Bedwantsen: een plaag die menig hotel- of huiseigenaar doet wakker liggen. Immers, het ongedierte laat zich moeilijk bestrijden en heeft een afschrikwekkend effect op gasten, huurders en bewoners. Reden voor het lectoraat Innovatieve Biomonitoring van HAS Hogeschool om haar kennis en expertise in te zetten voor dit groeiende, maatschappelijke probleem.
Onlangs verkreeg het lectoraat de subsidie HBO Take Off voor het uitvoeren van een studie naar de (technische en economische) haalbaarheid van een eDNA detectiekit voor bedwantsen. Een studie die het lectoraat, waarbij ook NaturalisBiodiversity Center betrokken is, in nauwe samenwerking uitvoert met BioMon Netherlands Center for Genetic Biodiversity Assessment.
Belang van vroege detectie
Voor een effectieve bestrijding van bedwantsen in hotel-, studenten- en slaapkamers is vroege detectie cruciaal om verspreiding en versleping van het ongedierte tegen te gaan. Echter, door de verscholen leefwijze van de bedwants is dit niet eenvoudig. Ze bevinden zich vaak in de naden van het matras of kieren van het bed, maar kunnen zich ook achter plinten, in meubilair en zelfs in wekkers verschuilen.
eDNA detecteren
Het detecteren van (sporen van) bedwantsen is niet iets dat je gemakkelijk met het blote oog doet. Het vereist de nodige expertise om de bedwants te onderscheiden van ander ongedierte dat schuilgaat op genoemde plekken en/of gelijksoortige lichamelijke klachten veroorzaakt. Een juiste detectie voorkomt onnodig dure bestrijding. Als het mogelijk is om het DNA van de bedwants uit huisstof (environmental DNA of eDNA) te isoleren en detecteren, kan de aanwezigheid van bedwantsen eenvoudig en snel worden bepaald.
Ontwikkeling van detectiekit
De ontwikkeling van de eDNA detectiekit vindt plaats binnen een beroepsopdracht. De kit wordt ontwikkeld voor zowel swabs (wattenstaafjes vergelijkbaar met de wattenstaafjes van de coronatest) als voor huisstof dat met een stofzuiger verzameld is. Zodra de kit gereed is, wordt deze op praktijklocaties getest en wordt de nauwkeurigheid bepaald. Indien de kit effectief is, wordt het aantonen van bedwantsen in ruimten een stuk eenvoudiger.
Praktijklocaties gezocht
De beroepsopdracht is inmiddels gestart. Hiervoor is het lectoraat nog op zoek naar praktijklocaties. Mocht je (onverhoopt) zelf bedwantsen hebben, of het vermoeden hebben dat er bedwantsen aanwezig zijn, dan komen we de kit graag testen. Neem hiervoor contact op met Bruce Schoelitsz.
Over Take-off HBO
Take-off HBO is een subsidie van Regieorgaan SIA die wordt versterkt aan hogescholen met een creatief idee, gebaseerd op onderzoeksresultaten, om een maatschappelijke probleem op te lossen. Take-off hbo biedt de financiële ruimte om een haalbaarheidsstudie uit te voeren en daarmee technische en economische kansen en risico’s van het idee in kaart te brengen. Met deze regeling stimuleert Regieorgaan SIA innovatief ondernemerschap bij onderzoekers en studenten op een hogeschool.