Een van de instrumenten die bedrijven helpt bij het begrijpen en verbeteren van hun ecologische voetafdruk is de Levenscyclusanalyse, ofwel de Life Cycle Analysis (LCA). De LCA houdt rekening met verschillende milieu-indicatoren, zoals CO2 uitstoot, waterverbruik, land- en pesticidengebruik en meer. Het stelt bedrijven in staat om te identificeren waar de grootste milieu-impact zit en om duurzamere alternatieven te onderzoeken.
Duurzaamheids-verbeteringen in kaart brengen in cursus LCA
Na de succesvolle minor ‘Duurzaamheid; meten is weten’ vorig studiejaar, gaan ook professionals aan de slag met het meten, en daarmee in kaart brengen, van duurzame verbetermogelijkheden binnen de bedrijfsprocessen, via de methode van Life Cycle Analysis (LCA).
Door de nieuwe Europese wetgeving zijn grote bedrijven vanaf 2025 verplicht om duurzaamheidsrapportages op te stellen. Onder meer voedselproducenten, maar ook bloemen- en plantentelers zullen straks vanuit de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) moeten aantonen wat de milieu-impact van hun productie en processen is, onder andere uitgedrukt in CO2 uitstoot.
LCA als instrument
Via een praktijkgerichte cursus waarin de LCA-methode als basis wordt gebruikt, brengt docente Marjolein de Bruin dit najaar cursisten de benodigde kennis bij. Zij ontwikkelde de cursus samen met docentcollega’s Mérieux NutriSciences | Blonk, dat gespecialiseerd is in LCA binnen de agro en food.
Marjolein: ‘Eerder dit jaar volgden studenten bij de HAS al de minor “Duurzaamheid: meten is weten” waarin we de LCA in beeld hebben gebracht voor een aantal bedrijven binnen de food en agro.’ Studenten brachten hier onder meer de LCA van de plantaardige burger van het bedrijf Vion Food Group in kaart. ‘Ook de andere bedrijven die deelnamen waren erg enthousiast over de methode en de inzichten die zij hieruit haalden. De logische vervolgstap was dan ook om deze kennis breder aan te bieden en zo ontstond het idee voor de cursus.’
Duurzaamheid als concurrentievoordeel
In 7 lessen leren cursisten de basistheorie van de LCA-methode, volgens de te nemen stappen om de analyse uit te voeren. En gaan zij praktisch aan de slag door een eerste LCA op te stellen aan de hand van een proces op het eigen bedrijf of een bedrijf naar keuze. ‘Waar het om gaat is dat je een eerlijke berekening kunt maken, die je ook kunt vergelijken met bijvoorbeeld concurrenten’, legt Marjolein uit. Het vertrekpunt is dan wel de nieuwe wetgeving, maar volgens Marjolein gaat duurzaamheid op termijn ook geld opleveren als je vanuit een LCA verbeteringen gaat doorvoeren in je processen en hierover kunt communiceren. ‘Duurzaamheidsclaims die je via deze manier kunt onderbouwen zorgen ervoor dat consumenten een weloverwogen keuze maken voor jouw producten versus die van concurrenten.’
De cursus Life Cycle Analysis: meten is weten gaat op 1 oktober 2024 weer van start bij HAS green academy in Den Bosch. Meer weten?