1. Home
  2. Meer HAS
  3. Faciliteiten

Faciliteiten

Bij HAS green academy zijn er allerlei faciliteiten beschikbaar voor onze studenten en cursisten, maar ook voor bedrijven. Denk aan verschillende praktijkruimtes om proeven te doen of praktijkfaciliteiten van partnerbedrijven om te bezoeken. Studenten en cursisten brengen hier hun kennis in de praktijk. Voor bedrijven zijn de faciliteiten heel geschikt voor bijvoorbeeld scholing, events en voor project- en onderzoekswerk.

Faciliteiten HAS Den Bosch

Digitale faciliteiten

Uiteraard beschikt de HAS over gratis WiFi, voldoende stopcontacten en print- en kopieerfaciliteiten. Daarnaast krijg je als student toegang tot uitgebreide digitale collecties van wetenschappelijke- en vakliteratuur en is een groot deel van de leermiddelen gedigitaliseerd. Zo worden bijvoorbeeld readers, achtergrondartikelen, oefententamens en sommige boeken gratis digitaal aangeboden en kun je als student met aanzienlijke kortingen software aanschaffen via Surfnet. 

Studieruimtes

Study Centre 

In het Study Centre leen je als student allerlei studieboeken voor je opleiding. Naast een bibliotheek is dit ook een fijne, rustige ruimte om te studeren voor een tentamen of met je projectgroep samen te werken aan een opdracht. 

Op dit moment wordt er gewerkt aan een nieuw ontwerp voor het Study Centre. Check hier alvast onze sneak peek!

Paviljoen 

De centrale plek om studiegenoten tegen te komen, even te ontspannen, bij te kletsen en een broodje te eten – de lekkerste broodjes haal je hier bij de catering. Of om wat aan een project te werken. In het Paviljoen is er altijd wel een plekje.  

Labs en praktijkruimtes

Biolab 

In de moderne HAS Kas vind je ook het Biolab.  Je vindt er allerlei meetapparatuur om variabelen bij planten en dieren te kwantificeren, een groot aantal lichtmicroscopen en dissectie-microscopen en een onderzoeksruimte met een aantal droogstoven en klimaatkasten. Alles om jouw onderzoek tot een succes te maken! Studenten van de opleiding Toegepaste Biologie voeren hier  ook practica en projecten uit. 

Chemielab 

Stikstof bepalingen doen, het wegdampen van hulpstoffen, vriesdrogen: het zijn slechts een paar voorbeelden van wat je in het Chemielab kunt doen. Studenten van de opleidingen Voedingsmiddelentechnologie, Toegepaste Biologie en International Food & Agribusiness komen hier om proeven te doen. Het lab wordt ook ingezet voor bedrijven. 

Datalab Agrifood

Samen met een aantal andere initiatiefnemers biedt HAS green academy een praktijkomgeving op het gebied van technologie en ICT voor het agrifood domein. Huidige projectpartners van DataLab AgriFood zijn: Koning Willem I College, Avans Hogeschool, JADS (Jheronimus Academy of Data Science), KPN, ATOS Nederland, Farmhack en Koninklijke Fruitmasters.

Design and Creation Centre  

Als food conceptor kun je in het Design and Creation Centre je creatieve hart ophalen. Je komt hier om verpakkingen te ontwerpen en printen in het atelier of productfoto's te schieten in de fotostudio. 

Digital Innovation Lab 

In dit moderne lab werk je met de nieuwste geo-tools. Denk aan VR, occulus rifts, drones en digital twins. 
Lees meer over het Digital Innovation Lab 

Food Design Centre 

In het Food Design Centre kun je met nieuwe kooktechnieken of productontwikkeling en styling aan de slag. De keuken is van alle gemakken voorzien: een hete lucht oven met stoom, roner, vacuümapparaat, keukenmachines, droogtorens, Thermomix, ijsmachines etc. Tijdens de opleiding Food Innovation breng je hier heel wat uren door, maar ook cursisten van verschillende Food cursussen bij HAS green academy voeren hier praktijkopdrachten uit. 

Food Technology Centre 

In het Food Technology Centre zijn er verschillende hallen beschikbaar om experimenten uit te voeren: de Zuivel / Proces hal (ook apparatuur voor groente en fruit verwerking), de Bakkerij, de Slagerij en de Brouwerij. De experimenten die hier gedaan worden zijn van proces- of productkundige aard. 

Milieuhal 

Biobased en milieutechnologisch onderzoek is mogelijk in het milieukundig laboratorium van de HAS. Je vindt hier flexibel inzetbare proefopstellingen, basis laboratoriumvoorzieningen en diverse meetinstrumenten. Je werkt hier onder andere met zuurkasten, caroussel en Fill & Draw, conversie-apparatuur, warmtepompen en zonnepanelen, tafelafzuiging, elektriciteit en perslucht, maar ook met diverse gassen. 

Microbiologielab  

In het microbiologielaboratorium voer je onder andere luchtkwaliteit metingen uit, maar doe je ook diverse microbiologische bepalingen en verpak je producten onder verschillende gassamenstellingen. Studenten van de opleiding Voedingsmiddelentechnologie, Toegepaste Biologie, Milieukunde, Food Innovation, Tuin en akkerbouw of International Food & Agribusiness maken ook gebruik van dit lab.  

Techniekhal 

In deze ruimte voer je technologisch onderzoek uit. Bijvoorbeeld metingen op het gebied van luchtkwaliteit en klimaat in dierverblijven, bepaling van de melkkwaliteit van een sample of je onderzoekt alternatieve vormen van energie die gebruikt kunnen worden binnen een bedrijf.  

Kas en tuinen

Maar liefst 1500 m2 kasruimte, plus een tuin met 3 teeltvijvers. Zoveel ruimte is om teelt- en gewasonderzoek te doen in en rondom de HAS Kas. De kas is in 6 afdelingen verdeeld die ieder hun eigen klimaatregeling kennen. Bekijk de video van de kas hieronder voor een indruk. 

Kijk binnen in de HAS kas en tuin

Faciliteiten HAS Venlo

Digitale faciliteiten

Uiteraard beschikt de HAS over gratis WiFi, voldoende stopcontacten en print- en kopieerfaciliteiten. Daarnaast krijgen studenten toegang tot uitgebreide digitale collecties van wetenschappelijke- en vakliteratuur en is een groot deel van de leermiddelen gedigitaliseerd. Zo worden bijvoorbeeld readers, achtergrondartikelen, oefententamens en sommige boeken gratis digitaal aangeboden en kun je als student met aanzienlijke kortingen software aanschaffen via Surfnet. 

't Tref

Zoals de naam al zegt is dit de plek waar je elkaar treft op de HAS in Venlo. Om te lunchen, even bij te praten, te relaxen of om aan een project te werken.  

Biologielab

Dit laboratorium is geschikt om proeven te doen. Studenten van de Toegepaste volgen hier regelmatig practica op het gebied van biologie, microbiologie en chemie 

Inspiratielokaal

Ben je bezig om een nieuw concept te ontwikkelen? Of wil je je creativiteit de vrije loop laten? Dan ben je in het Inspiratielokaal aan het juiste adres. Je kunt het lokaal verduisteren, grote, wandvullende beamerpresentaties houden en op de muren en tafels schrijven. 

Partnerbedrijven

HAS green academy is in Limburg een intensieve samenwerking aangegaan met ca. 80 bedrijven in de directe omgeving. Deze bedrijven uit de agrofood-sector geven onze studenten de mogelijkheid om hun toekomstige werkveld uitgebreid te leren kennen. Dit gebeurt via bedrijfsexcursies, gastlessen, stages, praktijkcases, afstudeeropdrachten en practica op het bedrijf. 

Enkele voorbeelden zijn: Bayer Cropscience Vegetable Seeds, Fancom, ZON Fruit & Vegetables, ABAB en Houbensteyn Group. 

Ook in de regio Noord-Brabant werkt HAS green academy met praktijkleerbedrijven samen.

Faciliteiten bij partnerbedrijven

Berkhout Varkens

Berkhout varkens in Sint-Oedenrode is een echt familiebedrijf. De familie van den Berkmortel houdt hier een gesloten varkenshouderij inclusief opfok van eigen moederdieren, geheel volgens het Beter Leven keurmerk. Studenten van de opleiding Veehouderij gaan op excursie bij dit praktijkleerbedrijf, maar voeren er ook onderzoeksprojecten uit. 

Praktijkleerbedrijf Berkhout varkens
Bright box

BrightBox is een expertisecentrum voor city farming zonder daglicht in de regio Venlo. Door het ideale groeirecept voor een plant te bepalen – licht, lucht, temperatuur, voeding, water en substraat – bereik je het beste resultaat. Onze studenten studeren hier letterlijk in de praktijk. Zij mogen aan de gang met super innovatieve cityfarming en de ontwikkeling van nieuwe groeirecepten. 

Co-Creation Lab

Van dit lab, in Villa Flora, op Green Park Venlo, maken HAS-studenten gebruik om kookinspiratie op te doen en nieuwe producten te ontwikkelen. De praktijklessen die hier worden georganiseerd vanuit de opleiding Food Innovation hebben steeds een ander thema. 

Hoeve Boveneind

Studenten van de opleidingen Veehouderij en Toegepaste Biologie zijn hier regelmatig te vinden om hun kennis in de praktijk te brengen op het gebied van voermanagement, koeiengedrag en landgebruik. Melkveehouderij Hoeve Boveneind is een bedrijf met 130 melkkoeien die automatisch worden gemolken. Als student volg je hier ook af en toe les, waarbij je vanuit het lokaal zo recht de stal (een ligboxenstal met diepstrooiselboxen) in kijkt. Dichterbij de praktijk kun je niet komen! 

Praktijkleerbedrijf Hoeve Boveneind
Pels melkvee

Naar Pels Melkvee in Empel gaan studenten van de opleiding Veehouderij om onderzoek te doen naar bijvoorbeeld weidegang. Bij deze melkveehouderij krijgen de koeien weidegang en worden zij gemolken in een carrouselmelkstal. Ook is hier een zogenaamde body condition score-camera aanwezig , waarmee de conditie van de koeien gemonitord wordt. Super interessant als je onderzoek wilt doen naar de gezondheid en het gedrag van koeien. 

Praktijkleerbedrijf Pels melkvee

Gebruik maken van onze faciliteiten als bedrijf? Neem contact met ons op!