1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. HAS Geo Experience 2024

Ontdek geo-innovaties bij de Geo Experience 2024

Op donderdag 18 april stroomde HAS green academy vol met zo'n 400 enthousiaste bezoekers, klaar om te ontdekken wat de nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen zijn op het gebied van geo-data. De ontmoeting tussen het werkveld en onze studenten stond centraal. Het was een geslaagde dag waarop de grenzeloze mogelijkheden van geo-informatie en haar toepassingen werden verkend in de volle breedte en diepte.

Publicatiedatum
26-04-2024

 

Bart Rietjes, adjunct-directeur cluster Leefomgeving en Natuur, waar de opleiding Applied Geo-Information Science een onderdeel van is, trapte het event af. Wim Bozelie (ITHAX) begon hierna zijn verhaal. Hij illustreerde tijdens zijn presentatie de ontwikkelingen van AI in geo-toepassingen, waarna Fenna Woudstra en Emily Daemen (The Green Land) muziek als metafoor gebruikten om data-ethiek te belichten. Door een kort intermezzo op de cello door Maurits Dorlandt werd data ethiek neergezet als de combi van een muziekstuk (data), muzikant (GIS-specialist) en het publiek (de gebruiker).

Docent en onderzoeker Kenny Meesters kwam ook langs en demonstreerde de praktische toepassing van geo-informatie in crisis management. We maakten een live-verbinding met de Emergency Response Coordination Centre (ERCC) in Brussel en kregen alle ins- en outs over het belang van kaarten in hun vakgebied en hun proces op het moment van een crisis.

 

Een mooie aansluiting op de geo-dag was de mededeling van Jan Willem van Eck. Hij feliciteerde 4e jaarsstudent Applied Geo-Information Science, Sayfeddine Khatem, met de Young Scholar Award voor zijn storymap over de aardbeving in Marokko.

De Geo Experience kan niet zonder sponsoren. Daarom nam Jacob Schut namens hoofdsponsor Avineon Tensing ons mee in de breedte en diepte van geo-informatie binnen dit bedrijf. Het ochtendprogramma werd afgesloten met pitches van diverse bedrijven onder leiding van de energieke dagvoorzitter Karin van Groenestijn.

 

Na een lunch met gezonde broodjes en een portie friet, waren de bezoekers vrij om rond te lopen, gesprekken te voeren, demo’s te volgen in ons Digital Innovation Lab en zelfs prijzen te winnen. Sommige studenten vonden stageplekken, terwijl anderen vervolgopleidingen verkenden voor een bredere kennis. Ook presenteerden onze 4e-jaarsstudenten hun afstudeeropdrachten waar gesprekken over diverse onderwerpen zoals toepassingen, softwareproblematiek en het beheren van data uit voort kwamen. De bijeenkomst werd afgesloten met een borrel waar discussies over geo-data nog tot laat in de middag doorgingen.

Op naar de Geo Experience 2025!

Herbeleef de Geo Experience in video!