semester richt je je op inventarisatie, onderzoek en verkenning. Dit doen we aan de hand van thema’s die in de groene leefomgeving spelen, zoals bodem, water, biodiversiteit, klimaat, mobiliteit en de sociale aspecten van het vakgebied.  Daarbij krijg je vakken als bodemkunde, plantenkennis, ecologie en dergelijke. Je wordt door middel van een beroepsproduct in combinatie met een assessment getoetst. 

In het tweede semester gaan we planmatig aan de slag en werk je samen in projectteams. Ontwerpen worden technisch uitgewerkt en je leert de plannen te presenteren en communiceren in woord en beeld. Je wordt door middel van een beroepsproduct in combinatie met een presentatie getoetst. 

Jaar 2

Het tweede studiejaar is het specialisatie- en afstudeerjaar op thema’s in de groene leefomgeving.  

In het eerste semester richt je je op de verschillende contractvormen (procesmatig) die ons werkveld kent. Je gaat hierbij contracten opstellen en bijbehorende aanbesteding, ter voorbereiding op de realisatie van projecten. Je wordt getoetst aan de hand van een assessment met een bijbehorende toelichting op de gehele aanbesteding. 

In het tweede semester ga je afstuderen. Tijdens het afstuderen ga je je ook meer specialiseren. Het gaat in samenwerking met je werkleerbedrijf, waarbij je voor hen ook een of meerdere beroepsproducten oplevert. Het beroepsproduct met bijbehorend assessment behoort tot de uiteindelijke beoordeling tijdens je afstuderen. Dit is in samenwerking met het werkveld. 

Weekindeling

De opleiding bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Je hebt een middag en avond les op de HAS in Den Bosch
  • Je besteedt ongeveer 8 uur per week aan zelfstudie (zelf in te delen)
  • Je werkt minimaal 2 dagen per week op een relevante werkervaringsplek, waar je de ruimte krijgt om opdrachten uit te voeren vanuit je opleiding.
  • Er worden regelmatig practica en/of excursies georganiseerd. Deze zijn facultatief om bij te wonen. 

Wat kun je na de opleiding?

Na de opleiding Groene Leefomgeving ontvang je een Associate degree diploma en kun je aan de slag bij een ingenieursbureau, aannemer of gemeente. Vanuit de werkvoorbereiding of tijdens de realisatie ben je met collega's betrokken bij de inrichting van diverse buitenruimtes zoals parken, woonwijken of daktuinen.

Praktische info

Wat heb je nodig om deze opleiding te volgen en wat is nog meer handig om te weten?

Handig om te weten

Startdatum

De opleiding start op 1 september 2025.

Je hebt wekelijks 1 contactdag van 14.00 tot 21.00 uur. De lesdag wordt in januari vastgesteld. 

De doorlooptijd van deze opleiding is in totaal 2 jaar.

Toelatingseisen

De toelatingseisen voor de Ad Groene Leefomgeving, deeltijd of duaal zijn:

  • Mbo niveau 4 diploma
  • Havo of vwo diploma
  • 21+ toets

Heb je vragen over de toelatingseisen? Studieadviseur Marieke van Amelsfort helpt je graag!

E-mail studieadviseur Marieke
Verschillen deeltijd - duaal - voltijd

De Ad Groene Leefomgeving kun je in drie vormen volgen: deeltijd, duaal of voltijd. In alle drie de vormen duurt de opleiding 2 jaar en krijg je het diploma Ad Groene Leefomgeving, alleen de tijdsbesteding en het combineren van studie met werk is anders. Klik hier voor meer uitleg over de verschillen.

We bespreken graag samen met jou welke vorm het beste bij jouw situatie past. Neem daarvoor contact op met studieadviseur Marieke.

Prijsspecificatie
Aanvangsdatum
01 september 2025

Voor de Associate degree Groene Leefomgeving betaal je jaarlijks collegegeld. Het bedrag, betaal- en financieringsinformatie vind je op de pagina Collegegeld

 

Vragen? Neem contact met ons op!

  • Marieke van Amelsfort

    Studieadviseur & stagecoördinator Ad Groene Leefomgeving

    studieadviesadgl@has.nl
    studieadviesadgl@has.nl

Sustainable Development Goals

  • Sustainable Development Goal 2: Geen honger
  • Sustainable Development Goal 9: Industrie, innovatie en infrastructuur
  • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie