Donderdag 20 september start bij de Rabobank in Zaltbommel de incompanytraining Bedrijfskunde voor de Tuinbouw Bommelerwaard. HAS Hogeschool verzorgt deze bedrijfsopleiding in samenwerking met de Rabobank Bommelerwaard, Goesten & Opdam Financieel Adviseurs en Fidus Advies. 18 ondernemers nemen deel aan de bedrijfsopleiding die zich erop richt hen alles te leren over het creëren van een toekomstbestendig bedrijf en de weg vrij te maken voor nieuwe producten, processen en verdienmodellen.
Uitdagingen
Want de tuinbouwsector staat voor grote uitdagingen: hoe kunnen we innoveren in productie, afzet of verwerking? Hoe vinden en binden we mogelijke samenwerkingspartners? Hoe past het bedrijf in een internationale context? Alleen het hebben van ‘groene vingers’ is niet langer voldoende: zonder managementvaardigheden geen succes.
Bewust van veranderingen
“We starten met deze incompanytraining omdat in de Bommelerwaard vaak veel talentvolle jonge ondernemers aan het roer staan van behoorlijk grote tuinbouwbedrijven”, leggen cursusleider Hans Heesen en adviseur bedrijfsopleidingen Anouk van Rossum van HAS Hogeschool uit. “Vaak zijn deze mensen al vroeg in het bedrijf gegaan. De tuinbouw is volop in beweging en staat wederom aan de vooravond van fundamentele veranderingen. Ondernemers doen er verstandig aan zich bewust te zijn van deze veranderingen en daarop voor te sorteren in hun bedrijfsvoering. Zo maken ze hun bedrijf toekomstbestendig. De Rabobank, Goesten & Opdam en Fidus Advies ondersteunen deze ondernemers door ze meer kennis en vaardigheden bij te brengen om keuzes te maken om ook in de toekomst een duurzame bedrijfsvoering te kunnen voeren.”
Programma op maat
De partijen hebben samen een programma op maat samengesteld op basis van de behoeften van de ondernemers, kennis van de bedrijven in de regio en de jarenlange opgedane ervaring met cursussen Bedrijfskunde voor de Tuinbouw. Rabobank, Goesten & Opdam en Fidus droegen de cursisten aan. Zij kennen de ondernemers goed en stimuleerden hen deel te nemen. Juist de combinatie van deze partijen zorgt ervoor dat de training perfect aansluit bij wat nodig is en dat precies die deelnemers aansluiten die er veel aan zullen hebben.
Meegroeien
Hans gaat komend half jaar met de ondernemers aan de slag. Dit doet hij niet alleen: verschillende docenten van de HAS leveren een bijdrage evenals gastdocenten vanuit de Rabobank, Goesten & Opdam en Fidus. Wat hij ervan verwacht? “Dat ondernemers elkaar inspireren, dat ze van elkaar leren en zo tot inzichten komen die voor hun vernieuwend zijn of hen bevestigen dat ze op de goede weg zijn. Naast inhoudelijk bezig zijn, maken ze ook een persoonlijke ontwikkeling door. Want het devies van de opleiding is: als je bedrijf groeit, moet je zelf meegroeien. Daarom doen ze allemaal een assessment bij Berenschot. Een assessment waarmee ze hun talenten en minder ontwikkelde punten in kaart brengen. Vervolgens leren ze hoe ze hun bedrijf op basis hiervan verder kunnen bouwen.”
Samen sterk
Niet alleen voor de ondernemers maar ook voor HAS Hogeschool zelf heeft het aanbieden van deze bedrijfsopleiding meerwaarde. Anouk: “Het geeft ons toegang tot de markt. En dat hebben we nodig: bij de HAS weten we uit jarenlange ervaring dat een opleidingsprogramma voor het bedrijfsleven het meeste oplevert als deze ook in samenwerking met dat bedrijfsleven is ontwikkeld.”
Meer weten? Bekijk de opleidingspagina
Een vergelijkbare cursus gaat begin 2019 in Noord- en Zuid-Holland van start in samenwerking met Flynth