1. Home
  2. Meer HAS
  3. Evenementen
  4. Grand opening: de toekomst van de groene stad

Grand opening: de toekomst van de groene stad

Op donderdag 10 oktober 2024 organiseert de Associate degree Groene Leefomgeving van HAS green academy 'De toekomst van de groene stad', in samenwerking met Klimaatrobuust StadsGroen. Dit is een uitgelezen kans om de toekomst van onze groene sector te verkennen en om onze nieuwe opleiding feestelijk af te trappen. Let op: inschrijven is niet meer mogelijk.

We bundelen krachten met de samenwerking Klimaatrobuust StadsGroen (met steun van Interreg Vlaanderen-Nederland programma). De Ad Groene Leefomgeving werkt hier samen met de andere partners uit Zuid-Nederland en Vlaanderen om kennis te ontwikkelen over stedelijk groen wat de gevolgen van klimaatverandering aan kan.

We kijken ernaar uit om je te verwelkomen bij HAS green academy in ’s-Hertogenbosch op 10 oktober 2024!

Datum
10-10-2024
Tijd
12:30 - 17:30

Het programma

Optioneel om 12.30 uur: Lunch

  • 13.15 uur: Opening door dagvoorzitter Maartje Bregman met: Ellen den Hertog, Reggy van der Wielen en Ralph Geers
  • 13.40 uur: Keynote sprekers Nico Tillie en Nico Wissing
  • 14.30 uur: Deelsessies, kies één van de inspirerende sessies
  • 15.30 uur: Lodewijk Hoekstra in gesprek met studenten
  • 16.20 uur: Officiële opening Associate degree Groene Leefomgeving
  • 16.30 uur: Borrel 

Over de sprekers

Ralph Geers
Wethouder Ralph Geers van de gemeente ’s-Hertogenbosch omarmt de nieuwe opleiding aan de HAS Green Academy en het Interreg project Klimaatrobuust StadsGroen. Hij neemt de genodigden mee in het belang van vergroenen en hoe dit project hierbij aansluit.

Maartje Bregman
Maartje Bregman is een enthousiaste ondernemer met een passie voor duurzaamheid. Met haar Happy Times magazine maakt ze duurzaam leven tot de norm. We zijn heel enthousiast over deze klimaatoptimist als dagvoorzitter voor deze bijeenkomst!

Keynote spreker: Nico Tillie
Dr. Ir. Nico Tillie is landschapsarchitect, botanicus en expert in beplantingen. Hij heeft een Ph.D. in Synergetic Urban landscapeplanning aan de TU Delft. Bij TU Delft leidt hij het Urban Ecology & Ecocities onderzoeks- en afstudeerlab en is voorzitter van de ECOcampus. Nico geeft tijdens zijn presentatie aan wat wereldwijd de trends zijn op het gebied van vergroening van het stedelijk gebied. Mede door de gevolgen van klimaatverandering is de urgentie om te vergroenen groter dan ooit.

Keynote spreker: Nico Wissing
Nico Wissing is een natuurinclusief landschapsontwerper in hart en nieren. In alles wat hij ontwerpt en onderneemt streeft hij naar een leefomgeving waarin mens en natuur in balans zijn. Hij wordt hierom door velen ook wel de ‘groene visionair’ genoemd. Nico neemt ons tijdens zijn presentatie mee in een aantal van zijn projecten waarbij hij groen in stedelijk gebied heeft toegepast.

Lodewijk Hoekstra
Lodewijk Hoekstra is Nederlands bekendste tv-tuinman, presentator, tuinontwerper, ondernemer en vooral voorvechter van een duurzame wereld. Lodewijk streeft naar een wereld waarbij de mens en de natuur in balans zijn. Eén van zijn initiatieven is NL Greenlabel. NL Greenlabel staat voor een meetbare duurzame natuurinclusieve leefomgeving. Lodewijk gaat in gesprek met studenten van de Associate degree Groene Leefomgeving over hun verwachtingen en dromen voor een toekomstbestendige stad en hoe zij hieraan kunnen bijdragen.

Over de deelsessies

Let op: meld je snel aan voor de deelsessies, want VOL=VOL

Werklandschappen van de toekomst 
Sprekers: Steven Kamerling, NL Greenlabel & Marc van Rosmalen, VHG / Werklandschappen van de Toekomst
In Nederland zijn er ongeveer 3.800 bedrijventerreinen, samen een gebied bijna zo groot als de Veluwe. Vaak zijn dit grijze terreinen vol beton, asfalt en steen, waar je, laten we eerlijk zijn, liever zo min mogelijk komt. Toch werkt bijna 1 op de 3 mensen op zo'n terrein, en verdienen we er met z’n allen 40% van ons geld. Kan dat anders? Jazeker! Daarom zijn meer dan 30 partijen het programma "Werklandschappen van de Toekomst" gestart, met als doel deze gebieden te transformeren van bedrijventerreinen naar werklandschappen: plekken waar ruimte is voor natuur en mensen, beter bestand tegen schade door wateroverlast, droogte en hitte, en waar werknemers gelukkiger, productiever en gezonder zijn.

Tijdens deze deelsessie wordt u meegenomen in de ontwikkeling van een nieuw label voor werklandschappen van de toekomst en het beoogde effect hiervan. Zowel de HAS green academy als NL Greenlabel zijn partners in dit programma. Meer weten? Schrijf je in voor de deelsessie!


Stedelijke bosbodem: de Multilayer
Spreker: Twan van Hagen, Kragten
Wat als je de bodem van een bos zou kunnen simuleren in een stedelijke omgeving? Het multilagensysteem van organisch materiaal, dat lijkt op een bosbodem, maakt planten gezonder en weerbaarder tegen klimaatverandering. Adviesbureau Kragten neemt je in deze sessie mee in de principes en toepassingsgebieden van de Multilayer. Ook deelt een partnergemeente hun ervaring met de concrete toepassing binnen een van hun projecten. Een interessante en boeiende sessie!

Klimaatrobuuste plantensoorten en combinaties
Sprekers: Jan Mertens en Robbe de Beelde, UGent
Hoe kun je middelgrote en grote groenelementen klimaatrobuuster maken? Uit onderzoek van het Laboratorium voor Bos en Natuur blijkt dat meer diversiteit in beplanting hierbij helpt. We presenteren de opgedane kennis en hoe dit kan worden toegepast in klimaatrobuuste stadsgroenprojecten. Een partner vertelt ook hoe dit in hun project wordt gerealiseerd.

Handreiking Groen In en Om de Stad 
Spreker: Sjaak Punt, Arcadis
Met een groeiende bevolking, de woningbouwopgave, afnemende biodiversiteit en klimaatverandering, wordt het belang van groen in en om de stad steeds groter. Dit is hét moment voor actie om een gezonde, groene en toekomstbestendige leefomgeving te creëren. Het opnemen van de groenopgave blijkt echter vaak een uitdaging voor gemeenten en provincies. Niet vergroenen kan leiden tot negatieve gevolgen zoals hittestress, luchtverontreiniging, verlies van biodiversiteit, waterbeheerproblemen, economische schade en een lagere levenskwaliteit. De urgentie is dus groot.

De Handreiking Groen In en Om de Stad, opgesteld door de ministeries van BZK en LNV, biedt gemeenten en provincies praktische en procesmatige handvatten om groen een gelijkwaardige plek te geven in ruimtelijke plannen. De handreiking introduceert een borgingssystematiek die direct, op vrijwillige basis, toegepast kan worden, en biedt een eerste antwoord op de vraag naar nationale sturing en ondersteuning.

Wil je weten hoe het rijk vormgeeft aan groen in en om de stad? Neem dan deel aan de sessie!

This event is powered by:

Stadsgroen heeft niet alleen een decorfunctie maar draagt bij aan klimaatadaptatie, gezondheid en natuurbehoud. Vlaanderen en Zuid-Nederland slaan de handen ineen om groenvoorzieningen klimaatrobuust te maken. 12 partners bundelen kennis en ervaring rond de bodem- en soortensamenstelling van groenaanleg. Op 11 proeflocaties in 8 steden/gemeenten wordt de komende 3 jaar getest en de resultaten verwerkt in onderwijsprogramma's. Mede mogelijk gemaakt dankzij Het Europees subsidieprogramma Interreg Vlaanderen-Nederland.

Wil je meer informatie?