Dag 1:
De cursus start met de behandeling van de verwachtingen van de cursisten. Zo behandelen we waar cursisten tegenaan lopen in hun werk met betrekking tot financiële klanten in de foodsector.
Het volgende onderdeel van dag 1 is inzicht verkrijgen in het totale foodlandschap. We geven een algemene schets over de foodmarkt op zowel op mondiaal als nationaal niveau. Aan bod komen de kengetallen van het Nederlandse foodlandschap, branches, sectoren en belangrijke ontwikkelingen.
De foodsector is voortdurend in beweging en trends volgen elkaar snel op. Een foodcursus zou geen foodcursus zijn zonder het bespreken van trends en ontwikkelingen in deze sector. Deze ochtend horen de cursisten meer over trends en ontwikkelingen. Wat is een trend, wat kun je ermee. Welke algemene trends zijn er en hoe vertaal je deze naar de foodsector?
’s-Middags gaan de cursisten de diepte in met de bespreking van de ketens in de foodsector. Centraal hierbij staat de behandeling van de Zuivelketen, maar ook andere ketens komen aan bod We bespreken de dagelijkse en strategische problematiek waar ondernemers in de foodketen mee te maken hebben en waar de hulp van een extern financieel deskundige gewenst kan zijn of zelfs noodzakelijk is. Aandacht hebben vragen als: “Wat is mijn markt, waar bevind ik mij in de keten, wie is mijn eindklant, wie is de finale consument?”.
De dag sluiten we af met de bespreking van een groepsopdracht over foodketens. Het doel van deze opdracht is het geleerde direct toepassen. In deze opdracht kijken de cursisten kritisch naar een bepaalde keten en beantwoorden vragen als: “Welke machtsverhoudingen zie je, hoe ziet het krachtenveld eruit?”
Dag 2:
Op dag 2 starten we de dag met een presentatie van de Banking for Food visie van de Rabobank door 1 van de foodspecialisten van Rabobank Nederland.. Met Banking for Food wil Rabobank een prominente rol in het maatschappelijk debat spelen rond het brede voedselvraagstuk en daarmee producenten en consumenten, boeren en burgers met elkaar verbinden. Er komen allerlei thema’s en uitdagingen langs waar we vanuit de Rabobank van grote waarde kunnen zijn.
Eind van de ochtend en begin middag besteden we ruim aandacht aan duurzaamheidsaspecten en de daarbij horende risico’s en kansen in de Supply Chain. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de circulaire economie, food sourcing en CO2 footprint.
‘s Middags gaan we aan de slag met de eigen casuïstiek die iedere deelnemer heeft ingebracht. In kleine groepen analyseren we elke casus en toetsen we deze aan de visie op Food, die de Rabobank hanteert bij advisering aan en financiering van foodrelaties. Welke strategische vragen komen er bij jou op bij deze casus? En welke specifieke suggesties heb je met betrekking tot de financiering?
Dag 3:
Productveiligheid/houdbaarheid en productkwaliteit zijn heel belangrijk in de foodsector en kunnen niet ontbreken in deze cursus. Daarom starten we dag 3 met foodproductie-aspecten en de daarbij behorende productierisico’s. Een expert op gebied van foodprocessen- en kwaliteit van de HAS bundelt de krachten met een expert van Rabobank Verzekeren.
In het 2e deel van de ochtend wordt aandacht besteed aan conceptontwikkeling in food. Alleen een goed product is tegenwoordig niet meer genoeg, om een nieuw product op de markt te brengen moet je innovatief en creatief zijn. We gaan met elkaar na waaraan een goed foodconcept moet voldoen.
Omdat je niet alleen over Food moet praten, maar Food ook echt moet beleven gaan we in de middag inspiratie opdoen bij een aantal foodconcepten in Den Bosch, tijden de FIT (Food Inspiration Tour)!