1. Home
  2. Bedrijfsopleidingen
  3. Cursus Microbiologie in de voedingsmiddelenindustrie

Cursus Microbiologie in de voedings-middelenindustrie

In het kort

In de cursus Microbiologie in de voedingsmiddelenindustrie leer je de basisprincipes van microbiologie, met directe toepassingen voor jouw werkveld. Ontdek hoe micro-organismen bederf veroorzaken. Leer risico's inschatten en ontwikkel het inzicht om analyseresultaten juist te interpreteren. We combineren theorie met hands-on praktijk in ons geavanceerde microbiologisch lab, zodat je jouw kennis meteen kunt toepassen.
Start
2 september 2025
Duur
2 maanden
Taal
Nederlands
Locatie
Den Bosch
Investering
Kostendetails

Over de cursus

Ben je werkzaam in de foodbranche als kwaliteitsmedewerker, manager of iemand die zich wil omscholen in microbiologische kwaliteitscontrole? Dan weet je hoe cruciaal kennis van micro-organismen is om voedselveiligheid te waarborgen en producten van topkwaliteit te leveren. De cursus Microbiologie in de voedingsmiddelenindustrie brengt je de fundamenten van microbiologische kwaliteitscontrole.

Wat kun je na de cursus

Na het volgen van de cursus kun jij:

  • Basisprincipes van microbiologie begrijpen: Je hebt kennis van de eigenschappen van micro-organismen in de voedingsmiddelenindustrie en de invloed op de productkwaliteit.
  • Microbiologisch bederf voorkomen: Uitleggen hoe besmetting door micro-organismen plaats vindt en hoe je de uitgroei van micro-organismen kunt beperken.
  • Verschil tussen bederf en voedselveiligheid herkennen: Je begrijpt de factoren die bijdragen aan bederf en risico’s voor voedselveiligheid.
  • Wetgeving toepassen: Je krijgt basiskennis van relevante microbiologische wetgeving zowel nationaal als Europees (Verordening 2073/2005).
  • Hands-on ervaring opdoen: Je hebt praktische ervaring opgedaan met microbiologisch onderzoek in een laboratorium omgeving.
  • Analyseresultaten interpreteren: Je ontwikkelt inzicht in het correct interpreteren van microbiologische analyseresultaten.

Met deze vaardigheden ben je beter in staat om een rol te vervullen in de beheersing van de kwaliteit en voedselveiligheid binnen de voedingsmiddelenindustrie. 

Over de cursus

Inhoud van de cursus

De volgende onderwerpen komen tijdens de cursus aan bod:

  • Aanwezigheid & besmetting micro-organismen en betekenis levensmiddelenindustrie
  • Indeling & naamgeving micro-organismen
  • Virussen & bacteriofagen
  • Vermeerdering & energiestofwisseling
  • Schimmels & gisten
  • Bouw en indeling van bacteriën + bacteriesporen
  • Gramnegatieve bacteriën en grampositieve bacteriën
  • Milieufactoren basis (Temp, pH, aw, O2)
  • Verschil bederf en voedselveiligheid
  • Microbiologisch onderzoek
  • Wetgeving basis (verordening 2073)
Voor wie

Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor kwaliteitsmedewerkers, kwaliteitsmanagers en professionals in de voedselindustrie die hun kennis over microbiologie willen versterken.

Werk jij al in de sector, maar voel je dat je kennis mist om microbiologische analyseresultaten goed te interpreteren? Of ben je van plan je om te scholen naar een rol in kwaliteitsborging en voedselveiligheid? Dan is deze cursus iets voor jou.

Begeleiding

We combineren theorie met hands-on praktijk in ons microbiologisch lab, zodat jij de kennis meteen kunt toepassen.

De kennis krijg je van verschillende HAS-docenten:
Arianne van Velthoven - Docent voedingsmiddelentechnologie
Judith van Eijk - Practicumbegeleider voedingsmiddelentechnologie
Angelique Epping - Practicumbegeleider voedingsmiddelentechnologie

Door deze cursus heb ik duidelijke handvaten gekregen om verschillende vormen van bederf in de praktijk te herkennen en te voorkomen.
Jonathan Koelewijn
Managing Director Noordhoek Geraspte Kaas

Praktische info

Wat heb je nodig om deze cursus te volgen en wat is nog meer handig om te weten?

Handig om te weten

Start- en cursusdata

De cursus start op dinsdag 2 september 2025 en bestaat uit 6 bijeenkomsten en een toetsmoment. De bijeenkomsten starten om 16.00 uur en eindigen om 19.30 uur.

  • 2 avonden theorie
  • 4 avonden theorie & praktijk
  • 1 toetsavond

De cursus heeft een doorlooptijd van 2 maanden. Alle bijeenkomsten zijn fysieke bijeenkomsten bij HAS green academy in 's-Hertogenbosch. De cursus vraagt om ongeveer 4,5 uur per week aan zelfstudie.

Toelatingseisen

Voor deze leergang heb je tenminste nodig:

Een afgeronde, relevante havo 5 of mbo-niveau 4 opleiding. Twijfel je over je toelaatbaarheid, neem gerust contact met ons op.

Afronding van de leergang

Je sluit de cursus af met een examen. Als je een voldoende haalt en minimaal 80% van de lessen hebt gevolgd, ontvang je een certificaat.

Prijsspecificatie
Aanvangsdatum
02 september 2025
Investering
€ 2.198,00
excl. BTW

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 2.010,00
Cateringarrangement
€ 188,00
Totaalprijs
€ 2.198,00
excl. BTW
  • Kosten voor boeken worden los gefactureerd.
  • Opleidingskosten, waaronder lesmateriaal, zijn vrijgesteld van btw. 
  • Alle overige kosten, zoals cateringarrangement worden belast met 9% btw.
  • Prijzen zijn onder voorbehoud van indexering.

Vragen? Neem contact met ons op!

Sustainable Development Goals

  • Sustainable Development Goal 2: Geen honger
  • Sustainable Development Goal 3: Goede gezondheid en welzijn
  • Sustainable Development Goal 4: Kwaliteitsonderwijs