1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. Groen Gas als Gamechanger: Het verhaal van Pleun

Groen gas als gamechanger: Het verhaal van Pleun

Tijdens haar bacheloropleiding International Food & Agribusiness aan HAS green academy kreeg Pleun de kans om haar interesses te verkennen. Ze volgde de specialisatie Future Food Systems, waarin ruimte was voor een individueel onderzoek. “Ik dacht: dit is het moment om me te verdiepen in iets wat ik écht relevant vind,” vertelt Pleun. Na overleg met haar ouders op hun melkveebedrijf besloot ze zich te verdiepen in een onderwerp dat haar moeder ter sprake bracht: groen gas.

“Mijn moeder vroeg zich af of groen gas iets voor ons bedrijf kon zijn,” legt Pleun uit. “Hier had ik al wel wat over gehoord, maar ik had me er nog niet echt in verdiept. Dit was een mooie kans.” Ze begon haar onderzoek met een haalbaarheidsstudie. “Ik keek hoe groot ons bedrijf is en of het überhaupt haalbaar en rendabel is om zo’n installatie te implementeren. Groen gas kan een prachtige manier zijn om bij te dragen aan circulariteit, maar je wil ook dat het tegelijkertijd een verdienmodel creëert. Hier moet je een balans in slaan.”

Publicatiedatum
20-01-2025

Toegevoegde waarde

Tijdens haar onderzoek sprak Pleun met partijen die groen gas-installaties leveren. “Er is veel informatie online beschikbaar, maar het is lastig om dat naar je eigen situatie te vertalen. Er zijn dagelijks updates over groen gas en er spelen veel randvoorwaarden.” Wat haar vooral fascineerde, was de bijmengverplichting. Pleun legt uit: “Energieleveranciers moeten aantonen dat een deel van het geleverde gas uit hernieuwbare bronnen komt. Groen gas is belangrijk voor de energietransitie en wordt onder andere geproduceerd uit dierlijke mest. Vanaf 2026 moeten energieleveranciers groen gas verplicht mengen met aardgas. Hierdoor wordt mest nog beter benut en wordt groen gas nog aantrekkelijker.” Pleun ontdekte bovendien dat groen gas niet alleen zorgt voor energie, maar ook bijproducten oplevert. “Naast groen gas kun je ook een natuurlijke meststof produceren. Dit is een prachtige manier om circulariteit te bevorderen en twee waardevolle producten te genereren.”

Groen gas is een manier om van een negatieve naar een positieve impact te gaan. Het laat zien dat boeren actief bijdragen aan een goed ecosysteem. Dat geeft mij enorm veel voldoening.

Blik op de toekomst

Hoewel hun eigen bedrijf momenteel nog geen groen gas-installatie heeft, bleef Pleun betrokken bij dit actuele onderwerp. “Het is geen project dat je er zomaar bij doet – wij hebben hierin een goede afweging gemaakt. Het vergt namelijk enorme investeringen, maar het kan echt wat opleveren. Je moet kijken naar de grootte van je bedrijf en hoe je reststromen inzet. Ik geloof dat groen gas dé oplossing is om circulariteit te creëren en een positieve impact te maken, en kijk hiermee ook positief naar de toekomst.”

Pleuns onderzoek naar groen gas is niet onopgemerkt gebleven. Haar project is ingediend voor de Rachel Carson Afstudeerprijs, een initiatief van VVM, het netwerk van milieuprofessionals. Deze prijs zet uitzonderlijke afstudeerprojecten met een focus op milieu en duurzaamheid in de schijnwerpers. Het feit dat Pleun met haar onderzoek kans maakt op deze prijs onderstreept de kwaliteit, innovatie en maatschappelijke relevantie van haar werk. “Ik hoop met mijn onderzoek impact te maken. Groen gas is een manier om van een negatieve naar een positieve impact te gaan. Het laat zien dat boeren actief bijdragen aan een goed ecosysteem. Dat geeft mij enorm veel voldoening.”

De kracht van HAS green academy

Pleun benadrukt hoe haar opleiding aan HAS green academy haar goed voorbereidde op het uitvoeren van haar onderzoek. “Tijdens mijn opleiding heb ik geleerd over business, economie en circulaire agri-foodproductie. Al die kennis kwam samen in mijn onderzoek. De begeleiding vanuit HAS was erg waardevol. Mijn docent, Frank de Bont, was erg betrokken en hielp me kansen te ontdekken en mijn project naar een hoger niveau te tillen.”

Tijdens haar studie volgde Pleun een minor aan Wageningen University & Research, waar ze leerde hoe innovaties ontstaan en hoe je daarop inspeelt. Ook deed ze internationale werkervaring op tijdens haar stages, wat haar liet zien hoe verschillende culturen omgaan met de agri-foodindustrie en ze de kans kreeg om een product internationaal uit te rollen. “De opdrachten vanuit International Food & Agribusiness hebben echt impact. Het is mooi om te zien hoeveel je als student al kunt bereiken.”

Na haar opleiding aan de HAS koos Pleun ervoor om verder te studeren. Ze volgt nu de master Strategic Management aan Tilburg University. “Ik wil strategisch leren denken en nog meer uit mijn ondernemingsgerichte mindset halen. Zo kan ik straks innovaties ontwikkelen en wereldwijd uitvoeren.”

Pleun ziet haar toekomst in de agri-foodindustrie, waar haar passie voor innovatie en duurzaamheid samenkomt. “De wereld is groot en overal liggen kansen. Ik geloof dat je in deze sector een enorme impact kunt maken. Het is een dynamische industrie vol ontwikkelingen.”

Sustainable Development Goals

  • Sustainable Development Goal 2: Geen honger
  • Sustainable Development Goal 3: Goede gezondheid en welzijn
  • Sustainable Development Goal 4: Kwaliteitsonderwijs
  • Sustainable Development Goal 8: Eerlijk werk en economische groei
  • Sustainable Development Goal 11: Duurzame steden en gemeenschappen
  • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie
  • Sustainable Development Goal 13: Klimaatactie
  • Sustainable Development Goal 14: Leven in het water
  • Sustainable Development Goal 15: Leven op het land
  • Sustainable Development Goal 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken