1. Home
  2. Bedrijfsopleidingen
  3. Cursus Bakkerijtechnologie

Cursus Bakkerij- technologie

In het kort

Als bakker kun je goed brood bakken, maar heb je ook een flinke dosis technische kennis nodig. Tijdens de cursus Bakkerijtechnologie ontdek je waarom een bepaalde combinatie van ingrediënten leidt tot een smakelijk resultaat. Je leert op de bakkerij opleiding alles over brood, banket en zoetwaren.
Start
11 september 2025
Taal
Nederlands
Locatie
Den Bosch
Investering
Kostendetails

Over de cursus

Als ambitieuze professional leer je alles over de eigenschappen van grond- en hulpstoffen, processing en de feitelijke bereiding. Na de theorie is het tijd om je kennis in de praktijk te brengen. Bakkers klaar? Bakken maar!

Wat kun je na de cursus Bakkerijtechnologie?

Na het volgen van de cursus Bakkerijtechnologie kun jij:

  • Eigenschappen van producten verklaren.
  • Het proces bijsturen door middel van de receptuur.
  • De belangrijkste bereidingsprocessen noemen.

Over de cursus

Inhoud van de cursus

De volgende onderwerpen komen tijdens de cursus aan bod:

  • Bereidingsprocessen van brood.
  • Kneden, rijzen, bakken en bewaren.
  • Banket.
  • Chocolade, cacaoboter alternatieven, suikerwerk.
  • Beschuit, roggebrood en zuurdesembrood.
  • Eigenschappen en functies van grond- en hulpstoffen.
  • De relatie tussen grond - en hulpstoffen en het eindproduct.
Voor wie

De cursus Bakkerijtechnologie is interessant voor iedereen die dagelijks met brood te maken heeft en wil groeien in het vak.

Begeleiding

De lessen krijg je van verschillende HAS-docenten:

  • Wenda Hendrickx - docent Food Technology
  • Mathieu van Son - docent Food Technology
Na deze cursus heb ik meer achtergrondkennis over de verschillende degen en bereidingen, wat me helpt om mijn team beslissingen te laten maken over ontwerpkeuzes en materiaalkeuzes. Ik heb meerdere “aha momenten” gehad.
Bert Schoondermark
Manager Mechanical Engineering, AMF Bakery Systems

Praktische info

Wat heb je nodig om deze cursus te volgen en wat is nog meer handig om te weten?

Handig om te weten

Start- en cursusdata

De startdatum van de cursus Bakkerijtechnologie is 11 september 2025.

Je hebt 14 donderdagavonden les van 17.30 tot 20.45 uur:

De cursus duurt in totaal 5 maanden en vraagt naast de lessen om ongeveer 4,5 aan zelfstudie per week.

Afronding van de cursus

Je sluit de cursus Bakkerijtechnologie af met een individuele opdracht en presentatie. Als je een voldoende haalt en minimaal 80% van de lessen hebt gevolgd, ontvang je een certificaat.

Toelatingseisen

Voor deze cursus op hbo-niveau heb je tenminste nodig:

  • Een afgeronde mbo-4 opleiding.
  • Werkervaring in de voedingsmiddelenindustrie.
Prijsspecificatie
Aanvangsdatum
11 september 2025
Investering
€ 3.551,00
excl. BTW

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 3.175,00
Cateringarrangement
€ 376,00
Totaalprijs
€ 3.551,00
excl. BTW
  • Indien een cateringarrangement van toepassing is, wordt dit benoemd. 
  • Opleidingskosten, waaronder lesmateriaal, zijn vrijgesteld van btw. 
  • Alle overige kosten, zoals het cateringarrangement worden belast met 9% btw.
  • Prijzen zijn onder voorbehoud van indexering.
De opzet van de cursus is naar mijn mening uitstekend afgestemd op een diverse groep deelnemers. Of je nu een bakker, machinebouwer of specialist in grondstoffen bent, iedereen kan waardevolle inzichten opdoen.
Joep van den Broek
Procestechnoloog, Casteleijn Stroopwafel B.V.

Vragen? Neem contact met ons op!

Sustainable Development Goals

  • Sustainable Development Goal 2: Geen honger
  • Sustainable Development Goal 9: Industrie, innovatie en infrastructuur
  • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie