Managing a Vertical farm is een intensieve Engelstalige cursus waarin cursisten een week lang worden ondergedompeld in de wereld van indoor farming . De focus ligt op de praktische aspecten van het teeltproces, maar ook de technologische-, hygiëne- en businessaspecten ervan komen aan bod. De cursus is opgezet vanuit HAS Hogeschool in nauwe samenwerking met toeleverende bedrijven en wordt dit jaar aangeboden in samenwerking met Inholland.
Vertical farming of indoor farming is het kweken van planten in een volledig gecontroleerde, geklimatiseerde, gestapelde teeltomgeving. Het grote voordeel daarvan is de hoge productie per vierkante meter grond. Daarnaast is het water-, nutriënten- en bestrijdingsmiddelengebruik een stuk lager. In Nederland is een klein aantal bedrijven actief met productie. De toeleverende industrie is ver ontwikkeld en toonaangevend voor de rest van de wereld.
Kennis en netwerk
Anouk van Rossum, business developer bij HAS Hogeschool, is enthousiast over de samenwerking: “In deze relatief kleine markt kun je elkaar beter versterken dan beconcurreren. Inholland is actief in het EFRO-project Fieldlab Vertical Farming, een samenwerking tussen alle Zuid-Hollandse kennisinstellingen en bedrijven die zich bezighouden met verticaal geproduceerde producten. De kennis en het netwerk zijn een belangrijke toegevoegde waarde voor de cursus.”
Ook Martijn Haas, opleidingscoördinator bij Inholland Academy, is positief: “De cursist zal de voordelen van onze samenwerking met name ervaren door de uitbreiding van het docententeam. Er is nu nog meer expertise en ervaring aan boord. Zo is docent Roël Chin-Kon-Sung, expert duurzame energie, land- en tuinbouw en circulaire economie, één van de boegbeelden van de cursus. Naast Roël is nu ook Wendy Martin betrokken.”
Onafhankelijke voorbereiding
Vanuit HAS Hogeschool is Jasper den Besten, lector Nieuwe Teeltsystemen, al jaren betrokken bij de cursus. Hij stond aan de wieg van de ontwikkelingen rondom vertical farming in Nederland. Ook heeft hij ervaring met een breed scala aan gewassen, van kruiden tot groenten tot boomkwekerij producten en sierteeltplanten. In antwoord op de vraag wat de cursus uniek maakt, vertelt hij: “In korte tijd laten we de cursisten proeven aan alle aspecten die een rol spelen bij het opstarten en runnen van een vertical farm. Ze ervaren een eerste teelt, leren over technische- en business aspecten en maken kennis met toeleveranciers van technieken en systemen. Zo ontdekken ze wat er nodig is om een gezond businessmodel te ontwikkelen en worden ze vanuit een onafhankelijk perspectief voorbereid op gesprekken met toekomstige leveranciers.”
Bezoek aan Brightbox – hypermoderne tuinbouwfaciliteit
Jasper is tevens manager van BrightBox Venlo, waar de cursisten bij aanvang van de cursus een bezoek aan brengen. In deze hypermoderne tuinbouwfaciliteit kunnen alle factoren die de groei van een plant beïnvloeden (licht, lucht, temperatuur, voeding, water en grond) apart gestuurd worden. Jasper: “In Brightbox vindt op grote schaal onderzoek plaats naar innovaties op het gebied van vertical farming. Zo zijn we vanuit de HAS betrokken bij een interessant onderzoek van VitalFluid waarbij sla wordt geteeld met natuurlijke stikstof. Voor dit soort onderzoek is BrightBox de ideale faciliteit”.
De cursus Managing a vertical farm start op 16 november.