1. Home
  2. Meer HAS
  3. Faciliteit
  4. Digital Innovation Lab

Digital Innovation Lab

Vestiging: Den Bosch

Wil jij werken in een omgeving waar andere studenten, docenten, onderzoekers en professionals op het gebied van Applied Geo-Information Science zitten? En wil jij gebruik maken van de nieuwste geo-tools, zoals VR, occulus rifts, drones en digital twins? Dan is het Digital Innovation Lab (of DI-Lab in het kort) op HAS green academy iets voor jou!

Neem een kijkje in het DI-Lab. Bekijk de video!

Werken aan innovatieve oplossingen

Ons lab is bedoeld voor langdurige vraagstukken. De vernieuwende en innovatieve oplossingen van onze HAS-studenten en professionals vraagt om een doorlopende betrokkenheid. Het is een lerend netwerk waarin aan bepaalde thema’s steeds doorgewerkt wordt.

In het DI-Lab staan 4 activiteiten centraal:

  1. Co-creatie
  2. Verkennen
  3. Experimenteren
  4. Evalueren

Al lerend en experimenterend geeft een lab de ruimte om tot innovatieve oplossingen te komen. Zie jij mogelijkheden om samen te werken? Dan kun je een e-mail sturen naar Maurits Dorlandt - m.dorlandt@has.nl of Coen van Dongen - c.vandongen@has.nl.

Diensten en producten

Het DI-Lab biedt naast hulp bij vraagstukken ook verschillende producten en diensten aan waar jij gebruik van kunt maken. 

Producten

Drone

Bij het DI-Lab beschikken we over geavanceerde drones uitgerust met meerdere hoogwaardige camera’s. Deze drones bieden ongeëvenaarde mogelijkheden voor het vastleggen van gedetailleerde beelden en data vanuit de lucht. Wat ons nog specialer maakt, is ons team van gecertificeerde dronepiloten. Hun expertise garandeert dat elke vlucht veilig, efficiënt en met de hoogste kwaliteit wordt uitgevoerd.

 

Perfecte voorbereiding, maximale resultaten

 

Het vliegen met drones vergt een grondige voorbereiding. Ons team neemt alle noodzakelijke stappen om ervoor te zorgen dat jouw project succesvol wordt afgerond. Of het nu gaat om het kiezen van de perfecte locatie of het bepalen van de optimale vliegtijd, wij regelen alles tot in de puntjes.

 

Flexibele prijzen, uitstekende service

 

De kosten voor onze dronevluchten zijn flexibel en afhankelijk van de specifieke eisen van jouw project. We kijken naar de locatie, de duur van de vlucht en eventuele extra wensen die je hebt. Zo betaal je nooit meer dan nodig is en ontvang je altijd een op maat gemaakte oplossing.

 

Direct aan de slag met verwerkte data

 

Na de vlucht bieden wij de mogelijkheid om de door onze drones ingewonnen data te laten nabewerken. Dit betekent dat je direct kunt profiteren van bruikbare en geoptimaliseerde gegevens, klaar om ingezet te worden in jouw project.

Bij het DI-Lab combineren we technische innovatie met ongeëvenaarde expertise om jouw visie werkelijkheid te maken.

VR-bril

Bij het DI-Lab hebben we een uitgebreid assortiment aan VR-brillen tot onze beschikking. Met deze geavanceerde apparaten kun je zowel groepen als individuen laten ervaren hoe een (virtuele) werkelijkheid eruit zou kunnen zien. Of het nu gaat om educatieve toepassingen, simulaties of entertainment, onze VR-brillen brengen elke ervaring tot leven.

 

Zorgvuldige voorbereiding, optimale beleving

 

Het gebruik van VR-brillen vereist enige voorbereiding om ervoor te zorgen dat je de best mogelijke ervaring krijgt. Onze deskundige medewerkers staan klaar om je hierbij te helpen. Van het instellen van de apparatuur tot het begeleiden van de gebruikers, wij zorgen ervoor dat alles soepel verloopt.

 

Professionele ondersteuning voor groepen

 

Naast individuele ondersteuning kunnen onze medewerkers ook assisteren bij het gebruik van VR-brillen door groepen. Of het nu gaat om een zakelijke presentatie, een onderwijsproject of een grootschalige evenement, wij bieden de expertise en begeleiding die nodig is om iedereen een onvergetelijke virtuele ervaring te bezorgen.

Bij het DI-Lab combineren we innovatieve technologie met professionele ondersteuning om jouw virtuele visies tot leven te brengen. 

GSP-ontvanger

Bij het DI-Lab beschikken we over een uitgebreid assortiment GPS-ontvangers van het type Garmin. Deze hoogwaardige apparaten zijn perfect voor het verzamelen van nauwkeurige GPS-informatie in het veld. Of je nu bezig bent met wetenschappelijk onderzoek, natuurbeheer of een avontuurlijke expeditie, onze GPS-ontvangers bieden de precisie en betrouwbaarheid die je nodig hebt.

Maximale precisie, uitgebreide mogelijkheden

Onze Garmin GPS-ontvangers zijn ontworpen om je te helpen met de meest uiteenlopende toepassingen. Van het nauwkeurig in kaart brengen van terreinen tot het volgen van routes, deze apparaten maken jouw werk eenvoudiger en efficiënter.

Professionele ondersteuning

Bij het DI-Lab bieden we niet alleen de beste apparatuur, maar ook de beste ondersteuning. Onze deskundige medewerkers staan klaar om je te helpen met het gebruik van de GPS-ontvangers en het optimaal benutten van hun mogelijkheden. Of je nu advies nodig hebt over de instellingen of begeleiding zoekt bij het verzamelen van data, wij staan voor je klaar.

Bij het DI-Lab combineren we geavanceerde technologie met professionele begeleiding om jouw projecten tot een succes te maken.

Sensoren

Het DI-Lab heeft uitgebreide ervaring met het plaatsen en uitlezen van diverse sensoren. Of het nu gaat om het meten van vocht, temperatuur, luchtdruk of andere parameters, wij bieden de expertise en technologie om jouw project te ondersteunen.

Veelzijdige sensoren, nauwkeurige metingen

Onze sensoren zijn geschikt voor een breed scala aan toepassingen. Van landbouw tot industriële processen en milieuonderzoek, wij leveren nauwkeurige en betrouwbare meetgegevens die essentieel zijn voor jouw werk.

Complete data-infrastructuur

Het DI-Lab biedt niet alleen de sensoren, maar beschikt ook over een geavanceerde infrastructuur om de verzamelde data op te slaan, te ontsluiten en te visualiseren. Dit betekent dat je niet alleen toegang hebt tot hoogwaardige meetapparatuur, maar ook tot een volledig systeem om je data efficiënt te beheren en te analyseren.

Professionele ondersteuning

Onze deskundige medewerkers staan klaar om je te helpen met zowel de installatie van de sensoren als het uitlezen en interpreteren van de gegevens. Of je nu advies nodig hebt over de beste sensoren voor jouw toepassing of ondersteuning zoekt bij de data-analyse, wij bieden de begeleiding die je nodig hebt.

Bij het DI-Lab combineren we technische expertise met geavanceerde technologieën om jouw projecten naar een hoger niveau te tillen. 

Diensten

Krijg ondersteuning op het gebied van GIS

De medewerkers van het DI-Lab hebben uitgebreide ervaring met Geografische Informatie Systemen (GIS). Of het nu gaat om het ESRI-platform of open source oplossingen zoals QGIS, onze experts hebben diepgaande kennis van deze tools en staan klaar om je te ondersteunen.

Veelzijdige GIS-kennis

Onze expertise bestrijkt een breed scala aan GIS-oplossingen. Van het geavanceerde ESRI-platform tot het flexibele en toegankelijke QGIS, wij kunnen je helpen bij het kiezen en optimaal gebruiken van de juiste tool voor jouw project.

Ondersteuning en training

Het DI-Lab biedt niet alleen ondersteuning bij het gebruik van GIS-tools, maar ook uitgebreide trainingsmogelijkheden. Onze deskundige medewerkers kunnen op maat gemaakte trainingen verzorgen, zodat jij en je team het maximale uit de GIS-software kunnen halen. Of je nu een beginner bent of al ervaring hebt, wij zorgen voor de kennis en vaardigheden die je nodig hebt.

Complexe GIS-analyses

Naast het gebruik van GIS kunnen de medewerkers van het DI-Lab je ook helpen bij (complexe) GIS-analyses. Dit kan met behulp van tools als ArcGIS en QGIS, maar bijvoorbeeld ook met behulp van SQL in een database. Onze expertise stelt ons in staat om complexe ruimtelijke vraagstukken op te lossen en waardevolle inzichten te bieden. Informeer bij het DI-Lab naar de mogelijkheden en ontdek hoe wij jouw projecten kunnen ondersteunen met onze geavanceerde analysetechnieken.

Bij het DI-Lab combineren we onze uitgebreide GIS-ervaring met een passie voor kennisoverdracht en complexe analyses

Partijen met wie we samenwerken

Co-creatie: samenwerken met studenten

Case 1: Migratie en conflicten

Een vierdejaarsstudent heeft een interactieve kaart ontwikkeld die de relatie tussen conflicten en de migratie vanuit deze conflictgebieden naar Nederland visualiseert. Deze kaart bestrijkt de periode van 1995 tot 2018 en maakt gebruik van een time-slider, waardoor je de veranderingen in migratie over de tijd kunt zien. De gegevens zijn opgeslagen in een PostGIS-database en toegankelijk gemaakt via Geoserver. De interactieve kaart zelf is gecreëerd met behulp van Openlayers.

 

Meer zien? Check de interactieve kaart
Case 2: Food4Bees

Tijdens hun afstuderen hebben 4 HAS-studenten een Food4Bees - voedselplekken voor bijen kaart gemaakt. 

Door de gebieden met voorkomende gewassen een score te geven en deze data te gebruiken om de pollen en nectar een score te geven zijn de beste voedselplekken voor bijen vastgesteld.  

Ze hebben gebruik gemaakt van de biotopenkaart voor Brabant, de gewaspercelen en de Top10NL (Topografische kaart 1 op 10.000 van Nederland). De queries om tot de data te maken zijn uitgevoerd in PostgeSQL/PostGIS. De data is ontsloten met Geoserver. De kaart is gemaakt met Openlayers.

De studenten kwamen van de opleiding Toegepaste Bioloige en Applied Geo Information Science aan HAS green academy in Den Bosch.

Meer weten? Check de interactieve kaart
Case 3: Elanden in de Oder-delta
Tweedejaarsstudenten hebben voor de module Natuurlijk Geo een multi-criteria analyse (MCA) uitgevoerd om mogelijke leefgebieden voor elanden in de Oder-delta, op de grens van Duitsland en Polen, te identificeren. Ze hebben hun bevindingen samengebracht in een boeiende storymap, gemaakt met behulp van HTML, CSS en JavaScript. De resultaten van hun MCA zijn opgeslagen in een PostGIS-database en toegankelijk gemaakt via Geoserver. De interactieve kaarten, die de kern van hun project vormen, zijn ontwikkeld met Leaflet. Deze combinatie van geavanceerde technologieën en visueel aantrekkelijke presentaties maakt hun werk een waardevolle bron voor ecologisch onderzoek en beheer.
Meer weten? Check de interactieve kaart!
Case 4: Treinenrader
Een vierdejaarsstudent van de opleiding Applied Geo-Information Science heeft voor de module Spatial Challenges een innovatieve treinenradar ontwikkeld, gebaseerd op de NS API. Deze gratis API levert uitgebreide informatie over stations, actuele vertrektijden, de huidige positie van treinen en de fysieke samenstelling van treinen. Op de kaart, gemaakt met Openlayers, kun je door te klikken op een station de vertrektijden voor de komende periode zien. Dubbelklik je op een trein, dan krijg je gedetailleerde informatie over de actuele snelheid en samenstelling van de trein. Deze interactieve treinenradar is een perfect voorbeeld van hoe technologie kan worden ingezet om real-time informatie toegankelijk en inzichtelijk te maken.
Meer weten? Check de interactieve kaart!
Case 5: Sea floor scanner
Een vierdejaarsstudent heeft een indrukwekkende kaart ontwikkeld die de internetkabels toont die over de oceaanbodem lopen. Door gebruik te maken van Mapbox is de kaart in de vorm van een bol weergegeven, wat een realistisch en boeiend overzicht biedt van de onderzeese infrastructuur. Deze innovatieve visualisatie biedt een unieke blik op de cruciale netwerken die onze digitale wereld verbinden.
Meer weten? Check de interactieve kaart!

DI-lab in cijfers

  • + 10
    Samenwerkingen
  • + 40
    Projecten per jaar
  • + 100
    Werkveldbezoeken

Onderzoek waar het DI-Lab bij betrokken is

  • Tablets en koeien

    Lectoraat Precision Livestock Farming

    Het lectoraat Precision Livestock Farming richt zich op smart farming en het preciezer kunnen sturen van de bedrijfsvoering met behulp van data. Het lectoraat laat zich daarbij inspireren door sectoren binnen en buiten de landbouw.

  • Lectoraat Innovatieve Biomonitoring

    Lectoraat Innovatieve Biomonitoring

    Het lectoraat Innovatieve Biomonitoring heeft tot doel om biodiversiteit in beeld te brengen en over de tijd te monitoren, gebruikmakend van innovatieve technieken die toepasbaar gemaakt worden voor vragen uit de praktijk. Op deze manier draagt het lectoraat bij aan het behoud en de bescherming van biodiversiteit.

  • zandloper-ellenweerman

    Lectoraat Klimaatrobuuste landschappen

    Het lectoraat Klimaatrobuuste Landschappen: 'verbinden van landbouw en natuur' richt zich op de vraag hoe andere vormen van landbouw kunnen bijdragen aan het verbeteren van waterkwaliteit en biodiversiteit door op een slimme manier gebruik te maken van het landschap.

Onderwijs waar het DI-Lab bij betrokken is

  • Applied Geo-Information Science

    Diploma
    Bachelor of Science
    Locatie
    Den Bosch
    Studieduur
    4 jaar

    Wil jij weten hoe je een app ontwikkelt die de kortste route berekent naar een laadpaal voor elektrische auto's? Dan ben je bij de opleiding Applied Geo-Information Science aan het juiste adres! Je leert met behulp van (geo) data science maatschappelijke thema's op te lossen.

  • Management van de Leefomgeving

    Diploma
    Bachelor of Science
    Locatie
    Den Bosch
    Studieduur
    4 jaar

    Ben jij graag in de natuur en houd je van aardrijkskunde of biologie? Dan is de hbo-opleiding Management van de Leefomgeving iets voor jou!

  • Milieukunde

    Diploma
    Bachelor of Science
    Locatie
    Den Bosch
    Studieduur
    4 jaar

    Ben jij gek op scheikunde en biologie? Bij de hbo-opleiding Milieukunde ga je met deze vakken aan de slag om oplossingen te vinden voor een beter milieu en een leefbare aarde.

  • Toegepaste Biologie

    Diploma
    Bachelor of Science
    Locatie
    Den Bosch en Venlo
    Studieduur
    4 jaar

    Ben jij nieuwsgierig en geïnteresseerd in biologie? Bij Toegepaste Biologie leer je om met onderzoek een bijdrage te leveren aan gezonder eten, een beter milieu en een goed leven voor de dieren.

  • Opleiding GIS-specialist

    Locatie
    Op locatie en Online
    Studieduur
    5 maanden

    Gegevens zijn er in overvloed. Maar hoe zorg je ervoor dat je deze op een snelle en efficiënte manier inzet? In samenwerking met Geon biedt HAS green academy de 10e editie van de opleiding GIS-specialist aan, waar jij leert om sneller en efficiënter met je data om te gaan. Na het succesvol afronden van de opleiding ontvang je een microcredential, officiële HBO-certificering en kun je een microcredential in de vorm van een EduBadge aanvragen. 

  • Workshop Datagedreven Hittestress Strategie

    Locatie
    Wageningen
    Studieduur
    1 dagen

    In deze workshop leer je hoe overheden en andere beleidsmakers effectief aan de slag kunnen met de gegevens die beschikbaar zijn over hittestress. Je krijgt inzicht in hoe deze data helpen de gezondheid en het welzijn van burgers en de leefomgeving te verbeteren.

  • Cursus Data-ethiek - verantwoord omgaan met data

    Locatie
    The Green Land Utrecht
    Studieduur
    2 dagen

    Wat is data-ethiek? Wanneer doe je het goed? En hoe veranker je data-ethiek in jouw organisatie? Volg de cursus data-ethiek en leer verantwoord omgaan met data.

  • Cursus Van GIS-data naar een Digital Twin

    Locatie
    Den Bosch
    Studieduur
    2 dagen

    In de wereld van vandaag is de beschikbaarheid van data exponentieel groeiende. De cruciale vraag blijft: zet je deze data effectief in? En hoe krijg je controle over deze data?

  • Man en vrouw achter computers

    Incompany Datagedreven werken bij maatschappelijke opgaven

    Locatie
    Den Bosch
    Studieduur
    3 dagen

    De Incompany Datagedreven werken bij maatschappelijke opgaven leert je als data- of informatiespecialist om een opdrachtgever beter te begeleiden en adviseren bij een dataproject rondom maatschappelijke thema's. Zoals de energietransitie, biodiversiteit en wateroverlast, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Neem contact met ons op

  • Maurits Dorlandt

    Hogeschooldocent Applied Geo-Information Science en teamlid HAS International Projects

    m.dorlandt@has.nl
    m.dorlandt@has.nl
    Linkedin
    Linkedin
  • Avatar Man met baard

    Coen van Dongen

    Docent Applied Geo-Information Science - Trailblazer DI-Lab

    c.vandongen@has.nl
    c.vandongen@has.nl