1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. HAS Hogeschool houdt waardevolle eerste (online) HAS Expo

HAS Hogeschool houdt waardevolle eerste (online) HAS Expo

Bij HAS Hogeschool worden normaal gesproken veelvuldig evenementen gehouden, of het nu gaat om een grootschalig event als de HAS Food Experience of kleinere evenementen als de inaugurele rede van een lector, een symposium van studenten die een project doen of het gastheer zijn voor een prijsuitreiking van een externe partij als bijvoorbeeld Groenpact. Door de coronacrisis ligt dit nu allemaal stil of vindt online plaats.

Op 18 juni hielden we de eerste editie van de HAS Expo, een kennisexpositie waarmee wij aan alle HAS’ers en het werkveld laten zien wat we in huis hebben aan kennis en expertise. De HAS Expo volgt het HAS Year Event op. “Het HAS Year Event hebben we 8 jaar lang met veel plezier georganiseerd”, vertelt Josephine de Vries over de keuze om het evenement te vernieuwen. Zij is eventmanager bij HAS Hogeschool. “We zijn enorm trots op de ruim 150 BO-posters die de kennisexpositie de laatste jaren telde en de talloze HAS Awards die we uitreikten aan ondernemende studenten en partners uit het werkveld. Maar het was tijd voor iets nieuws, meer passend bij de fase waar we ons als onderwijsinstelling in bevinden: namelijk dat we doorgroeien van hogeschool naar expertisecentrum.”

Expositie BO-posters

En dat is nodig, want de sector agro, food en leefomgeving staat voor een grote maatschappelijke uitdaging: de zorg voor voldoende vers, veilig, gezond en duurzaam geproduceerd voedsel, bereikbaar voor een snel groeiende bevolking. Via onze onderwijsprogramma’s leren we studenten de kennis en vaardigheden aan om na hun afstuderen een betekenisvolle bijdrage te leveren aan deze maatschappelijke uitdaging. En ze beginnen hier al tijdens hun studie mee, op allerlei manieren. Op de HAS Expo kon je via een digitale expositie van de BO-posters zien hoe onze 4e jaars dit binnen hun afstudeeropdrachten samen met lectoren, docenten en professionals uit het werkveld doen.

Guided Tours en HAS-talkshow

Als hogeschool dragen we zelf ook actief bij aan deze maatschappelijke uitdaging. Onze lectoren, docenten en bedrijfsadviseurs zetten bijvoorbeeld in samenwerking met bedrijven en instellingen onderzoeksprogramma’s en advies- en productontwikkelingstrajecten op. Centraal staat daarbij een integrale aanpak en samenwerken in multidisciplinaire teams. Op de HAS Expo vertelden ze erover in de Guided Tours maar ook in de HAS-talkshow.

Alumna Froukje Kooter en collegevoorzitter Dick Pouwels tijdens de start van de HAS-talkshow.

Aan tafel bij de HAS-talkshow: alumna Froukje Kooter en lectoren Lenny van Erp, Herman Peppelenbos en Margje Voeten.

Digitaal jasje

Vanwege de coronamaatregelen staken we het evenement in een volledig digitaal jasje. “Natuurlijk hadden we graag een live event gehouden”, zegt Josephine, “maar tegelijkertijd was het een kans om te experimenteren met de online mogelijkheden. En daarvan te leren.” En het concept sloeg aan: bijna 280 studenten, medewerkers en professionals uit het werkveld meldden zich aan en op het meest drukke moment bezochten ruim 200 mensen tegelijk de speciale pagina’s van de HAS Expo op onze website: has.nl/has-expo.

Terugkijken

Josephine: “De digitale posters, video’s met guided tours door docenten, lectoren, bedrijfsadviseurs en de live HAS-talkshow zijn heel goed bekeken. Er is ook veel waardering voor het feit dat deze blijvend zijn terug te kijken, zodat we op onze website nu een actueel overzicht hebben van projecten waar we als HAS aan werken. De chatsessies en de virtuele borrel zijn minder goed bezocht. Voor een persoonlijk gesprek willen mensen elkaar toch gewoon graag fysiek ontmoeten. Ik kan me voorstellen dat we volgend jaar kiezen voor een mengvorm waarbij sommige programmaonderdelen digitaal zijn en andere op locatie.”