Informatie voor ouders

Als ouder/verzorger wil je jouw kind natuurlijk zo veel mogelijk helpen door te luisteren en mee te denken. Maar wat kan jij doen om je kind het beste te ondersteunen?

Help je studiekiezer op weg

Geen stress, een studiekeuze maken doe je stap voor stap. Wij begeleiden je graag door de fases van dit proces!

Dorien en Dana geven tips

Mijn belangrijkste tip voor studenten die een studiekeuze maken: kies iets wat je écht leuk en interessant vindt! Bij mijn eerste studiekeuze had ik geen idee wat ik wilde en had ik me er niet genoeg in verdiept. Pas tijdens de studie ontdekte ik dat het helemaal niet in mijn toekomstbeeld paste. Toch was die periode waardevol, omdat ik leerde wat ik wél en wat ik vooral niet leuk vind – en dat is ook ontzettend belangrijk!

Benieuwd naar meer tips van Dorien (ouder) en Dana (student)? Laat je inspireren!

Lees het!

Stap voor stap

1. Oriëntatie

Een bezoek samen met jouw kind aan een open dag is een goede start van het oriëntatieproces. Zo krijg je een goed beeld van de school, de opleidingen, de sfeer en is er de mogelijkheid om al je vragen te stellen aan docenten en studenten. 

Heeft jouw kind een goed gevoel gekregen bij de school en opleiding(en)? Dan raden we hem of haar aan om te komen proefstuderen of meelopen, en écht te ervaren hoe het is als student op de HAS!

Tijdens een proefstudeerdag organiseert de opleiding een dag waarbij alle facetten van de opleiding aan bod komen. Zo krijgt jouw kind, samen met andere proefstudeerders een breed beeld van de opleiding. Tijdens een meeloopdag loopt je kind met een HAS student mee met de lessen die op die dag gegeven worden.

Deze evenementen zijn een belangrijk onderdeel tijdens het studiekeuzeproces voor je kind.

Bekijk alle aankomende studiekeuze-events
2. Aanmelden via Studielink

Om te starten met de opleiding kan je kind zich tot en met 1 mei aanmelden. Belangrijk: voor iedere opleiding gelden er specifieke toelatingseisen, deze zijn te vinden op de opleidingspagina's.

Aanmelden doe je als aankomend student via www.studielink.nl met een eigen DigiD code. Dit kan dus niet via de DigiD van de ouders.

Aanmelden
3. Match in vooropleiding?

Bekijk de toelatingseisen onder het kopje ''toelating'' op de opleidingspagina zorgvuldig. Voor sommige opleidingen is wiskunde en/of scheikunde verplicht. Is jouw kind havo- of vwo-scholier en doet hij of zij geen examen in wiskunde en/of scheikunde? Dan kan het benodigde niveau behaald worden door het volgen van een cursus wiskunde of een cursus scheikunde. Bekijk hier onze toelatingstrajecten.

Van mbo naar hbo

Voor mbo-leerlingen adviseren we sterk om het Young Professionals Traject te volgen. Zo zijn aankomende studenten beter voorbereid op de overstap van mbo naar hbo.

4. Studiekeuzecheck & afronden aanmelding

Zodra de aanmelding via Studielink is ingevuld en verstuurd, ontvangt jouw kind een mail van Studentzaken met aanvullende vragen om de aanmelding af te ronden.

Voor sommige hbo-bacheloropleidingen geldt een (verplichte) aanvullende studiekeuzecheck. Bekijk dus de toelatingseisen goed.

5. Kosten & studiefinanciering

Wil je meer weten over de studiekosten, op kamers gaan en wat er nodig is voor een vliegende start? Bezoek de pagina's met praktische info over onder andere:

Studiefinanciering

Op de website van DUO is alles te vinden over studiefinanciering, collegegeldkrediet en OV voor studenten.

6. Van start!

Het is zover: jouw kind is binnenkort officieel student. Spannend maar vooral leuk, toch? Mocht je toch nog inhoudelijke vragen hebben, neem dan even contact op met de studieadviseur van de opleiding. Voor praktische vragen kun je terecht bij Studentzaken.

Studiebegeleiding
Iedere student krijgt een persoonlijke coach toegewezen voor het begeleiden van zijn of haar studieloopbaan aan HAS green academy.

Onze studiekeuze-events

Waarom studeren aan de HAS?

De HAS is verkozen tot de beste groene hogeschool in Nederland! Als persoonlijke middelgrote hogeschool is er veel aandacht voor de studenten. Wij creëren een veilige omgeving waarin jouw kind zich ontwikkelt tot een professional. Onze opleidingen bieden veel mogelijkheden en onze docenten hebben veel praktijkervaring. Door de stevige basis die gelegd wordt is de kans op een baan na afstuderen dan ook 87%. Verder krijgt je kind bij ons een persoonlijke coach toegewezen die ze tijdens zijn / haar studieloopbaan aan HAS green academy begeleidt.

Samen met medestudenten werkt je kind aan actuele vraagstukken van bedrijven en organisaties. Met de kennis en ervaring die ze opdoen, ontwikkelen ze praktische oplossingen die bijdragen aan een toekomst met genoeg gezond voedsel in een gezonde leefomgeving. Zowel in Nederland als daarbuiten.

Meer weten over studeren aan HAS green academy? Ontdek het!

Studeren aan de HAS

Bekijk onze hbo-opleidingen

  • Applied Geo-Information Science

    Diploma
    Bachelor of Science
    Locatie
    Den Bosch
    Studieduur
    4 jaar

    Jij maakt het straks mogelijk om ruimtelijke vraagstukken inzichtelijk te maken en een antwoord te vinden op maatschappelijke vragen na de hbo-opleiding Applied Geo-Information Science.

  • Bedrijfskunde en agribusiness

    Diploma
    Bachelor of Business Administration
    Locatie
    Den Bosch en Venlo
    Studieduur
    4 jaar

    Ligt jouw hart in de agrarische sector? Dan past de hbo-opleiding Bedrijfskunde en agribusiness bij jou! Je leert hier de bedrijfskundige kant van agrarische bedrijven kennen.

  • Bedrijfskunde en foodbusiness

    Diploma
    Bachelor of Business Administration
    Locatie
    Den Bosch en Venlo
    Studieduur
    4 jaar

    Ben jij nieuwsgierig hoe een pak melk in het schap van jouw supermarkt komt? In de specialisatie Bedrijfskunde en foodbusiness leer je alles over de bedrijfskundige kant van bedrijven in de foodsector.

  • Food Innovation

    Diploma
    Bachelor of Science
    Locatie
    Den Bosch
    Studieduur
    4 jaar

    Ben je vaak creatief bezig met eten? Of wil je bijdragen aan een betere wereld door duurzame verpakkingen te ontwikkelen? Bij de HBO-opleiding Food Innovation aan HAS green academy leer je hoe je nieuwe food concepten bedenkt en succesvol in de markt zet.

  • Food Technology

    Diploma
    Bachelor of Science
    Locatie
    Den Bosch
    Studieduur
    4 jaar

    Ontdek jij hoe je snacks gezonder kunt maken? Of hoe je sinaasappelsap lekker en langer houdbaar maakt? Tijdens de hbo-opleiding Food Technology leer je alles over de wereld achter het etiket.

  • studenten Toekomstbestendige stad - AD lopen over stadsbrug

    Ad Groene Leefomgeving

    Diploma
    Associate degree
    Locatie
    Den Bosch
    Studieduur
    2 jaar

    Wil jij de stad van de toekomst groen en duurzaam inrichten? Volg dan de opleiding Groene Leefomgeving! Bij deze tweejarige hbo-opleiding bedenk je praktische en toekomstbestendige/maakbare oplossingen voor de inrichting van het stedelijk gebied.

  • Horticulture & Business Management

    Diploma
    Bachelor of Science
    Locatie
    Den Bosch
    Studieduur
    4 jaar

    Onderzoek jij graag de optimale groei omstandigheden voor de tomatenteelt? Tijdens de Engelstalige opleiding Horticulture & Business Management ga je aan de slag in de open en gesloten teelt, ontdek je nieuwe innovaties binnen de sector en pas jij je kennis toe in praktische situaties.

  • Hippische Bedrijfskunde en Pet Business

    Diploma
    Bachelor of Business Administration
    Locatie
    Den Bosch en Venlo
    Studieduur
    4 jaar

    Zie jij jezelf later als bedrijfsleider van een topsport stal aan de slag gaan? Of ontwerp je liever gave campagnes voor een leverancier in dierenaccessoires? Bij Hippische Bedrijfskunde en Pet Business leer je alles over de bedrijfsmatige kant van de paarden en gezelschapsdierensector.

  • International Food & Agribusiness

    Diploma
    Bachelor of Business Administration
    Locatie
    Den Bosch
    Studieduur
    4 jaar

    Het voeden van meer mensen is één van de enorme uitdagingen waar de wereld voor staat. Wil jij deel uitmaken van de oplossing? Kies dan voor de Engelstalige hbo-opleiding International Food & Agribusiness.

  • Management van de Leefomgeving hbo-opleiding

    Management van de Leefomgeving

    Diploma
    Bachelor of Science
    Locatie
    Den Bosch
    Studieduur
    4 jaar

    Ben jij graag in de natuur en houd je van aardrijkskunde of biologie? Dan is de hbo-opleiding Management van de Leefomgeving iets voor jou!

  • Milieukunde

    Diploma
    Bachelor of Science
    Locatie
    Den Bosch
    Studieduur
    4 jaar

    Ben jij klaar om een verschil te maken voor het klimaat? Bij de hbo-opleiding Milieukunde leer je innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor een duurzame toekomst en een leefbare planeet!

  • Toegepaste Biologie

    Diploma
    Bachelor of Science
    Locatie
    Den Bosch en Venlo
    Studieduur
    4 jaar

    Ben jij nieuwsgierig en geïnteresseerd in biologie? Bij Toegepaste Biologie leer je om met onderzoek een bijdrage te leveren aan gezonder eten, een beter milieu en een goed leven voor de dieren.

  • Tuinbouw en akkerbouw

    Diploma
    Bachelor of Science
    Locatie
    Den Bosch
    Studieduur
    4 jaar

    Wil jij aan de slag in de sector die steeds belangrijker wordt voor de productie van ons voedsel en alle planten en bloemen? Dan is de hbo-opleiding Tuinbouw en akkerbouw iets voor jou!

  • Veehouderij

    Diploma
    Bachelor of Science
    Locatie
    Den Bosch
    Studieduur
    4 jaar

    Bedenk jij een nieuwe stalindeling om efficiënter te kunnen voeren? Tijdens de hbo-opleiding Veehouderij ga je aan de slag met belangrijke onderwerpen die spelen in de sector; dierenwelzijn, voeding, gezondheid, kringlooplandbouw, maar ook de economische bedrijfsvoering komen aan bod.

Antwoord op je vragen!

Welke begrippen zijn handig om te weten op het hbo?

Bijna is het dan zo ver je kind gaat studeren. De opties zijn legio en voordat je een open dag bezoekt zijn bijgaande onderwijstermen handig om te kennen.

  • Bachelor

Na een vierjarige hbo-opleiding aan de HAS ontvang je een bachelor diploma. Je mag dan de B. achter je naam plaatsen. Je mag ook de titel baccalaureus voeren en bc. vóór je naam zetten. Eventueel kun je de toevoeging van het vakgebied of beroepenveld vermelden Als je een hbo-opleiding hebt afgerond op het gebied van landbouw en natuurlijke omgeving of op het gebied van onderzoek ben je Bachelor of Science of Bachelor of Business administration.

Met je bachelor diploma kun je doorstromen naar een masteropleiding aan een hogeschool of universiteit.

  • Curriculum

Een curriculum (een leerplan) beschrijft alles wat studenten op school moeten leren. Het is een overzicht van wat ze moeten kennen en kunnen als ze van school gaan. De onderwijsinstelling maakt hiervoor een onderwijsprogramma.

  • PGO

Binnen ons praktijkgerichte onderwijs maken veel van onze opleidingen gebruik van een lesmethode de we probleemgestuurd onderwijs (PGO) noemen. Het is een vorm waarin je ‘actief leert ‘. Samen met medestudenten werkt je kind aan actuele vraagstukken van bedrijven en organisaties.

  • Associate degree (Ad)

Bij een Associate degree studeert je kind na 2 jaar af. Je kind werkt al of heeft een mbo 4-diploma behaald en vindt 4 jaar studeren te lang: dan is een keuze voor een Associate degree wellicht een goede optie. Ook wanneer je je havo of vwo diploma hebt behaald kun je kiezen voor een Ad.

  • Voltijd

Als voltijdstudent volgt je kind overdag lessen of colleges. Ze lopen stages, voeren projecten uit en verwacht school dat er gemiddeld 40 uur per week besteedt wordt aan zelfstudie.

Per jaar moeten studenten 60 studiepunten halen. Wat overeenkomt met 1.680 uren per jaar. Een voltijdopleiding aan het hbo duurt meestal 4 jaar.

  • Minor

Met de minor die je kind kiest, kun jij je kennis verdiepen of juist verbreden. Of jezelf voorbereiden op een masteropleiding.

  • Stage

De praktijkstage is een vast en verplicht onderdeel van het onderwijsprogramma van HAS green academy. Studenten zoeken zélf actief naar een stageplaats. Stage in het buitenland is verplicht.

  • Afstuderen

In het 4e jaar voeren studenten van HAS green academy in het kader van hun afstuderen een project uit in het bedrijfsleven (de zogenaamde beroepsopdracht). Dit gebeurt onder professionele begeleiding van HAS green academy.

  • BO= Bedrijfsopdracht

In het 4e jaar voeren studenten van HAS green academy in het kader van hun afstuderen een project uit in het bedrijfsleven (de zogenaamde beroepsopdracht). Dit gebeurt onder professionele begeleiding van HAS green academy.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen WO (universiteit) en hbo?

Hoger beroepsonderwijs is gericht op de praktijk. Na deze opleiding ben je klaar voor de arbeidsmarkt. Universitaire opleidingen zijn meer gericht op onderzoek en wetenschap. 

Als je kind op het vwo zit ga je er misschien vanuit dat hij naar de universiteit gaat, maar dat is helemaal niet zo vanzelfsprekend. Het gaat er namelijk niet alleen om wat je kind aankan, maar vooral om wat bij hem past. Is hij een doener of een denker?

Mag mijn kind zich voor meer opleidingen aanmelden?

Je kind mag zich per studiejaar voor maximaal 4 opleidingen tegelijkertijd aanmelden in Studielink. Maximaal 2 opleidingen hiervan mogen een numerus fixus hebben.

Kan mijn kind terecht bij een vertrouwenspersoon?

Studenten kunnen wekelijks vrijblijvend terecht bij personen die getraind zijn in de omgang met jongeren met psychische problematiek met een professional zoals een psycholoog als achterwacht. Jongeren lopen er anoniem binnen, afspraak maken is niet nodig. Dit wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking met diverse organisaties zoals GGD, Humanitas, Powerupp, Youthlab en de gemeente. 

Hoeveel contacturen heeft mijn kind bij een opleiding?

Gemiddeld is de verdeling 15 contacturen en 25 zelfstudie uren, echter verschilt dit per opleiding.

Wat zijn de toelatingseisen voor een opleiding?

Deze kunnen per opleiding verschillen. Op de opleidingspagina vind je de eisen onder het kopje ''toelating''.

Mocht je kind niet aan de eisen voldoen, hebben wij ook verschillende toelatingstrajecten beschikbaar.

Toelatingstrajecten
Wat betreft het collegegeld en hoe moet dit betaald worden?

Graag verwijzen we jou door naar de pagina collegegeld voor de actuele informatie.

Collegegeld
Moet mijn kind zelf een stage regelen?

Het is de bedoeling dat je kind zelf opzoek gaat naar een (afstudeer)stage. Uiteraard wordt je kind hierin begeleid door een coach en beschikken wij als hogeschool over een breed netwerk. Er wordt wel verwacht dat je kind zelf proactief is in hulp of advies vragen hierin.