13.30 uur - Inloop en ontvangst
14.00 uur - Openingswoord
14.15 uur - Inaugurele rede
15.15 uur - Afsluiting
15.30 uur - Netwerkborrel
17.00 uur - Einde
De inauguratie wordt afgesloten met een netwerkborrel. Dan kun je kennis maken met de betrokken onderzoekers en de diverse regionale organisaties waarmee het lectoraat samenwerkt.
Programma
Toekomstbestendige voedselproductie en - consumptie
De opgave om voldoende voedsel te produceren voor een groeiende wereldbevolking binnen de planetaire grenzen is enorm. Eiwitten maken een belangrijk deel uit van ons dagelijks menu en met de groeiende vraag naar voeding, stijgt ook de vraag naar eiwitten. Alhoewel het aanbod van eiwitrijke producten in de winkelschappen omhoogschiet, is het duurzaam produceren daarvan een uitdaging. Ook is duidelijk dat alleen de traditionele eiwitbronnen niet kunnen voorzien in de toenemende vraag. Om meer handelingsperspectief te hebben is een transitie nodig van vooral dierlijk naar meer plantaardig eiwit. In zowel de productie van eiwitten als in de acceptatie van de consument: Eiwittransitie in Voeding.
Lectoraat Eiwittransitie in Voeding
Het lectoraat Eiwittransitie in Voeding wil bijdragen aan de voedseltransitie. Het lectoraat is gericht op de toepassing van plantaardige eiwitten en het verkennen van nieuwe eiwitten als ingrediƫnt voor de voedingsmiddelenindustrie, bijvoorbeeld eiwit uit waterlinzen of cellulaire agricultuur.
Tijdens de inauguratie zet Ingeborg Haagsma-Boels in haar rede uiteen hoe de eiwittransitie ingezet kan worden. Met als doel te kunnen produceren en consumeren binnen onze planetaire grenzen. Centrale vraag daarin is hoe met innovatie en samenwerking de beweging naar een voedingspatroon met minder dierlijke en meer plantaardige of nieuwe eiwitten te stimuleren.