10 plenaire bijeenkomsten
De plenaire bijeenkomsten zijn opgedeeld in 5 modules:
- Maatschappij en jij (1 les)
Er speelt van alles in de wereld. Thema’s als urbanisatie, klimaatverandering, technologische ontwikkelingen, etc. hebben allemaal invloed op de sector. Ze zitten vol met kansen die de sector kan grijpen, maar ook met uitdagingen die we aan moeten gaan. We bekijken dit in deze module vanuit een kansrijk perspectief.
Wat zijn de (toekomstige) ontwikkelen binnen de boomkwekerij? Wat speelt er op politiek gebied, op wet- en regelgeving, technische innovaties en welke maatschappelijke ontwikkelingen zijn relevant voor de sector. Waar liggen jouw kansen hierin en waar liggen jouw uitdagingen als je een paar jaar vooruit kijkt?
- Strategievorming (3 lessen)
We kijken in deze module naar het langetermijnperspectief van je eigen bedrijf. We staan bewust stil bij de ontwikkelingen die er zijn en welke invloed dit heeft op jouw bedrijf en op de keuzes waar je voor staat op de langere termijn.
De traditionele familiebedrijven worden groter, de omgeving waarin je je bevindt wordt complexer. Dit maakt het maken van strategische keuzes niet altijd makkelijk. Dit vraagt kennis van jou op meerdere bedrijfskundige vlakken. En als je dan een keuze hebt gemaakt, welke stappen ga je dan zetten? Hoe pak jij het aan? Veranderen klinkt soms als iets groots, maar dat hoeft niet zo te zijn. We staan samen stil bij de keuzes voor jouw bedrijf, hoe zorg je ervoor dat jij als ondernemer de koers in gaat zetten en blijft volgen ondanks dat de dagelijkse taken op het bedrijf gewoon doorgaan?
- Personeel en arbeidsmanagement (2 lessen)
Personeel is het kapitaal van je bedrijf. Goed personeelsmanagement zorgt ervoor dat de operationele processen soepel verlopen en dat medewerkers de ondersteuning en middelen krijgen die ze nodig hebben om succesvol te zijn. In deze module leer je onder andere hoe je goed personeelsmanagement inbedt in jouw bedrijf. We kijken bijvoorbeeld naar werving en selectie, de uitzendbranche, waarderingsgesprekken en naar de wijze van beloning. .Als ondernemer heb je een belangrijke rol daarin als leider. Wat voor leider ben je en wat is er binnen jouw bedrijf nodig aan leiderschap? Dat klinkt je misschien zwaar in de oren, maar als je personeel in dienst hebt, is dat zeker aan de orde. Sterk leiderschap kan bijvoorbeeld helpen bij het creëren van een positieve en inspirerende werkomgeving, waardoor het gemakkelijker wordt om personeel aan te trekken en te behouden.Het doel is om het personeelsbeleid van jouw bedrijf overeen te laten komen met het strategisch plan van het bedrijf. Centrale vraag daarbij is, zijn alle gewenste kwaliteiten bij jouw mensen aanwezig om de strategische doelen te kunnen behalen.
- Risicomanagement (1 les)
Risicomanagement speelt een cruciale rol in de boomkwekerijsector, waar ondernemers worden geconfronteerd met een breed scala aan potentiële risico's (q-organismen, handelsvoorraden, klimaat, sanctielanden, etc.) die van invloed kunnen zijn op de operationele activiteiten, financiële gezondheid en reputatie van je bedrijf en de sector. Door proactief risico's te identificeren, te beoordelen en effectieve beheerstrategieën te implementeren, kunnen boomkwekerijen veerkrachtigere en duurzamere bedrijfsmodellen ontwikkelen. In deze module leren we je hoe je de risico’s in kaart brengt voor jouw bedrijf en hoe je hier op kunt acteren.
- Financieel management (2 lessen)
Een financieel gezond bedrijf is cruciaal voor de levensvatbaarheid, de groeipotentie en het vermogen om met tegenslagen om te gaan. In deze module krijg je meer begrip van en inzicht in de liquiditeit, de solvabiliteit, rentabiliteit en de operationele efficiëntie. We maken aan de hand van je strategisch plan een financiële planning voor het bedrijf voor de komende jaren. Daarbij wordt de rentabiliteit van het bedrijf nader bekeken en analyseren we welke investerings- en financieringsmogelijkheden er zijn voor je bedrijf. Hoe beoordeelt een bank jouw plannen? Tevens gaan we in op belangrijke fiscale aspecten van de bedrijfsvoering.
- Na een aantal maanden komen we terug bij elkaar tijdens de Terugkomdag. Je presenteert er kort wat je gedaan hebt tijdens en na de opleiding. Wat heb je geleerd en wat is er veranderd? Samen bespreek je waar je tegen aanloopt. Handvatten om verder door te pakken, krijg je middels intervisie.
Individueel assessment en coachingstraject
Naast de 5 modules krijg je de mogelijkheid om een ondernemerschapsassessment te doen. Wij werken hierbij met de DISC-profielen. Het geeft je inzicht in jezelf als persoon in relatie tot je ondernemerschapskwaliteiten. Je wordt hierin gedurende het traject bijgestaan door een persoonlijke coach, die je helpt jouw uitdagingen te realiseren en de opleiding om te zetten in concrete actieplannen.
Voorafgaand aan het traject vragen wij je om thuis een DISC-test te doen. Alle informatie hierover ontvang je voorafgaand aan de opleiding. De resultaten van de test ontvangen jij en jouw coach via de mail in een rapport.
In een eerste coachingsgesprek worden de resultaten met je besproken. De spreekwoordelijke spiegel houden we je voor. In dit gesprek stel je ook samen met je coach persoonlijke leerdoelen op.
In een tweede en derde coachgesprek ga je met je coach in gesprek over je persoonlijke leerdoelen in relatie tot de ontwikkeling van je bedrijf. Een van de belangrijke punten is het geleerde in de sessies om te zetten in acties en resultaten voor je eigen bedrijf uiteraard gerelateerd aan je persoonlijke ontwikkelpunten.