Minoren

HAS green academy biedt diverse minoren aan die gericht zijn op actuele thema’s binnen agro-, food en groene leefomgeving. Ontdek het hier!

HAS-studente

Binnen onze minoren richten we ons op het verbreden van je blik en het verbinden van kennis uit verschillende vakgebieden. Tijdens een minor ga je samen met studenten van verschillende hbo-bacheloropleidingen aan de slag met een écht project voor een bedrijf of organisatie. Op deze manier leer je samenwerken in een multidisciplinaire omgeving: een boost voor je persoonlijke ontwikkeling.

Vanzelfsprekend ondersteunen we je met de nodige kennis en vaardigheden voor het uitvoeren van je project door bijvoorbeeld colleges, practica, excursies en workshops.

Meer informatie over ons aanbod vind je op Kies-op-Maat. Interesse om je in te schrijven voor een minor?

Ontdek het minor-aanbod!

Agrarisch Ondernemerschap

Tijdens deze twintig weken durende minor ontdek je het ondernemerschap in de agrarische sector en onderzoek je jouw rol daarin: adviseur of ondernemer. Je werkt aan een casebedrijf en analyseert hoe het toekomstbestendig kan blijven. Tegelijkertijd reflecteer je op je eigen toekomst en ontwikkel je jouw persoonlijke en professionele vaardigheden.

Meer info over deze minor?

Bekijk via Kies-op-Maat
Applied Animal Science

This program aims to evaluate and improve how we care for animals. It looks at complex issues in animal health, housing, nutrition and behaviour and uses Welfare Quality® principles to design better practices. You'll create a future-focused vision based on the latest trends and challenges. You will become an expert in combining science and animal welfare for sustainable animal husbandry. 

More info about this minor?

Bekijk via Kies-op-Maat
Applied Plant Research

If you have a passion for plants and an inquisitive mind, this minor will expand your plant knowledge and teach you how to use your knowledge in applied research.

As one of the leading countries in plant production, the Netherlands is a popular base for many head offices of global seed companies. In this minor, you will conduct a real-life research project with a small team of students, commissioned by a plant breeding, plant production or plant health company. Statistics and trial design classes will support you in your experiments.

You will take classes in Plant Physiology & Photosynthesis, Plant Breeding, Plant & Soil Health, Statistics and Experimental design, among others. The curriculum includes several visits to plant breeding companies and other classes to help you develop soft skills such as communication and presentation.

More information about this minor?

Bekijk via Kies-op-Maat
Betekenisvol ondernemen

Ben je ondernemend? Wil je jouw steentje bijdragen aan een betere wereld voor mens, dier, milieu of natuur? Wil je echt aan de slag met jouw eigen passie? En zie je het zitten om zelf vorm geven aan je eigen leren, samen met een gemotiveerde groep studenten? Dan is de 20-weekse minor Betekenisvol Ondernemen iets voor jou.

Jouw persoonlijke ontwikkeling staat centraal in deze module. Je gaat in vrijheid werken aan een volledig zelf gekozen betekenisvol project dat je individueel uitvoert. Je kiest dat project vanuit je passie en je talenten en gaat op zoek naar je 'ikigai'. Dat is een Japans begrip dat het best te vertalen is met 'de reden van je bestaan vinden'. Tevens maak je deel uit van een ‘learning community’, waarin studenten, docenten, coaches en externe learning partners samenwerken, leren en elkaar uitdagen. Zo wordt er een open en actieve leeromgeving gecreëerd waarin je in eigen tempo en met je eigen leervragen aan de slag kunt. We dagen je uit om zoveel mogelijk externen te ontmoeten om je verder te helpen en te inspireren, maar ook om te onderzoeken hoe jouw project kan aansluiten bij je doelgroep.

Meer info over deze minor?

Bekijk via Kies-op-Maat
Challenge Sustainability

Complexe duurzaamheidsvraagstukken staan in deze minor centraal. Samen met je medestudenten, docenten en lectoren kom je in actie om in een multidisciplinaire omgeving de mogelijkheden te onderzoeken om duurzaam impact te maken. 

De minor ‘Challenge Sustainability’ van HAS green academy is een programma van 20 weken dat studenten uit verschillende opleidingen met elkaar verbindt om bij te dragen aan duurzame ontwikkeling. Het programma is ontwikkeld door de afdeling Milieukunde en gebaseerd op een uniek concept binnen het onderwijsaanbod van HAS Green Academy. Complexe duurzaamheidsvraagstukken staan in deze minor centraal. Samen met je medestudenten, docenten en lectoren kom je in actie om in een multidisciplinaire omgeving de mogelijkheden te onderzoeken om duurzaam impact te maken. Hoe ziet jouw gewenste project en leeromgeving eruit? Dat is helemaal aan jou en je medestudenten. Kortom: wil je samen met anderen bijdragen aan verduurzamen? ‘Join the green team, change the game! 

Meer info over deze minor?

Bekijk via Kies-op-Maat
Creating a healthy food environment

The prevalence of overweight and obesity keeps rising in the Netherlands and worldwide. One of the causes is our food environment, where consumers are constantly tempted to choose unhealthy foods. There are significant health differences between groups of people, depending on their socio-economic status. This results in chronic diseases such as cardiovascular disease and diabetes, and more pressure on healthcare budgets as a consequence. These healthcare costs will become unsustainable in the near future, and solutions to stimulate public health must be found.  
 
In this minor you will learn more about how we can make the healthy choice the easy choice, and which players this involves. Find out more about the various perspectives on our food environment: the government, the food industry, NGOs, experts and science, and what steps we can take.

Meer info over deze minor?

Bekijk via Kies-op-Maat
Cultivation & Technology - Greenhouse Cultivation

With this minor, you will deepen your arable or horticultural knowledge and acquire skills to use this knowledge in greenhouse cultivation.

As a frontrunner in the arable and horticultural sector, the Netherlands is host to many head offices of global companies. This minor is aimed at students with innovative ambitions in or around primary arable or horticultural production companies. Students will learn how to become starting managers, entrepreneurs or specialists in a specific sector. Not only will they gain experience and knowledge to apply in their future daily work, but they will also be capable of initiating sector innovation. The Cultivation & Technology minor has been developed to prepare students for bachelor-level jobs like greenhouse manager, entrepreneur, crop specialist or technological advisor.

You will apply theoretical knowledge and gain practical insights during a real-life greenhouse cultivation project. You will do a group specialization project and individual research on a subject you find interesting. You will take classes in Soil and Fertilizing, Plant Physiology & Greenhouse Growing, Plant Health, Irrigation, Cost Price and entrepreneurship, among others. The curriculum includes several excursions and other courses to help you develop your soft skills.

More information about this minor?

Bekijk via Kies-op-maat
Food Quality & Health (Venlo)

Door o.a. de groeiende wereldbevolking, de hogere eisen aan voedselveiligheid, gezondheid èn kwaliteit van voeding en de invloed van voedselproductie op het milieu, wordt de (wereldwijde) voedingssector uitgedaagd om op zoek te gaan naar nieuwe innovatieve methoden om de voedselproductieketen te optimaliseren. Wil jij hierin een rol spelen? Dan is deze minor zeker iets voor jou!

Als generalist Food Quality & Health kun jij de verbindende factor worden tussen primaire sector, de supply chain en de verwerkende voedingsmiddelenindustrie en daardoor nauw betrokken zijn bij gezonde innovaties in voeding op het gebied van productie, voedselveiligheid en milieu.

Bij deze minor wordt enerzijds gekeken naar voeding en gezondheid en anderzijds naar duurzame voedselproductie en kwaliteitszorg. Binnen deze kaders komen onder andere de volgende thema’s aan bod: voedingskunde, bio-inhoudsstoffen, voedselvertering, gezondheid, voedselkwaliteit, wetgeving, voedselveiligheid, post harvest technology, analysetechnieken, logistiek, maatschappelijke vraagstukken, alternatieve (plantaardige) eiwitbronnen en milieu-invloeden. Bij het behandelen van deze onderwerpen kom je daarnaast in aanraking met bedrijven en lectoren die bezig zijn met nieuwe, creatieve initiatieven op het gebied van gezonde, veilige en duurzame voeding. Binnen individuele en (multidisciplinaire) groepsprojecten krijg je de kans om je nader te verdiepen in zelf gekozen onderwerpen. Met welke onderwerpen je aan de slag wilt binnen projecten mag je zelf bepalen, mits het natuurlijk met humane voeding te maken heeft. Er wordt daarbij uitgegaan van veel zelfstandigheid.

Na het volgen van deze minor heb je de kennis en vaardigheden om vanuit verschillende invalshoeken te redeneren en zo bijvoorbeeld als adviseur of onderzoeker een goede gesprekspartner te vormen bij nieuwe (multidisciplinaire) initiatieven vanuit de primaire voedingssector, (voedingsmiddelen) bedrijven of de overheid.

Meer info over deze minor?

Bekijk via Kies-op-Maat
Future Food Systems

Future Food Systems (FFS) empowers students to lead value-based change management, transforming the world by aligning personal values with impactful actions in the agri-food sector. Through in-depth exploration of agri-food systems, FFS inspires innovative ideas for transitioning towards sustainability while enhancing business opportunities. This module is your gateway to creating meaningful change in the future of food.

Meer info over deze minor?

Bekijk via Kies-op-Maat
Global Trade & Management

If you would like to work in an international business in the Agri-Food environment, our program enables you to understand the different business dynamics and your own personal needs to develop your knowledge and skills accordingly, together with a divers blend of students.

Meer info over deze minor?

Bekijk via Kies-op-Maat
Innovatief Ondernemen (Venlo)

In de minor Innovatief ondernemen ga je met je eigen idee of in opdracht van een bedrijf een business-concept ontwikkelen. Na 10 weken lever je een business-ontwerp op, waarna je gedurende de daarop volgende 10 weken gaat onderzoeken of dit aansluit bij de organisatie én hoe je dit business-ontwerp gaat financieren (financieringsplan). Je maakt prognoses, zorgt voor de juiste financieringsconstructie en je zorgt dat je (financierings-) partners betrokken worden en blijven.  Business innovaters, marketeers, sales- en financiële experts geven advies en verzorgen colleges en trainingen. Studenten verzorgen seminars om onderwerpen verder uit te diepen.

Meer info over deze minor?

Bekijk via Kies-op-Maat
Ondernemer, visie en plan

Onderwijs gedurende 20 weken wat geheel in het teken staat van jouw droom om je eigen bedrijf van start te laten gaan.

Misschien kun je het programma zelfs uitbreiden naar 40 weken, want indien je Topklas Ondernemen succesvol afsluit én je jouw onderneming voldoende van de grond weet te krijgen, mag je bij de HAS zelfs afstuderen op jouw eigen onderneming!

De rode draad gedurende Topklas Ondernemen is “De startende ondernemer die vraagt/ zoekt”, op zowel zakelijk als persoonlijk vlak. Afhankelijk van de fase waarin jij je als (toekomstig) ondernemer bevindt, zal deze je hele leven actueel blijven. Een vragende/ zoekende houding is essentieel om te blijven groeien en ontwikkelen. Vanuit deze filosofie is het Topklas Ondernemen programma ontworpen.

Meer info over deze minor?

Bekijk via Kies-op-Maat
Perspectieven voor een biodivers agrarisch landschap

Wil jij bijdragen aan de urgente uitdagingen in het agrarisch landschap en perspectieven bieden voor zowel de natuur als agrarische ondernemers? Dan zijn er stappen nodig op bedrijfsniveau, op gebiedsniveau en op netwerkniveau. Verken in deze 20 weekse minor samen met studenten van verschillende opleidingen de verschillende mogelijkheden en laat je inspireren door boeren, natuurbeheerders, overheden en onderzoekers uit de praktijk.

Meer info over deze minor?

Bekijk via Kies-op-Maat
Protein transition: towards a sustainable future

​​The protein transition is the shift from consuming animal proteins to consuming plant-based and other new protein sources. This transition is necessary to facilitate a more sustainable diet without continuing to harm the valuable ecosystems on our planet. 

​In this minor you will work on a research project with fellow students in cooperation with a company that makes a relevant contribution to the protein transition. These projects are positioned throughout the food chain, including subjects such as breeding and cultivation practises, the production of meat and dairy alternatives, market-oriented innovative research, and consumer buying behaviour. Each research project will consider sustainability aspects and their impact on the entire food chain. 

​In addition to working on a group project, you can develop your ambition and talents by specialising yourself in an area within the protein transition that you find interesting. The idea is to help you gain knowledge and skills as a professional in your future job or your own business.

More information about this minor?

Bekijk via Kies-op-Maat
Ruimteproef

Wil jij de regie nemen in een leefomgeving die steeds verder onder druk staat? Er speelt veel: klimaatverandering, toenemende verstedelijking, afname van de biodiversiteit, energie- en landbouwtransitie. Jij kunt echt impact maken in de minor 'Ruimteproef' waarin je op zoek gaat naar oplossingen voor deze vraagstukken. In real-life casussen werk je aan (her)inrichting van het landschap, stedelijk en landelijk. Zo maak jij het verschil!

Meer info over deze minor?

Bekijk via Kies-op-Maat
Toegepaste Ecologie (Venlo)

Gaat jouw hart sneller kloppen van het idee dat je kunt bijdragen aan herstel van biodiversiteit? Of wil je graag onderzoek doen naar de relatie tussen bodem, water en vegetatie? In de minor ‘Toegepaste Ecologie’ in Venlo krijg je de kans om je eigen interesse te volgen en ruim de tijd nemen om het ecologisch vraagstuk van jouw keuze grondig bij de kop te nemen. Een prima manier om je verder te verdiepen in je toekomstige werkveld en daar belangrijke contacten op te doen.​ 

Meer info over deze minor?

Bekijk via Kies-op-Maat