Het project Hartstikke Gruun Groenteplakken van oud-student Chantal van der Noordt, heeft de Impactprijs Groen Onderwijs 2018 in de categorie hbo gewonnen. Ze heeft als prijs een cheque ontvangen ter waarde van €2.500,00 van Groen Impact ontvangen. De Impactprijs werd uitgereikt op de GroenPact Manifestatie op 16 januari 2019 door minister Carola Schouten van LNV.
Genomineerden
Maar liefst 3 projecten van HAS Hogeschool: ‘Gewone bronlibel’, ‘Indonesian vanilla - fit for the future’ en ‘Hartstikke Gruun Groenteplakken’ waren genomineerd voor de Impactprijs Groen Onderwijs. Met deze nominatie maakten de projectteams kans op een prijs ter waarde van € 2.500,00. In de categorie hbo was naast de 3 genoemde HAS-projecten ook het project “Bouwen aan een groener Velp” van Hogeschool van Hall Larenstein genomineerd.
Hartstikke Gruun Groenteplakken
Chantal van der Noordt, inmiddels afgestudeerd voor de opleiding Food Innovation, werd genomineerd voor haar project ‘Harstikke Gruun Groenteplakken’. Zij ontwikkelde een lekker en gezond broodbeleg voor kinderen tussen de 6 en 11 jaar, met als doel de groente inname onder deze doelgroep te verhogen. Chantal: “Maar liefst 70% van de kinderen haalt de norm van gemiddeld 150 gram groente per dag niet. Hartstikke Gruun speelt met de Groenteplakken in op de consumentenbehoefte naar een nieuw groente eetmoment voor kinderen, namelijk het ontbijt en de lunch. De groenteplakken worden gemaakt van 2e klasse groenten om verspilling van deze groente tegen te gaan en zullen in 4 varianten verkrijgbaar zijn.”
Chantal won eerder al de HAS Food Experience Publiekprijs, de Food Innovation Bachelors Award van het Voedingscentrum, en stoomde door tot de Finale van het Programma de Nieuwe Lekkerbek. “Het project heeft heel erg veel impact gehad op mijn toekomst,” gaat Chantal enthousiast verder. “Ik ben ondertussen mijn eigen bedrijfje gestart, iets wat ik niet had gedacht dat ik dat nu al zou doen.”
Indonesian vanilla - fit for the future
De 2e nominatie vanuit HAS Hogeschool is het project “Indonesian vanilla – fit for the future”, uitgevoerd door 5 studenten van de opleiding International Food & Agribusiness. Projectleider Bram van Helvoirt: “We vinden het erg leuk dat ons internationale project is geselecteerd als een van de kanshebbers voor de impactprijs. De echte impact hopen we te maken in Indonesië via lokale agroforestry pilot projecten van Verstegen, geïnspireerd door onze studie.”
De wereldmarkt voor vanille wordt gedomineerd door Madagaskar, maar dit komt met een zware prijs: er is kinderarbeid, corruptie en geweld, de productiemethoden drukken op het milieu, en vanilleboeren hebben de grootste moeite hun gezinnen te voorzien van een degelijk bestaan. Deze misstanden botsen met de normen en waarden van Verstegen voor wat betreft duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. De studenten identificeerden een alternatief land van herkomst voor vanille, te weten Indonesië en ontwikkelden een innovatief bedrijfsmodel voor het inkopen van deze duurzaam verbouwde vanille, direct van de lokale boeren.
Dit heeft geleid tot een serieuze toekomstige strategische koerswijziging bij Verstegen: van korte termijn prijzen en winsten naar lange termijn samenwerking en ontwikkeling. Een van de studenten is door het bedrijf in dienst genomen om de mogelijkheden voor het nieuwe 'direct sourcing agroforestry' bedrijfsmodel uit te zoeken en op te zetten.
Gewone bronlibel
Tot slot werd het afstudeeronderzoek “Gewone bronlibel”, uitgevoerd door 4 studenten Toegepaste Biologie, genomineerd voor de Impactprijs. De inmiddels afgestudeerde Jeroen Koolmees licht het project toe: “De gewone bronlibel is een soort die in Europa vrij algemeen is maar zeer zeldzaam in Nederland. Zoals de naam al suggereert, heeft de bronlibel schoon kwelwater nodig waar veel zuurstof in zit. Eén van de populaties ligt in het beheergebied van Waterschap Aa en Maas, in de Esperloop, een beek in Gemert-Bakel. Wegens de unieke ligging op de Peelrandbreuk kan hier zuurstofrijk water van relatief diep uit de bodem omhoog komen. Een andere afstudeergroep van HAS Hogeschool had op die plek in 2016 al huidjes van de libel aangetroffen. Het Waterschap wilde weten wat de actuele situatie was van deze populatie.”
Helaas werd de gewone bronlibel niet aangetroffen, waardoor de studenten zich meer toelegden op het habitat en de vraag waarom de libel zich niet liet zien. Jeroen: “Het was erg leerzaam omdat we geforceerd werden om probleemoplossend te denken. Bovendien hebben we door het voedselaanbod en het habitat van de libel te onderzoeken toch mooie resultaten gevonden.“ Inmiddels zijn het Waterschap, de Vlinderstichting en de Provincie een traject aangegaan om de leefomstandigheden voor de gewone bronlibel en andere aquatische insecten te verbeteren.
Meer info
Meer informatie over de Impactprijs Groen Onderwijs kun je vinden op de website van Groenpact.