1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. Een visie op ondernemerschap in de tuin- en akkerbouw sector

Een visie op ondernemerschap in de tuin- en akkerbouw sector

De tuinbouwsector in Nederland is wereldwijd bekend om haar innovatie en vooruitstrevende aanpak. Maar naast technologische ontwikkelingen speelt ondernemerschap een steeds belangrijkere rol. Hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijf meegroeit met de markt, nieuwe technologieën omarmt en tegelijkertijd flexibel blijft? Peter Bouma, cursusleider van de Opleiding Ondernemen in de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt in 2030 bij HAS green academy, deelt zijn visie op ondernemerschap binnen de tuinbouwsector, en de rol die de HAS hierin speelt.

Analyseren, reflecteren en je aanpassen aan veranderingen

Ondernemerschap in de tuinbouw lijkt dynamischer dan ooit. Volgens Peter Bouma, die een rijke achtergrond heeft in zowel de tuinbouw als internationale keten- en bedrijfsontwikkeling, vraagt de moderne sector om een bredere aanpak. “Ondernemerschap gaat vandaag de dag niet alleen over productie en techniek, maar vooral over het vermogen om te analyseren, te reflecteren en je aan te passen aan veranderingen. In de tuinbouw zie je vaak dat de ondernemer zich met name richt op het primaire proces – productie – maar er ligt ook een uitdaging in de besluitvorming, en het sturen van een groeiende, steeds complexere organisatie in een toenemende complexe omgeving.”

Bouma benadrukt dat de externe omgeving een steeds grotere rol speelt in het succes van bedrijven. “Je kunt als ondernemer simpelweg niet alles zelf doen. De relaties met je omgeving – je externe en interne stakeholders– zijn cruciaal voor succes. Het reflecterend vermogen van ondernemers, om hun eigen processen en leiderschap kritisch onder de loep te nemen, wordt steeds belangrijker.”

Publicatiedatum
02-10-2024

Het belang van competenties

Bouma wijst erop dat het succes van een tuinbouwondernemer niet alleen afhangt van technische kennis, maar ook van persoonlijke vaardigheden en competenties. “Er is nooit één oplossing voor een probleem,” vertelt hij. “Je moet als ondernemer flexibel kunnen reageren op verschillende situaties. Dat vraagt om competentieontwikkeling van jezelf en van je team.”

Deze focus op competenties wordt ondersteund binnen de hbo- en bedrijfsopleidingen van de HAS. “Je kunt als onderwijsinstelling niet altijd op de nieuwste kennis en innovaties vooruitlopen, maar wat je wél kunt doen, is mensen leren hoe ze moeten omgaan met verandering,” aldus Bouma. “Bij ons leren studenten, cursisten en ondernemers hoe ze niet alleen bedrijfsprocessen maar ook hun eigen prestaties kunnen verbeteren, leiderschapskwaliteiten ontwikkelen en op een duurzame manier kunnen ondernemen. We kijken naar de hard- én softskills.”

In een omgeving als de HAS heb je als cursist de ruimte om te experimenteren, feedback te krijgen van experts en mede-ondernemers en te groeien in je rol als leider.

Kennis, praktijk en innovatie

Omgevingsfactoren, nieuwe technologieën en innovaties blijven de tuinbouwsector veranderen, en ondernemers moeten klaar zijn om daarop in te spelen. Bouma ziet dit ook veelal gebeuren: “De tuinbouwsector staat voor grote uitdagingen, zoals de energietransitie, digitalisering, strengere milieuwetgeving, het politieke debat en internationalisering. Maar juist deze uitdagingen bieden kansen voor ondernemers die bereid zijn om ook buiten de gebaande paden te denken.”
Hij voegt eraan toe dat het delen van ervaringen en kennis met andere ondernemers cruciaal is voor innovatie. “Een leeromgeving is niet altijd een klaslokaal. Intervisie met andere ondernemers, zoals groente- en bloementelers, maar ook met ketenpartners en buiten de sector, kan leiden tot nieuwe inzichten en gezamenlijke ontwikkeldoelen. Ontwikkelen doe je samen, en juist die gezamenlijke ontwikkeling is ontzettend krachtig.”

De nauwe samenwerking tussen HAS green academy en het bedrijfsleven biedt ondernemers een unieke kans om te leren van elkaars ervaringen en nieuwe strategieën te ontwikkelen. “We werken steeds meer als regisseur tussen kennis, praktijk, onderzoek en innovatie. Dat is onze kracht als kennisinstelling, en ons netwerk” zegt Bouma. “In een omgeving als de HAS heb je als cursist de ruimte om te experimenteren, feedback te krijgen van experts en mede-ondernemers en te groeien in je rol als leider. Zo kunnen we mensen helpen om hun bedrijfsvoering op een zo efficiënt mogelijke manier in te richten, met oog voor de toekomst.”

Blijf ontwikkelen

Voor de volgende generatie tuinbouwondernemers heeft Bouma een duidelijke boodschap: “Je moet je netwerk verbreden en verdiepen, niet alleen binnen de tuinbouw, maar bijvoorbeeld ook bij financiers en kennisinstellingen. Maak een plan voor je eigen ontwikkeling en indien van toepassing ook die van je personeel, niet alleen voor je bedrijf.” Hij moedigt jonge ondernemers aan om kansen te grijpen en (nog meer) ondernemend gedrag te tonen. “Als je een goed plan hebt, ga het doen. Verzamel goede mensen om je heen en leer door te doen.”

Bouma ziet daarin ook een belangrijke rol voor de HAS. “Wij bieden ondernemers en studenten volop mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen, of dat nu via cursussen, incompany-programma’s of persoonlijke coaching is. We stimuleren mensen om zelf na te denken, te onderzoeken, en hun eigen aannames te onderbouwen, en altijd op zoek te zijn naar manieren om hun kennis aan te vullen. Hierbij hopen we dat mensen ook verder kijken dan hun eigen ontwikkeling, en ook denken aan (hun) medewerkers. Ondernemerschap betekent namelijk ook dat je je werknemers helpt om zich te ontwikkelen. Tevreden medewerkers waarin geïnvesteerd wordt, leiden uiteindelijk tot succesvolle bedrijven.”

We bieden geen kant-en-klare oplossingen, maar we bieden wel de weg om die oplossingen zelf te ontwikkelen.

Samenwerken aan succes

De toekomst van de tuinbouwsector is onvoorspelbaar, maar juist dat maakt het ondernemerschap in deze sector zo uitdagend en waardevol. “De complexiteit van bedrijfsvoering neemt toe,” zegt Bouma, “maar ik zou mensen willen uitdagen om het niet als een probleem te zien, maar als een kans. Samen kunnen we oplossingen vinden voor de uitdagingen van morgen.”
Samen met de HAS kunnen ondernemers in de tuinbouwsector vertrouwen op een solide kennisbasis, een breed netwerk en de juiste tools om succesvol te zijn in een wereld die constant in beweging is. “We bieden geen kant-en-klare oplossingen,” besluit hij, “maar we bieden wel de weg om die oplossingen zelf te ontwikkelen.”

Meer weten?

Sustainable Development Goals

  • Sustainable Development Goal 2: Geen honger
  • Sustainable Development Goal 3: Goede gezondheid en welzijn
  • Sustainable Development Goal 4: Kwaliteitsonderwijs
  • Sustainable Development Goal 8: Eerlijk werk en economische groei
  • Sustainable Development Goal 11: Duurzame steden en gemeenschappen
  • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie
  • Sustainable Development Goal 13: Klimaatactie
  • Sustainable Development Goal 14: Leven in het water
  • Sustainable Development Goal 15: Leven op het land
  • Sustainable Development Goal 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken