
Video: Docentverhaal Fleur
In een korte video vertelt docent Hippische Bedrijfskunde en Pet Business Fleur meer over haar werk op de HAS en haar ervaring in de sector.
HAS green academy heeft expertise op het gebied van agro, food en leefomgeving.
Onze expertises hebben we onderverdeeld in 8 categorieën. Selecteer 1 van de categorieën om onze verhalen te lezen over het onderwerp.
In een korte video vertelt docent Hippische Bedrijfskunde en Pet Business Fleur meer over haar werk op de HAS en haar ervaring in de sector.
HAS green academy startte op 3 september 2024 in samenwerking met Technologisch Platform Meattech de vierde editie van de vernieuwde cursus Vleestechnologie & Alternatieve Eiwitten. Het is een cursus die theorie en praktijk combineert om technologische verdieping op het gebied van vlees én alternatieve eiwitten te bieden. De cursus Vleestechnologie maakt al meer dan 25 jaar deel uit van het cursusportfolio van HAS Hogeschool. Bijzondere onderdelen van deze vierde editie van de cursus zijn de Meattech Challenge en het kunnen behalen van een microcredential (Edubadge).
Brenna (21) komt uit Zuid-Limburg en heeft een achtergrond in Mediavormgeving. Na haar MBO-opleiding merkte ze dat het lastig was om een baan te vinden in dat vakgebied. Ze ging op zoek naar een nieuwe uitdaging en kwam via een open avond bij de HAS terecht. Inmiddels volgt ze de Associate degree (Ad) Groene Leefomgeving en voelt ze zich helemaal op haar plek.
De 20-jarige Tibor Vanhoucke uit Delft heeft altijd al een passie gehad voor groen. Na zijn hoveniersopleiding wilde hij verder studeren, maar hij zocht een praktijkgerichte opleiding die niet te lang duurde. De Ad Groene Leefomgeving bleek voor hem de perfecte tussenstap.
Op 3 april 2025 heeft HAS green academy de eer om de Biologie Olympiade te hosten. Een bijzondere gelegenheid om jong talent samen te brengen en hun passie voor biologie te testen. Eén van de docenten van HAS green academy, Fabian Ercan, deed 20 jaar geleden zelf mee aan de Biologie Olympiade. Inmiddels is hij gepromoveerd op het gebied van klimaatbiologie en werkt hij als docent en onderzoeker aan de HAS. We spraken met Fabian over zijn ervaringen en tips voor deelname aan de Biologie Olympiade.
Student Hippische Bedrijfskunde en Pet Business Sterre van den Berk vertelt over haar stage-ervaring bij V2-Facility, een bedrijf dat hippische en andere sportevenementen organiseert.
Op vrijdag 14 maart 2025 organiseren HAS green academy en Yuverta samen voor de eerste keer het Posterpodium in Horst. Ruim 90 studenten van verschillende opleidingen van Yuverta en de HAS, maar ook het Young Professionals Traject zijn aanwezig om de resultaten van hun gezamenlijke projecten te laten zien. Na het posterpodium is er tijd voor een hapje en een drankje. Laat je inspireren en kom netwerken en leren.
In de nieuwste aflevering van onze onderzoekspodcast Hart voor Groen van HAS green academy praten we over internationaal onderzoek doen. Gasten Marjo Baeten en Bram van Helvoirt gaan in op het belang van internationaal onderzoek doen in de sectoren agro, food en leefomgeving. Ook vertellen ze hoe internationaal samenwerken de laatste jaren nieuwe vormen heeft aangenomen.
Op maandag 10 februari kwamen 140 tweedejaars studenten van de opleidingen Milieukunde, Veehouderij en Management van de Leefomgeving van HAS green academy samen om hun visies en zorgen over de toekomst van ons landbouw- en voedselsysteem te delen. De middag stond in het teken van dialoog en samenwerking, met als hoogtepunt het voorlezen van hun brieven aan Alex Datema, directeur Food & Agri van de Rabobank en het gesprek daarover met een aantal Brabantse bestuurders.
Tijdens de jaarlijkse HAS Food Experience, georganiseerd door HAS green academy, werden op 4 februari de winnaars van de FoodmanShip Awards 2025 bekendgemaakt. De bijna afgestudeerde studenten werden geëerd voor hun uitzonderlijke bijdragen aan de toekomst van voedselsystemen en voeding, binnen het thema 'Next Food Waves'.
De verduurzaming van de Nederlandse agrofoodketens is noodzakelijk en een belangrijk aandachtspunt voor bedrijven, NGO’s en overheid. True Pricing is een innovatieve methode die kan bijdragen aan het versnellen van deze verduurzaming door het inzichtelijk maken van maatschappelijke kosten en baten.
Het NWA-onderzoeksproject COMBINED waar HAS green academy in participeert, is officieel van start. Donderdag 23 januari vond de kick-off plaats. Met COMBINED werken we toe naar een toekomst waarin Nederlandse landschappen met grasland, bos en stedelijk groen actief bijdragen aan biodiversiteitsherstel, klimaatbestendigheid en een gezonde leefomgeving.
Peulvruchten, zoals veldbonen en lupine, zijn belangrijk voor de eiwittransitie en dragen bij aan duurzame landbouw. Een sterker businessmodel ontwikkelen voor de teelt van Nederlandse peulvruchten, is dan ook het doel van dit tweejarige onderzoeksproject van bedrijven en hogescholen.
Melkeiwitten produceren zonder koeien. Dat is het doel van dit onderzoeksprogramma. In plaats van melk gebruiken we gist om een duurzame en diervrije eiwitvervanger te creëren met dezelfde voedingswaarde en structuur als melk. We onderzoeken ook hoe deze nieuwe eiwitbron op een verantwoorde manier in de samenleving kan worden ingebed.
Juan Felipe Camacho Mancheno, vierdejaars student International Food & Agribusiness aan HAS green academy, is dit jaar de trotse winnaar van de Adri den Dekker Prijs. Met deze stimuleringsprijs daagt HAK jaarlijks studenten uit om te komen met het beste idee om de landbouw duurzamer en toekomstbestendiger te maken. Aan de prijs is ook een studiecheque van €2000,- verbonden.
In de nasleep van de grote Phytophthora-resistentie uitbraak in de herfst van 2023, stond de aardappelsector in begin 2024 voor een grote uitdaging. Er was resistentie tegen een aantal veel gebruikte middelen, er werd veel aardappelopslag verwacht en ook uit het pootgoed werden veel zieke planten verwacht. Dankzij de gezamenlijke inspanningen van de Taskforce Phytophthora, waar ook HAS-docent Erno Bouma nauw bij betrokken was, is er nu een effectieve geïntegreerde aanpak ontwikkeld die de sector nieuw perspectief biedt.
In de cursus Microbiologie in de voedingsmiddelenindustrie leer je de basisprincipes van microbiologie, met directe toepassingen voor jouw werkveld. Ontdek hoe micro-organismen bederf veroorzaken. Leer risico's inschatten en ontwikkel het inzicht om analyseresultaten juist te interpreteren. We combineren theorie met hands-on praktijk in ons geavanceerde microbiologisch lab, zodat je jouw kennis meteen kunt toepassen.
De module "Bodembiologie en organische Stof" biedt inzicht in de rol van organische stof en bodemleven in de bodemvruchtbaarheid en bodemgezondheid. Je leert hoe organische stof de bodemstructuur en vruchtbaarheid beïnvloedt en waarom bodembiologie een belangrijke rol speelt in duurzaam bodembeheer in de landbouw.
De wereldbevolking groeit gestaag. Al die mensen moeten gevoed worden binnen de grenzen van onze planeet. De vraag naar plantaardige eiwitten stijgt. Daarmee neemt ook de vraag naar plantaardige vleesvervangers toe. Die vleesvervangers dienen makkelijk te gebruiken zijn en dicht bij traditionele vleesproducten te blijven. Tegelijkertijd is voedselveiligheid een cruciale factor in de ontwikkeling van deze alternatieven.
Het KAAZ-project (Kaas Alternatief, Ambachtelijk en Zuiver) richt zich op de ontwikkeling van een innovatief plantaardig kaasalternatief. Dit alternatief benadert de smaak, textuur en voedingswaarde van traditionele kaas. Het verschil? Het is gemaakt van duurzame, plantaardige ingrediënten.
Het is van belang dat emissies in de veehouderij worden verminderd en dat groen gasproductie uit mest moet wordt verhoogd. Er is dus een dringende behoefte aan innovatieve oplossingen om dit mogelijk te maken. Biologisch aanzuren is zo’n innovatie, die bovendien snel in de praktijk kan worden gebracht.
De module 'Bodemfysica en bodemchemie' biedt inzicht in de fysische en chemische eigenschappen en processen in de bodem. Je leert hoe deze processen de bodemstructuur, bodemvruchtbaarheid en waterhuishouding beïnvloeden, en hoe je deze kennis kunt toepassen voor duurzaam bodembeheer in de landbouw. Dit is een module van de cursus Bodemcoach voor agrarisch adviseurs.
We willen allemaal het liefst zo gezond en zo duurzaam mogelijk consumeren. Maar de meeste gezonde en duurzame producten worden door de consument vaak gezien als duurder, complexer en minder lekker. Bovendien is het in de supermarkt niet altijd duidelijk hoe gezond en hoe duurzaam de producten zijn. Hoe maak je gezond en duurzaam voedsel zo verleidelijk dat het kan concurreren met minder gezonde en minder duurzame producten? Daar ga je in deze workshop samen met twee experts op het gebied van voedsel naar kijken.
Tijdens haar bacheloropleiding International Food & Agribusiness aan HAS green academy kreeg Pleun de kans om haar interesses te verkennen. Ze volgde de specialisatie Future Food Systems, waarin ruimte was voor een individueel onderzoek. “Ik dacht: dit is het moment om me te verdiepen in iets wat ik écht relevant vind,” vertelt Pleun. Na overleg met haar ouders op hun melkveebedrijf besloot ze zich te verdiepen in een onderwerp dat haar moeder ter sprake bracht: groen gas.