De bodem draagt bij aan een duurzame en gezonde leefomgeving. Van boer tot aannemer, van overheid tot burger, van provincies/ gemeentes tot burgers, van waterschappen tot bodemadviesbureaus, etc: allemaal hebben we belang bij goed bodembeheer. Alleen kijkt iedere stakeholder vanuit zijn eigen perspectief. Bodembeheer is dan ook een thema dat integraal moet worden aangepakt. Want alles begint in de bodem.
Begrip ontwikkelen voor verschillende invalshoeken, deze verbinden en vooruitbrengen, is waar het in dit traject om draait. Tijdens het programma bieden we vanuit een brede focus -van agrarische gronden tot stedelijke omgeving en bodems in de openbare ruimte- een gedragen kijk op het natuurlijke systeem, als basis voor de opgaven in het gebied.
In de maatwerkcursus kunnen de volgende onderwerpen aan bod komen:
- Basiskennis bodem
- Ecosysteemdiensten bodem
- Bodemgerichte gebiedsontwikkeling
- Stakeholdermanagement in relatie tot wetgeving
- Data en praktijk
- Agro en natuur
- Visievorming en visieontwikkeling bodem
Het programma wordt met de opdrachtgever samen op maat gemaakt. Het programma kan worden afgesloten met een eindpresentatie.
RESULTATEN
De maatwerkcursus De bodem als basis voor gebiedsontwikkeling biedt handvatten om met een groep stakeholders (uit o.a. landbouw, natuur, infrastructuur en stedelijke omgeving) toe te werken naar een systeemgerichte en integrale aanpak van duurzaam bodembeheer. Na het traject weet je:
- De basisprocessen in de bodem op chemisch, fysiologisch en biologisch gebied te begrijpen en over te dragen op anderen.
- Hoe een levende, gezonde bodem bijdraagt aan maatschappelijke doelen zoals biodiversiteitsherstel, CO2 reductie of vastlegging, waterberging.
- Hoe ecosysteemdiensten functioneren, hoe deze door de bodem worden bevorderd en een basis vormen voor biodiversiteit.
- Op basis van (steeds veranderende) wet- en regelgeving keuzes te maken als bodemcoach.
- Hoe een levende bodem kan bijdragen aan het businessmodel van diverse stakeholders.
- Vanuit casuïstiek een perspectief te ontwikkelen voor een vitale bodembenadering vanuit landbouw, natuur, infrastructuur en stedelijke omgeving.
- Een visie te ontwikkelen en uit te dragen op een integrale, gebiedsgerichte aanpak met alle stakeholders.
BEGELEIDING
De maatwerkcursus wordt in samenspraak met HAS green academy samengesteld. De volgende docenten zijn expert op de thematiek en verzorgen de bijeenkomsten:
- Ing. Harm Rijneveld, docent Veehouderij - HAS green academy
Lees meer over Harm in het artikel 'Meebewegen is sleutelwoord voor melkveehouders' - Dr. Ir. Sander van Delden, docent Toegepaste Biologie - HAS green academy
Lees meer over Sander in het artikel 'Hoe laten we planten groeien op de maan?' - Dr. Judith van de Mortel, lector Gezonde plant op een vitale en duurzame bodem - HAS green academy
Lees meer over Judith op haar lectoraatspagina - Ing. Caroline de Feijter, docente Management van de Leefomgeving - HAS green academy
Lees meer over Caroline in het artikel 'Community of Practise pakt kennisvragen uit de praktijk op' - Hans van Haaren MBA, chief financial officer - Silt BV
Lees meer over Hans in het artikel 'Bodemspecialisten met hun kop in het zand!'
VOOR WIE?
Dit traject is bedoeld als basis voor een gebiedsgerichte aanpak, waarin verschillende stakeholders uit het gebied de groep vormen. Dit zijn onder andere adviseurs en medewerkers bij overheden zoals provincie, gemeenten en waterschappen, agrariers, ondernemers, verenigingen. Het programma wordt op maat aangeboden, zodat deelnemers kunnen werken aan de opgaven die spelen in desbetreffende gebied.