Geo-data is een onlosmakelijk onderdeel van de informatievoorziening bij overheden. Geo-data speelt een belangrijke rol bij de uitvoering en ondersteuning van de primaire processen. Geen bestemmingsplan kan worden gemaakt zonder geo-data, openbare ruimte kan niet worden beheerd zonder geo-data en geen kaart kan worden gemaakt zonder geo-data.
Geo-data verbindt de locatiegebonden data, waardoor je snel inzicht krijgt. Zo kun je bij de energietransitie bijvoorbeeld data over bouwjaar en omgevingsaspecten aan elkaar koppelen om te bepalen welke wijk van het gas af kan.
Om dit werk te kunnen doen zijn GIS-specialisten nodig. Mensen die ‘onder de motorkap’ van het Geografisch Informatie Systeem kunnen kijken. Mensen die slim en gestructureerd de gegevens weten te vinden, combineren met vele landelijke datasets, kunnen opslaan, beheren en distribueren én die begrijpen hoe je de ruimtelijke aspecten kunt benutten. Mensen die gebruikers kunnen ondersteunen, nieuwe toepassingen kunnen ontwikkelen, kunnen ‘stoeien’ met de gegevens en vragen van gebruikers kunnen vertalen in werkbare oplossingen.