1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. Brightbox bestaat 5 jaar: Pim Vingerhoets presenteert onderzoek naar basilicumrassen en lichtrecepten

Brightbox bestaat 5 jaar: Pim Vingerhoets presenteert onderzoek naar basilicumrassen en lichtrecepten

Afgestudeerde Pim Vingerhoets heeft een soort knipperlichtrelatie met HAS Hogeschool. In 2015 studeerde hij af aan de opleiding Toegepaste Biologie en deed vervolgens een master Plant Science bij Wageningen University. Voor die master kwam hij in zijn laatste jaar terug naar HAS Hogeschool voor een stage bij Brightbox, het onderzoeks- en trainingscentrum voor gesloten meerlagenteelt in Venlo waar HAS Hogeschool een van de oprichters van is. Daarna ging hij reizen.

Dit voorjaar kwam hij terug naar Nederland met een interessante baan in het vooruitzicht: het opzetten van een vertical farm bij een groot bedrijf in China. En omdat hij daar pas begin 2020 begint, overbrugde hij die tijd met een tijdelijk dienstverband bij HAS Hogeschool, waarin hij ook weer onderzoek bij de BrightBox deed.

Eigen onderzoek

De resultaten uit dit onderzoek dat zich richtte op basilicumrassen en lichtrecepten presenteerde Pim tijdens een feestelijke bijeenkomst op 13 november in het kader van het 5-jarige bestaan van Brightbox. Het onderzoek is een echte showcase voor Brightbox en voor het lectoraat Nieuwe Teeltsystemen van Jasper den Besten in opdracht van wie Pim het onderzoek uitvoerde. Aanleiding was het feit dat Brightbox vooral onderzoek voor klanten uitvoert en Jasper wilde graag zelf iets opzetten waar hij actief mee naar buiten kan treden.

Andere insteek

Pim onderzocht 22 potbasilicumrassen in combinatie met 4 lichtrecepten. “Normaal gesproken hebben telers al een bepaald ras”, zegt Pim, “en onderzoek je welk lichtrecept het beste bij zo’n ras past. Bij dit onderzoek was de insteek juist andersom: we gebruikten de 4 standaard lichtrecepten aanwezig in de demo-cel van de BrightBox en pasten die toe op een grote hoeveelheid rassen om te kijken hoe zij op die recepten reageerden. Zo probeerden we de beste combinaties te vinden. Want niet alle rassen zijn überhaupt geschikt voor een gesloten systeem. Ook berekenden we de productie per plant. We benaderden voor het aanleveren van de rassen verschillende bedrijven in binnen- en buitenland. Zij krijgen ook inzage in de resultaten en we hopen hen zo te enthousiasmeren dat ze met ons vervolgonderzoek willen doen. Dat alles in de zin van ‘open innovatie’.”

Gigantische verschillen

En wat bleek: er waren gigantische verschillen tussen de planten. “We hadden dit ook wel verwacht, maar nu kunnen we het ook bewijzen. Je moet het eigenlijk zien als een grote puzzel van rassen en recepten waarvan we enkele stukjes op de goede plaats hebben gelegd. We zijn dus ook nog lang niet klaar. Hopelijk kan het lectoraat bepaalde rassen in de toekomst verder gaan testen, in samenwerking met de sector.” De grootste uitdaging van het onderzoek was het oogsten van de planten. “In totaal stonden er bijna 9000 planten in Brightbox. 17 studenten hebben me geholpen ze te oogsten en de bladeren van de stengel te scheiden.”

Ondergewaardeerd laaghangend fruit

“Vertical farming wordt wereldwijd steeds belangrijker”, vertelt Jasper over het onderzoek. “Maar voor dit voedselproductiesysteem zijn nog geen rassen ontwikkeld. De rassen die er wel zijn worden bijna nooit getest onder LED-lampen. Onderzoekers gaan het liefst meteen aan de lichtknoppen draaien, terwijl de keuze van het beste ras relatief snel en simpel enorme winst geeft. De productie van het beste ras is vaak 2 of meer keer zoveel als van de minder goede rassen. Onder geconditioneerde omstandigheden kun je na 1 teeltronde - in dit geval van 28 dagen - al behoorlijk zeker zeggen welke rassen je wel en niet moet gebruiken. Ondergewaardeerd, laaghangend fruit dus.”

Trial & error

Wat Pim leuk vindt aan zo’n onderzoek is dat het echt een experiment is. “Het is een zoektocht op basis van trial & error. Ik ben zelf pas tegen het einde van mijn studie met de plantsector en meerlagenteelt in aanraking gekomen, maar het fascineert me sindsdien enorm. Ik ben er trots op dat ik met dit onderzoek een stukje bij heb kunnen dragen aan de ontwikkeling van een vrij nieuwe teelttechniek. Die ervaring neem ik mee naar China.”