In de opleiding wordt aan alle aspecten van baanonderhoud en -beheer aandacht gegeven.
Onderwerpen die aan bod komen zijn:
- Balans vinden in een kwetsbaar gras-ecosysteem
- De externe opgave: natuurdoelen, duurzaam waterbeheer en reductie middelengebruik
- Het beheerplan
- Baankwaliteit: monitoring en vastlegging
- Meerjarenplan en jaarcyclus
- Budgetten en budgetbeheer
Balans vinden in een kwetsbaar gras-ecosysteem
Dit dagdeel gaat over de fundamentele complexiteit van greenkeeping: er wordt ingegaan op plant-bodem interacties en de kwetsbaarheid van het gras-ecosysteem op een golfbaan. Aan de orde komt hoe de natuur uitdagingen oplegt en waarom de uitkomsten van gehanteerde maatregelen altijd een bepaalde onvoorspelbaarheid kennen. De opleiding zal vooral ingaan op de strategische keuzes die dit speelveld bepalen.
De externe opgave: natuurdoelen, duurzaam waterbeheer en reductie middelengebruik
Een golfbaan vormt onderdeel van een landschap, van een natuurlijke biotoop en van een watersysteem. In dit dagdeel zullen we ingaan op de opgaves die hieruit voortkomen: enerzijds de beperkingen rond watergebruik en gewasbescherming, anderzijds de vele mogelijkheden voor landschappelijke inpassing, een rijke biodiversiteit en voor actief waterbeheer. Tenslotte behandelen we de opzet van een transparant en effectief relatiemanagement naar omwonenden, gemeente en waterschap.
Het beheerplan
‘Als de doelen niet zijn vastgelegd, is elke uitkomst goed’. In dit dagdeel gaan we in op de noodzaak van én houvast bij het vastleggen van de strategische en tactische beheerdoelen van een golfbaan:
- strategisch: vastlegging van streefbeeld en de duurzaamheidsambities van de golfbaan
- tactisch: vastleggen van gewenste structurele speelkwaliteit en visuele presentatie (en daarmee beoordeelbaar/meetbaar maken)
Baankwaliteit, monitoring en vastlegging
Een manager/directeur van een golfbaan cq. een bestuurslid ‘baan’/baancommissaris zal zich op elk moment een oordeel moeten kunnen verschaffen ten aanzien van de bereikte beheerkwaliteit en duurzaamheidsambities op de golfbaan, mede om dit naast gestelde doelen te kunnen leggen. In dit dagdeel zullen we ingaan op een systematische benadering van deze verantwoordelijkheid, incl. de hiervoor ontwikkelde tools en de mogelijkheid om de ondersteuning van experts in te roepen.
Meerjarenplan en jaarcyclus
In dit dagdeel wordt ingegaan op de wijze waarop eerder vastgelegde strategische doelen, samen met financiële en andere kaders, vertaald kunnen worden naar een meerjarenplan en jaarplan voor baanaanpassingen en onderhoud. Hierbij wordt ook ingegaan op de taakverdeling tussen manager/bestuurslid/directeur/baancommissaris & hoofdgreenkeeper, en de contractvorming met aannemers.
Budgetten en budgetbeheer
Een budget is de financiële uitdrukking van gemaakte afspraken. Op welke manier vertaal je het beheerplan naar het hiervoor noodzakelijke budget? Of andersom: hoe houd je in de fase van planvorming een reële verbinding met beschikbaar budget? Hoe doe je dit praktisch? Hoe werkt dit met aannemers? Wie is op de baan verantwoordelijk voor het budgetbeheer? Hoe geef je je machinepark vorm en welke financieringsopties zijn er? Hoe kun je in de financiële functie rekening met omvangrijke renovaties, zoals het vervangen van greens? Tijdens de opleiding geven we antwoord op al deze vragen!