1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. André Kuipers tijdens de Impactprijs Groen Onderwijs: “Heb je een passie? Ga ervoor."

André Kuipers tijdens de Impactprijs Groen Onderwijs: “Heb je een passie? Ga ervoor."

Jongeren duidelijk maken hoe leuk wetenschap en techniek is, maar meteen ook laten zien hoe kwetsbaar de aarde is. Dat is de missie van André Kuipers. De astronaut ziet zichzelf als ambassadeur van de aarde en kwam daarover vertellen als collegetourgast tijdens de uitreiking van de Impactprijs Groen Onderwijs op 13 februari op HAS Hogeschool.

Aansluitend werden de winnaars bekendgemaakt in 4 catgorieën: vmbo-groen, mbo-groen, hoger groen onderwijs en universitair groen onderwijs. In die laatste categorie won het project ‘FoodRoots’ van de TU Eindhoven, waar ook HAS Hogeschool bij betrokken was. Het project ‘Wie of wat vangt de beverrat?’ van HAS Hogeschool was genomineerd in de categorie hbo, maar ging er helaas niet met de prijs vandoor.

Eten in de ruimte

André Kuipers beantwoordde allerlei vragen tijdens de collegetoursessie en ging uitgebreid in op de rol van de agrofood- en leefomgevingsector in de ruimtevaart. Die sessie werd geleid door Wende Schaminée, studente Dier- en veehouderij bij HAS Hogeschool. En zij deed dit met verve. André vertelde onder meer over fundamenteel onderzoek naar teelt in de ruimte. Hebben planten een sensor die meten wat onder en boven is? Kun je planten laten groeien in de ruimte zodat astronauten vers voedsel hebben? En wat zijn de mogelijkheden van marsgrond? Ook ging hij uitgebreid in op zijn ervaringen met eten in de ruimte. “Je kunt alleen plakkerig voedsel uit blik eten, want bijvoorbeeld korrels zouden alle kanten opvliegen. Er wordt veel onderzoek gedaan naar nutriënten, houdbaarheid, smaak en textiel van voedsel.”

Wende Schaminée ondervraagt André Kuipers over onderzoek in de ruimte met betrekking tot agrofood en leefomgeving.

Vervuiling van de leefomgeving

Ook ging hij in op onze leefomgeving. “Vanuit de ruimte kun je vervuiling van de le4efomgeving heel goed zien. Denk aan bosbranden, maar ook smog boven steden.” Op dit moment wordt er gewerkt aan een meetinstrument om alle elementen van luchtvervuiling over de hele wereld te meten. “Als dit lukt, kun je precies analyseren om wat voor soort vervuiling het gaat en wat de bron is. Op basis hiervan kun je gegronde discussies voeren en adequate maatregelen nemen.” Tot slot sprak hij de leerlingen en studenten in de zaal rechtstreeks toe: “Heb je een passie? Ga ervoor. En stippel een plan uit, want je komt er niet vanzelf.”

FoodRoots

Het project FoodRoots richt zich op het zo transparant mogelijk maken van het voedselsysteem. Een studententeam richt zich op het ontwikkelen van een digitale infrastructuur waarmee voedselproducten gevolgd kunnen worden van stal, akker of boomgaard naar de schappen in de supermarkt. Ook elke transport- en verwerkingsstap wordt inzichtelijk gemaakt, met op elk punt in de keten de bijbehorende prijzen. De bedoeling is dat het eerste prototype tegen de zomer klaar is.

Wie of wat vangt de beverrat?

Het project Wie of wat vangt de beverrat? richt zich op het ontwikkelen van een slimme vangkooi voor het vangen van beverratten. De slimme vangkooien zijn uitgerust met een bewegingssensor, een accu, een modem en een camera. Daarmee is de kooi gekoppeld aan een database met beelden van diverse dieren. Herkent de camera een beverrat of muskusrat, dan klapt de val dicht. Zo niet, dan gaat de val weer open. Het doel is dat er zo minder andere dieren vast komen te zitten.

Over de Impactprijs Groen Onderwijs

Na het grote succes van vorig jaar, hebben in 2019 leerlingen en studenten uit het groene onderwijs bijna 50 projecten ingestuurd die kans maakten op de Impactprijs Groen Onderwijs. Deze zijn beoordeeld door een professionele jury. De prijs kent ook dit jaar 4 categorieën: vmbo-groen, mbo-groen, hoger groen onderwijs en universitair groen onderwijs. Per categorie waren 2 of 3 genomineerden. De winnaars gaan naar huis gaan met een prijs van 2500 euro. In 2019 won HAS-student Chantal van der Noordt met haar concept Hartstikke Gruun Groenteplakken in de categorie hoger groen onderwijs.