Dagdeel 1 (gezamenlijk)
1a) Biologische landbouw wat is dat eigenlijk? Een introductie
Wat moet een gangbare ondernemer veranderen om biologisch te worden? Hier schetsen we de belangrijkste uitdagingen en vragen waar ondernemers die denken aan omschakeling/een omschakeling maken tegenaan lopen.
Belangrijke uitdagingen/opgave zijn:
- Te weinig grond/Te intensief
- Eiwitopgave.
- Reductie antibioticagebruik/chemische middelen en meststoffen
- Biodiversiteit
- Effecten op productie
- Keten en markt
Korte vs lange termijn
Dit is een belangrijk punt waar aandacht aan gegeven moet worden. Welke investering vergt het op korte termijn/wat levert het op op de lange termijn?
1b) Grond en Samenwerking
In dit deel bespreken met het knelpunt ‘grond’. Veel ondernemers in de veehouderij hebben op dit moment te weinig grond voor de mate waarin ze veeteelt bedrijven om over te schakelen op biologisch. Er zijn verschillende mogelijkheden om hier mee om te gaan. Minder intensief boeren kan, maar is niet per definitie noodzakelijk. Je kunt ook denken aan samenwerken met partijen als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten of andere Terrein Beherende Organisaties, samenwerken met je buurman akkerbouwer, etcetera. Hoe werkt dat? Welke stappen kun je zetten? Ook overschakelen naar biologische landbouw vergt een investering in omschakeling van de 'grond' door deze een aantal jaren biologisch te gebruiken, maar de producten zijn nog niet biologisch.