1. Home
  2. Bedrijfsopleidingen
  3. Cursus Basiskennis van vetten, eiwitten en koolhydraten

Cursus Basiskennis van vetten, eiwitten en koolhydraten

In het kort

Koolhydraten, eiwitten en vetten zijn belangrijke voedingstoffen. In deze cursus krijg je kennis en inzicht in de structuur en belangrijkste chemische en fysische eigenschappen van deze stoffen. Ook gebruik je deze kennis om te berekenen en te verklaren hoe deze koolhydraten, eiwitten en vetten zich gedragen binnen een product. Wil je nog meer kennis op doen op dit gebied? De cursus Productontwikkeling & ingrediënten is dan een mooie vervolgstap.
Start
Wordt gepland
Duur
7 dagdelen
Taal
Nederlands
Locatie
Den Bosch
Investering
Kostendetails

Over de cursus

De chemische en fysische eigenschappen van voedingsstoffen spelen een grote rol binnen voedselproductie. Tijdens de cursus leer je hoe je deze eigenschappen kunt verklaren én inzetten. Dat maakt jou als foodprofessional een volwaardig gesprekspartner.

Wat kun je na de cursus?

Na het volgen van de cursus Basiskennis van vetten, eiwitten en koolhydraten kun jij:

  • Het smeltgedrag van vetten verklaren.
  • Uitleggen welke typen vetbederf kunnen optreden en hoe je deze voorkomt.
  • Het denaturatieproces van eiwitten beschrijven en uitleggen hoe je de oplosbaarheid beïnvloedt.
  • De functionele eigenschappen van melk-, vlees- en tarwe-eiwitten uitleggen in zuivel, vleesproducten en brood.
  • De verschillende bruinkleuringsreacties in voedingsmiddelen verklaren.

Over de cursus

Inhoud van de cursus

De volgende onderwerpen komen tijdens de cursus aan bod:

  • De structuur en de belangrijkste chemische en fysische eigenschappen van koolhydraten, eiwitten en vetten.
  • De wering van anti-oxidanten en enzymen.
  • Het smeltgedrag van vetten en typen vetbederf.
  • De werking en verklaring van caramellisatie.
Voor wie

De cursus is er voor iedereen die betrokken is bij (de kwaliteit van) voedselproductie.

Begeleiding

De lessen krijgen je van verschillende HAS-docenten:

  • Aukje Steensma - docent Food Technology
  • Anne-Marie van der Meulen - docent Food Technology
Het is geweldig om met allemaal mensen met werkervaring samen in een klas te zitten. Daar leer je heel veel van.
Tjerk Bouman
Productontwikkelaar bij Unilever

Praktische info

Wat heb je nodig om deze cursus te volgen en wat is nog meer handig om te weten?

Handig om te weten

Start- en cursusdata

Deze cursus wordt gepland.

Je hebt 7 avonden les van 17:30 - 20:30. Na de 7 lesavonden volgt een toetsavond. De cursus duurt in totaal 3 maanden. De cursus vraagt om ongeveer 4,5 uur per week aan zelfstudie.

Studiebelasting
Afronding van de cursus

Je sluit de cursus Basiskennis van vetten, eiwitten en koolhydraten af met een examen. Als je een voldoende haalt en minimaal 80% van de lessen hebt gevolgd, ontvang je een certificaat.

Toelatingseisen

Voor deze cursus op hbo-niveau heb je tenminste nodig:

  • Een afgeronde havo of mbo-niveau 3 of 4 opleiding met scheikunde.

Heeft scheikunde niet in je vakkenpakket of opleiding gezeten? Dan adviseren we eerste de Deficiëntiecursus Scheikunde met een voldoende af te ronden.

Prijsspecificatie
Investering
€ 1.436,65
excl. BTW

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 1.395,00
Cateringarrangement
€ 41,65
Totaalprijs
€ 1.436,65
excl. BTW
  • Kosten voor boeken worden los gefactureerd. 
  • Indien een cateringarrangement van toepassing is, wordt dit benoemd. 
  • Opleidingskosten, waaronder lesmateriaal, zijn vrijgesteld van btw. 
  • Alle overige kosten, zoals het cateringarrangement worden belast met 9% btw.

Vragen? Neem contact met ons op!

Sustainable Development Goals

  • Sustainable Development Goal 2: Geen honger
  • Sustainable Development Goal 9: Industrie, innovatie en infrastructuur
  • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie