Let op: meld je snel aan voor de deelsessies, want VOL=VOL
Werklandschappen van de toekomst
Sprekers: Steven Kamerling, NL Greenlabel & Marc van Rosmalen, VHG / Werklandschappen van de Toekomst
In Nederland zijn er ongeveer 3.800 bedrijventerreinen, samen een gebied bijna zo groot als de Veluwe. Vaak zijn dit grijze terreinen vol beton, asfalt en steen, waar je, laten we eerlijk zijn, liever zo min mogelijk komt. Toch werkt bijna 1 op de 3 mensen op zo'n terrein, en verdienen we er met z’n allen 40% van ons geld. Kan dat anders? Jazeker! Daarom zijn meer dan 30 partijen het programma "Werklandschappen van de Toekomst" gestart, met als doel deze gebieden te transformeren van bedrijventerreinen naar werklandschappen: plekken waar ruimte is voor natuur en mensen, beter bestand tegen schade door wateroverlast, droogte en hitte, en waar werknemers gelukkiger, productiever en gezonder zijn.
Tijdens deze deelsessie wordt u meegenomen in de ontwikkeling van een nieuw label voor werklandschappen van de toekomst en het beoogde effect hiervan. Zowel de HAS green academy als NL Greenlabel zijn partners in dit programma. Meer weten? Schrijf je in voor de deelsessie!
Stedelijke bosbodem: de Multilayer
Spreker: Twan van Hagen, Kragten
Wat als je de bodem van een bos zou kunnen simuleren in een stedelijke omgeving? Het multilagensysteem van organisch materiaal, dat lijkt op een bosbodem, maakt planten gezonder en weerbaarder tegen klimaatverandering. Adviesbureau Kragten neemt je in deze sessie mee in de principes en toepassingsgebieden van de Multilayer. Ook deelt een partnergemeente hun ervaring met de concrete toepassing binnen een van hun projecten. Een interessante en boeiende sessie!
Klimaatrobuuste plantensoorten en combinaties
Sprekers: Jan Mertens en Robbe de Beelde, UGent
Hoe kun je middelgrote en grote groenelementen klimaatrobuuster maken? Uit onderzoek van het Laboratorium voor Bos en Natuur blijkt dat meer diversiteit in beplanting hierbij helpt. We presenteren de opgedane kennis en hoe dit kan worden toegepast in klimaatrobuuste stadsgroenprojecten. Een partner vertelt ook hoe dit in hun project wordt gerealiseerd.
Handreiking Groen In en Om de Stad
Spreker: Sjaak Punt, Arcadis
Met een groeiende bevolking, de woningbouwopgave, afnemende biodiversiteit en klimaatverandering, wordt het belang van groen in en om de stad steeds groter. Dit is hét moment voor actie om een gezonde, groene en toekomstbestendige leefomgeving te creëren. Het opnemen van de groenopgave blijkt echter vaak een uitdaging voor gemeenten en provincies. Niet vergroenen kan leiden tot negatieve gevolgen zoals hittestress, luchtverontreiniging, verlies van biodiversiteit, waterbeheerproblemen, economische schade en een lagere levenskwaliteit. De urgentie is dus groot.
De Handreiking Groen In en Om de Stad, opgesteld door de ministeries van BZK en LNV, biedt gemeenten en provincies praktische en procesmatige handvatten om groen een gelijkwaardige plek te geven in ruimtelijke plannen. De handreiking introduceert een borgingssystematiek die direct, op vrijwillige basis, toegepast kan worden, en biedt een eerste antwoord op de vraag naar nationale sturing en ondersteuning.
Wil je weten hoe het rijk vormgeeft aan groen in en om de stad? Neem dan deel aan de sessie!