In het kort
Opleiding in beeld
-
Hippische Bedrijfskunde en Pet Business
Tijdens je studie
Van management en financiën tot logistiek, marketing en het organiseren van evenementen. Bij Hippische Bedrijfskunde en Pet Business leer je alles over de bedrijfsmatige kant van de paarden en gezelschapsdierensector. Je gaat tijdens je studie wekelijks naar een bedrijf voor een opdracht. Zo leer je meteen in de praktijk. ERVAAR HET!
Inhoud van de studie
Jaar 1: Basis bedrijfskunde, kennismaking sector en oriënterende stage
Na een introductieweek, waarin je je medestudenten, school en docenten leert kennen, duik je in de basis van bedrijfskunde. Je gaat aan de slag met belangrijke thema's zoals de klant, omgeving, keten, financiën en bedrijfsorganisatie. Je schooldagen bieden een perfecte mix van theorie en praktijk! Samen met je studiegenoten pas je jouw kennis toe in opdrachten op het gebied van managementstrategieën, financieel management, marketing en logistiek.
Alle voorbeelden en kennismakingen zijn gericht op de Hippische en pet-sector, zodat je je meteen kunt verdiepen. Aan het einde van je eerste jaar ga je op oriëntatiestage bij een bedrijf gericht op (een van) deze sectoren, waar je waardevolle praktijkervaring opdoet!
Jaar 2: Verdiepen
In jaar 2 ga je dieper in op bedrijfskundige vakken zoals (personeels)management, bedrijfseconomie, marketing en logistiek. Je opdrachten richten zich nu meer op marktonderzoek, strategisch ondernemerschap en international business. Om je voor te bereiden op een mogelijke (buitenlandse) stage in jaar 3, verzorgen we een deel van de lessen in het Engels.
Bij HAS vinden we het ontwikkelen van je persoonlijke vaardigheden belangrijk. Daarom krijg je tijdens je studie een coach toegewezen die je ondersteunt bij het behalen van je leerdoelen. We besteden ook aandacht aan hoe bedrijven omgaan met weerstand en verschillende culturen, zodat je goed bent voorbereid op de (internationale) bedrijfswereld!
Jaar 3: Stages en minor
In jaar 3 breng je al je opgedane kennis en vaardigheden in de praktijk tijdens een stage van minimaal 20 weken bij een bedrijf of organisatie naar keuze. Je gaat aan de slag met een bedrijfskundige kwestie, zoals bijvoorbeeld het opstellen van een kostprijsberekening, een marketing- en communicatieplan, of zelfs logistieke en managementopdrachten. Je kunt zowel in het binnen- als buitenland stagelopen, waardoor je waardevolle internationale ervaring opdoet.
Daarnaast heb je de mogelijkheid om een minor te volgen, bij HAS of aan een andere hogeschool of universiteit. Deze combinatie van praktijkervaring en verdieping maakt jou klaar voor de uitdagingen van de beroepswereld!
Jaar 4: Afstuderen
In het laatste studiejaar krijg je de kans om je verder te specialiseren door een module te kiezen die perfect aansluit bij jouw groeiende interesses, vaak gebaseerd op je ervaringen tijdens de stages.
In de laatste 20 weken van jaar 4 ga je aan de slag met een beroepsopdracht, waarbij je echte vraagstukken vanuit het bedrijfsleven of de overheid oppakt. Je werkt in teams van 2 of 3 studenten, mogelijk van verschillende opleidingen, en krijgt begeleiding van een vakdocent. Door deze opdrachten met succes af te ronden, voltooi je jouw opleiding en zet je een belangrijke stap richting je toekomstige carrière!
In jaar 4 heb je ook alternatieve mogelijkheden, zoals de module Topklas Ondernemen. Hierbij word je in de eerste 20 weken van het laatste leerjaar klaargestoomd voor ondernemerschap, waarbij je leert hoe je een eigen bedrijf ontwikkelt en start. In de laatste 20 weken kun je ervoor kiezen om deze ambitie te verwezenlijken via het zelfstandig ondernemerschapstraject, waarbij je afstudeert met jouw eigen bedrijf, of je kunt afstuderen met een beroepsopdracht. Deze opties geven je de kans om jouw ondernemersdroom werkelijkheid te maken!
Leren door te doen
Bij ons neem je niet alleen ‘droge’ stof tot je op een collegedag, maar ga je ook echt aan de slag met het toepassen van theorie op praktische vraagstukken, samen met medestudenten, specifiek gericht op jouw sector. Door interactieve groepsprojecten en casestudies krijg je inzicht in de uitdagingen en kansen die de agrisector biedt. Onze docenten, die zelf ervaring hebben in het bedrijfsleven, begeleiden je bij het ontwikkelen van essentiële vaardigheden en het vinden van innovatieve oplossingen. Op deze manier vormen wij jou tot een bedrijfskundige professional met een specialisatie in de sector, klaar om de uitdagingen van de praktijk aan te gaan! Toch voorkeur voor een van de andere bedrijfskunde-specialisaties? Wij kijken met je mee voor een overstap naar een andere specialisatie.
Leerplan overzicht
In het leerplan lees je welke lessen je in welke periode volgt. Download het leerplan hieronder.
Naast ongeveer 15 contacturen per week, kun je 25 uur per week aan zelfstudie verwachten bij de opleiding Hippische Bedrijfskunde en Pet Business.
Sommige vakken sluit je af met een tentamen, bij andere vakken lever je opdrachten in of geef je een eindpresentatie. Bedrijfsbezoeken, die je regelmatig hebt tijdens de opleiding, sluit je altijd af met een verslag of presentatie.
#HASverhalen
Studenttevredenheid (NSE 2023)
Handig om te weten
Studieverenigingen
Studievereniging
Aan de hbo-opleiding Bedrijfskunde en agribusiness zijn verschillende studieverenigingen verbonden namelijk Animalia, HAS Hippique en HAS Intensief verbonden. Deze studieverenigingen hebben als doel het samenbrengen van studiegenoten van verschillende opleidingen, met interesse in dezelfde sector. Deze studieverenigingen organiseren activiteiten zoals workshops, seminars en excursies.
Studeren met een ondersteuningsbehoefte
Studenten met ondersteuningsbehoeftes die (vooralsnog) blijvend van aard zijn en die een vertragend effect kunnen hebben op de studievoortgang, komen in aanmerking voor extra voorzieningen via Studie+. Studenten die beschikken over een officiële dyslexie/dyscalculie verklaring krijgen zonder intakegesprek automatisch een half uur extra tijd tijdens tentamens. Voor andere voorzieningen kun je een intakegesprek aanvragen met een Studie+ begeleider. Tijdens dat gesprek wordt samen bekeken welke aanpassingen en voorzieningen de student tijdens de opleiding nodig heeft en/of HAS green academy deze kan leveren.
HAS Den Bosch
Vestiging Den Bosch
In Den Bosch studeren zo’n 3.800 studenten. Het gebouw in Den Bosch beschikt over moderne en innovatieve faciliteiten op het eigen complex, zoals een kas, technologiehal, laboratorium, techniekhal, schooltuin, klimaatkamers, etc.
Voor projecten werk je zoveel mogelijk samen met het bedrijfsleven, dus geen verzonnen cases, maar echte vraagstukken uit het beroepenveld. In Den Bosch voer je deze opdrachten vooral op school uit. Je gaat een aantal keer per jaar op bedrijfsbezoek of er komt een gastspreker uit het bedrijfsleven.
Studentenstad Den Bosch
Studentenstad
's-Hertogenbosch of simpelweg Den Bosch is de leukste stad van Nederland. Dat zeggen ze niet alleen in Den Bosch maar dat blijkt ook uit allerlei onderzoeken. Je kunt er uitstekend winkelen, prima eten in iedere prijsklasse, leuk uitgaan en op het gebied van theater, film en festivals staat Den Bosch bovenaan in bijna iedere 'hit' lijst. Daarnaast zijn er 2 leuke studentenverenigingen aan de HAS gekoppeld: Gremio Unio (GU) en Ichthus. Kortom, in Den Bosch zul je je niet snel vervelen.
Informatie voor nieuwe studenten
Info voor eerste jaars
Het studiejaar 2025-2026 begint op maandag 1 september 2025.
Dictaten worden door docenten digitaal beschikbaar gesteld, je kunt zelf bepalen of je het dictaat wil laten printen. De kosten voor boeken en andere leermiddelen zijn ongeveer € 550 plus ongeveer € 300 voor excursies en outdooractiviteiten.
Naast de kosten van leermiddelen en voor activiteiten betaal je wettelijk collegegeld.
Studievereniging
Studievereniging Verde is een opleidingsoverstijgende studievereniging en verbindt Venlose HAS-studenten met een passie voor agro, biologie, business, food en health. Deze studievereniging organiseert activiteiten zoals workshops, etentjes, excursies en feestjes.
Studeren met een ondersteuningsbehoefte
Studenten met ondersteuningsbehoeftes die (vooralsnog) blijvend van aard zijn en die een vertragend effect kunnen hebben op de studievoortgang, komen in aanmerking voor extra voorzieningen via Studie+. Studenten die beschikken over een officiële dyslexie/dyscalculie verklaring krijgen zonder intakegesprek automatisch een half uur extra tijd tijdens tentamens. Voor andere voorzieningen kun je een intakegesprek aanvragen met een Studie+ begeleider. Tijdens dat gesprek wordt samen bekeken welke aanpassingen en voorzieningen de student tijdens de opleiding nodig heeft en/of HAS green academy deze kan leveren.
HAS Venlo
In Venlo heeft HAS green academy een breed netwerk van partnerbedrijven. Studenten bezoeken minimaal een keer per week een partnerbedrijf. Zo kunnen ze de theorie die geleerd wordt tijdens hoor- en werkcolleges meteen toepassen in de praktijk.
In Venlo studeren zo’n 500 studenten. Het gebouw beschikt over een hypermodern laboratorium. Voor andere faciliteiten maken de studenten gebruiken van de faciliteiten van partnerbedrijven.
Studentenstad Venlo
Venlo is een wereldstad op provinciale schaal, een energieke, moderne handels-, transport- en industrieregio aan de Maas, vlakbij de grens met Duitsland. Venlo bruist! Het is het culturele epicentrum van Noord-Limburg. Met volop activiteiten, inspirerende kunst, hippe festivals, leuke winkels en heerlijke terrasjes in de knusse, historische binnenstad en aan de gemoderniseerde Maasboulevard. Daarnaast organiseert studentenvereniging S.A. DaVinci toffe activiteiten en feestjes. Vanuit HAS green academy loop je zo het centrum in. De stad als je achtertuin, wat wil je nog meer!
Informatie voor nieuwe studenten
Het studiejaar 2025-2026 begint op maandag 1 september 2025.
Dictaten worden door docenten digitaal beschikbaar gesteld, je kunt zelf bepalen of je het dictaat wil laten printen. De kosten voor boeken en andere leermiddelen zijn ongeveer €600. De kosten voor activiteiten zijn ongeveer €350.
Naast de kosten van leermiddelen en voor activiteiten betaal je wettelijk collegegeld.
#Studiekeuze #Events
Na je studie
DOE HET! Met jouw diploma op zak kun je straks onder andere aan de slag bij ondernemingen in diervoer, paardenhouderij of evenementenmanagement. Ook een baan bij een adviesbureau, verzekeringsbedrijf of bank hoort tot de mogelijkheden als bedrijfskundige. Je bent een volwaardige gesprekspartner voor ondernemers en je kent de hippische en gezelschapsdierensector.
Jouw carrière
Beroepen
- Marketing manager
Als marketing manager doorzie je de vragen uit de markt en weet je deze te vertalen naar (nieuwe) producten die tegemoetkomen aan de wensen van de consument. Je kunt aan het werk in diverse gebieden van de hippische en gezelschapsdierensector, zowel nationaal als internationaal. Je kunt ook als event manager aan de slag binnen de sector.
- Financieel adviseur
Als financieel adviseur ken je de bedrijfseconomie door en door, met als specialisatie paarden- of dierhouderij. Zo ben je thuis in financiering, begroting, belastingrecht en verzekeringen. Je adviseert bijvoorbeeld over kredieten en relatiebeheer bij accountantskantoren of banken, maar ook bij sociaaleconomische voorlichtingsdiensten.
- Ondernemer
Ook dat ligt binnen handbereik. Je kunt een eigen bedrijf of instelling in het MKB (midden- en kleinbedrijf) opzetten. Of het nu gaat om de productie van goederen of het aanbieden van diensten, de (detail)handel, distributie of consumentenverkoop: de opleiding Hippische Bedrijfskunde en Pet Business biedt je alle kennis om als zelfstandig (hippisch) ondernemer te beginnen.
- Logistiek manager
Als logistiek manager zorg je ervoor dat de productie, opslag en distributie van goederen in de hippische en gezelschapsdierensector soepel verloopt. Je optimaliseert de goederenstroom, beheert voorraden en zorgt dat producten op tijd bij de juiste afnemers aankomen. Je kunt werken bij groothandels, stallen of gespecialiseerde dierenspeciaalzaken.
- Eventmanager
Als evenementenmanager ben je verantwoordelijk voor het organiseren van evenementen binnen de hippische en gezelschapsdierensector. Of het nu gaat om grote paardensportevenementen, tentoonstellingen of beurzen, jij zorgt voor de planning, coördinatie en uitvoering. Je werkt samen met leveranciers, sponsoren en deelnemers om het evenement tot een succes te maken.
- Inkoper
Als inkoper bepaal je welke producten en grondstoffen nodig zijn voor bedrijven binnen de hippische of gezelschapsdierensector. Je onderhandelt met leveranciers, vergelijkt prijzen en zorgt voor de beste kwaliteit tegen een scherpe prijs. Dit kan bijvoorbeeld bij dierenwinkels, fokkerijen of evenementenbedrijven.
- Accountmanager
Als accountmanager bouw je sterke relaties op met klanten in de hippische of gezelschapsdierensector. Je vertegenwoordigt jouw bedrijf, geeft advies over producten of diensten en zorgt voor een tevreden klantenbestand. Je kunt werken bij fabrikanten van diervoeding, zadels of andere dierenbenodigdheden.
- Productmanager
Als productmanager ontwikkel je producten die aansluiten bij de wensen van de klant en de markt binnen de hippische en gezelschapsdierensector. Je werkt samen met verschillende afdelingen om nieuwe producten op de markt te brengen, van diervoeding tot verzorgingsproducten. Je houdt de trends in de gaten en zorgt dat jouw producten succesvol zijn in de verkoop.
#Afgestudeerd #Vierhet
Vervolgopleidingen
Heb je straks je hbo-opleiding Hippische bedrijfskunde en Pet business afgerond, maar ben je nog niet uitgestudeerd? Wil je je nog verder verdiepen?
Dan kun je na het behalen van je hbo-bachelor diploma een masteropleiding gaan volgen aan een universiteit. Hiermee kun je je nog verder specialiseren op jouw favoriete terrein.
Doorstudeermogelijkheden
Masteropleidingen
Voor Hippische Bedrijfskunde en Pet Business kun je denken aan deze vervolgopleidingen*:
- Master Management Economics and Consumers (Wageningen University)
- Master Supply Chain Management (Tilburg University)
- Master International Agri-Business and Food Chain Management (Harper Adams University in Groot Brittanië)
*De betreffende onderwijsinstelling bepaalt of je toelaatbaar bent voor een vervolgopleiding. HAS green academy heeft hier geen medezeggenschap in.
Het onderwijs in
Na de opleiding Hippische Bedrijfskunde en Pet Business kun je ervoor kiezen om een ‘Kopopleiding onderwijsbevoegdheid’ te volgen waardoor je les mag geven in het beroepsonderwijs (vmbo en mbo) en in het praktijkonderwijs. Deze opleiding duurt 1 jaar.
Facts & figures 1,5 jaar na afstuderen
Benieuwd naar andere opleidingen met bedrijfskunde en dieren?
Toelating
Welke vooropleiding heb je nodig om aan deze opleiding te beginnen? Wat is de toelatingsprocedure? En welke mogelijkheden zijn er als ik niet helemaal voldoe aan de eisen?
Vooropleiding
havo
havo
Toelaatbaar met de volgende profielen:
- Cultuur en maatschappij
+ wiskunde - Economie en maatschappij
- Natuur en gezondheid
- Natuur en techniek
Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan is er de mogelijkheid om wiskunde bij te spijkeren via de basiscursus wiskunde.
vwo
vwo
Toelaatbaar met de volgende profielen:
- Cultuur en maatschappij
- Economie en maatschappij
- Natuur en gezondheid
- Natuur en techniek
mbo
mbo
Toelaatbaar met het volgende niveau:
- Niveau 4
Wiskunde wordt sterk aanbevolen
Kom jij studeren bij HAS green academy en wil je jezelf extra goed voorbereiden? Volg dan het Young Professionals Traject, speciaal voor mbo-studenten! Het is ook mogelijk om wiskunde bij te spijkeren via de basiscursus wiskunde.
Ouder dan 21?
Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de bovengenoemde toelatingseisen (havo/vwo of mbo 4)? Dan kun je in aanmerking komen voor een 21+ toelatingstoets. Neem hiervoor contact op met de studieadviseur.
Beschik je over een niet-Nederlands diploma?
Internationale student? Bekijk ook de toelatingseisen op de Engelstalige website.
International Office behandelt de aanmeldingen van studenten met een niet-Nederlandse vooropleiding die zich willen inschrijven voor een Nederlandstalig hbo bachelor programma.
Verder moet je voldoen aan de volgende taaleis:
- NT2-certificaat Nederlands, óf
- bewijs dat je in Nederland hebt gestudeerd tot 3 HAVO / 3 VWO
Heb je vragen over deze aanmeldprocedure? Neem dan contact op met International Office: international@has.nl.
Aanmelden
Via Studielink kun jij je aanmelden voor deze opleiding bij HAS green academy. Je moet uiterlijk 1 mei aangemeld zijn om toelatingsrecht te hebben. Aanmelden is daarna nog mogelijk tot en met 31 augustus, uitsluitend wanneer je aan de aanmeldeisen voldoet.
Aanmelden
Proces van aanmelden
Je kunt je aanmelden voor de hbo-bacheloropleiding Hippische Bedrijfskunde en Pet Business (CROHO 34866) bij HAS green academy. Meld je aan via www.studielink.nl en log in met jouw DigiD-code.
Aanmelden voor studiejaar 2025/2026 is mogelijk vanaf oktober. Meld je uiterlijk 1 mei aan voor toelatingsrecht.
Studiekeuzecheck
Collegegeld
Om te kunnen starten aan een opleiding bij HAS green academy, moet je collegegeld betalen. Via Studielink kun je deze digitale machtiging afgeven vanaf 1 juni. Voor meer informatie over de kosten van het collegegeld, de betalingsdata en wanneer je de digitale machtiging moet indien, bekijk de pagina Collegegeld.
FAQ
Ik twijfel nog tussen een aantal opleidingen, wat kan ik doen?
Wij helpen je graag
Als jij twijfelt tussen verschillende studies, raden wij je aan om in ieder geval een open dag te bezoeken. Daarnaast zijn er proefstudeerdagen waarbij je een nog beter beeld van de opleiding krijgt. Ook kun je altijd je vragen stellen aan de studieadviseurs van de desbetreffende opleidingen.
Zijn er bepaalde struikelvakken die lastig zijn?
Dit is voor iedereen persoonlijk
Er zijn altijd vakken die lastiger zijn dan de andere. Dit is voor iedereen persoonlijk. Sommige studenten hebben moeite met wiskunde en statistiek. Voor vragen over dergelijke vakken kun je altijd terecht bij de studieadviseur van de opleiding.
Ik heb een ondersteuningsbehoefte. Kan ik hulp krijgen?
Natuurlijk, wij vinden het belangrijk dat jij je goed voelt tijdens een studie bij de HAS. Binnen de HAS begeleidt de werkgroep Studie+ studenten met een ondersteuningsbehoefte. Dit kan zijn op het gebied van:
- visuele, auditieve en motorische handicaps; slechthorend, slechtziend
- chronische en psychische ziektes; M.E. , faalangst, ADHD
- stoornissen in het autistisch spectrum; PDD-NOS, Asperger
- stoornissen in taal en spraak; dyslexie, dyscalculie
Heb je een ondersteuningsbehoefte en verwacht je tijdens de studie tegen belemmeringen aan te lopen?
Dan is het verstandig om ruim voor de start van de opleiding een intakegesprek aan te vragen (vóór de zomervakantie). In dit gesprek bekijken we welke aanpassingen en voorzieningen je tijdens de opleiding nodig hebt en hoe de HAS deze kan leveren.
Heb je een officiële dyslexie en/of dyscalculie verklaring?
Dan krijg je, zonder intakegesprek, automatisch een half uur extra tijd tijdens je tentamens.
Contact opnemen
Voor Den Bosch, neem contact op met Monique Huberts
(M.Huberts@has.nl - 088 - 890 3822)
Voor Venlo, neem contact op met Daniëlle Graat
(D.Graat@has.nl - 088 - 890 3859 / 06 4345 9451)
Hoeveel lessen volg je op de HAS en hoeveel online bij deze opleiding?
De verdeling tussen online lessen en lessen of prakijkuren op de HAS zijn grofweg als volgt: op maandagen volg je online les, op dinsdagen ben je op de HAS, de woensdagen zijn voor zelfstudie of stage, op donderdagen ben je weer op de HAS en op excursie en de vrijdagen zijn flexibel. Projectgroepen proberen we op woonplaats/regio af te stemmen binnen de groepen, zodat je ook gemakkelijk ergens af kunt spreken.
Ik wil op kamers als ik ga studeren bij HAS green academy. Hoe pak ik dit aan?
Op kamers in Venlo
Ben je op zoek naar een kamer in Venlo, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kan jezelf inschrijven op een of meerdere websites waarop ze kamers aanbieden, zoals kamernet.nl of kamers.nl. Maar je kan ook terecht bij Brix housing, een studentenservice-organisatie die zich inzet voor het opvangen en accommoderen van studenten die in Venlo komen wonen en studeren.