1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. Deel 1 blogserie - Kan natuurinclusieve landbouw van Nederland weer een GIDS-land maken?

Kan natuurinclusieve landbouw van Nederland weer een GIDS-land maken? - Deel 1 blogserie

Kan Nederland GIDS-land worden met natuurinclusieve landbouw, waarbij een goed verdienmodel voor de boer centraal staat? That’s the question! Erwin van Woudenberg trapt de blogserie af.

HAS winkelwagen

Natuurinclusieve landbouw. Iedereen heeft er de mond van vol. Maar wat is het eigenlijk? En hoe belangrijk is natuurinclusieve landbouw in relatie tot het grote VN-doel om in 2030 een klimaat neutrale landbouw te realiseren?

Is het haalbaar, schaalbaar en betaalbaar? Welk proces gaat daarbij helpen? Hoever ligt natuurinclusieve landbouw eigenlijk af van de gangbare landbouw? Gaat de nieuwe Farm2Fork strategie van de EU – een strategie waarin Europa in 2030 25 % biologische landbouw moet realiseren – een impuls geven aan natuurinclusieve landbouw in Nederland? In 2030, dat is over 8 jaar, pakweg 3.000 dagen!

Meer vragen dan antwoorden. 4 (oud)-lectoren van HAS Hogeschool, 1 professor van Wageningen University en 1 HAS-alumnus (winnaar HAS Foodmanship award en lid Food100) gaan op zoek naar opiniërende antwoorden in een serie van 6 artikelen. Daan Groot, Erwin van Woudenberg, Harry van Delft, Roger Engelberts, Ruben Burger en Martin Scholten gaan de challenge aan en kijken ieder vanuit hun eigen perspectief naar het vraagstuk. De uitdaging: kan Nederland GIDS-land worden met natuurinclusieve landbouw, waarbij een goed verdienmodel voor de boer centraal staat? That’s the question! Erwin van Woudenberg trapt de blogserie af.

Publicatiedatum
17-01-2022

Natuurinclusieve landbouw & de consument: een ongelukkige combinatie – Door Erwin van Woudenberg

Ondernemers in de vrije markt gaan de manier van landgebruik op de wereld niet veranderen. Tot die conclusie komt aftredend lector Erwin van Woudenberg na tien jaar onderzoek naar ondernemen met natuur. Hij geeft 5 redenen waarom natuurinclusieve landbouw zonder sterke overheid nooit serieus zal groeien. Hij pleit bij zijn afscheid als lector Ondernemen met Natuur voor een ingrijpende overheid op dit thema en ziet 3 opties om betere beslissingen, voor de toekomst van onze aarde, mogelijk te maken.

Boeren zijn de ondernemers in de landbouw. Ondernemers moeten geld verdienen om te kunnen blijven bestaan, anders houdt ook de invloed op het land op. Een groot deel van de toekomst van onze aarde is afhankelijk van de manier van landgebruik. Natuurinclusieve landbouw draagt hier in zeer hoge mate zorg voor. Anders gezegd: natuurinclusieve landbouw zorgt voor een toekomstbestendigere aarde. Toch hebben veel natuurinclusieve boeren het financieel lastig. Ze zorgen beter voor onze aarde, hebben daardoor minder productie en dus een hogere kostprijs per product. De natuurinclusieve boer is echter zelf verantwoordelijk voor de noodzakelijk hogere verkoopprijs per product. Dit is een (te) grote opgave. Het aantal natuurinclusieve boeren blijft dan ook laag.

Lees de hele blogpost op blogs.has.nl

Sustainable Development Goals

  • Sustainable Development Goal 4: Kwaliteitsonderwijs
  • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie
  • Sustainable Development Goal 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken
Kas HAS Hogeschool

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de sector en HAS-activiteiten?

Ja, ik meld me aan!