1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. Het voordeel van zelf rantsoenen samenstellen als veehouder

Het voordeel van zelf rantsoenen samenstellen als veehouder

Voeding is een essentieel onderwerp in de veehouderij. Goede voeding kan bijdragen aan het beter presteren van vee en is bepalend voor de kostprijs. Voor veel veehouders is dit steeds vaker een reden om zelf dicht op het rantsoen te zitten en dit continu te optimaliseren.

koe eet stro

HAS-docent Teun Vissers aan het woord

Volgens Teun Vissers, docent Varkenshouderij bij HAS green academy, is het daarom belangrijk dat studenten van de opleiding Veehouderij (en toekomstige veehouders) zelf leren om rantsoenen samen te stellen. Deze kennis brengt hij ook graag over aan veehouders die hier me aan de slag willen via de nieuwe cursus Rantsoen berekenen.

Meer regie

Teun Vissers werkt sinds twee jaar als docent Varkenshouderij bij HAS green academy. Daarvoor werkte hij tien jaar in het mengvoerbedrijf van zijn familie. Hij weet dan ook hoe belangrijk de rol van voeding is voor veehouders om het topniveau dat zij bedrijven hoog te houden. Teun: 'Er is een groeiende behoefte aan regie onder veehouders, in het algemeen, maar ook als het om het rantsoen gaat.' Sterk fluctuerende grondstofprijzen spelen hierbij een rol. 'Als veehouder wil je simpelweg het maximale uit iedere euro halen die je in je voer investeert, zeker nu.'

 

‘Als veehouder wil je het maximale halen uit iedere euro die je in je voer investeert.’

Onderscheidend vermogen als tweede motivatie

Naast het economisch verantwoord tot stand laten komen van complete voeders en rantsoenen, is onderscheidend vermogen een belangrijke tweede. Zo stellen VLOG en andere marktconcepten eisen aan de voeders van landbouwhuisdieren. Of het nu gaat om een CO2 footprint, circulariteit of andere concepteisen, de software die gebruikt wordt om rantsoenen samen te stellen biedt inzicht in een zo optimaal mogelijke prijs.

Het belangrijkste voordeel van zelf de kennis op te doen van de juiste voersamenstelling voor jouw dier is dat je de prestatie van jouw vee beter kunt gaan verklaren. Teun: 'Na het volgen van deze cursus ben je in staat om meetbare of waarneembare dierprestaties te koppelen aan de samenstelling van de voeders. Je gaat dus meer en beter analytisch kunnen verklaren.'

Cursus Rantsoen berekenen

Het samenstellen van rantsoenen is een onderdeel van het curriculum binnen de opleiding Veehouderij. Studenten gaan hierbij aan de slag met de software van BESTMIX. En binnenkort kunnen ook professionals binnen de sector hiermee aan de slag tijdens de cursus Rantsoen berekenen. Teun's antwoord op de vraag waarom je deze cursus bij HAS green academy moet volgen? 'Je leert de mechanismen van optimalisatiesoftware kennen. Dit inzicht geeft je als ondernemer meer grip op voer.'

Opzet van de cursus

Teun vertelt over het programma van de cursus: 'We gaan met een kleine groep veehouders in 3 dagdelen aan de slag met het optimaliseren van bestaande voersamenstellingen en/of eventueel nieuwe voersamenstellingen creëren. Door de groep klein te houden (+/- 10 personen), hebben we genoeg tijd en aandacht voor iedere cursist om ook met de software te oefenen die we gebruiken (BESTMIX). Je neemt jouw eigen data me en we kijken naar jouw situatie; naar de productie- en prestatiebehoefte van jouw dier, maar ook welke grondstoffen je wel en niet wilt gebruiken. Wil je bijvoorbeeld een geheel biologisch of GMO-vrije voeder, dan zijn dat eisen die je eenvoudig instelt. Door een mix van individuele begeleiding en het tussentijds evalueren van de stappen die jij en je medecursisten zetten, leer je mét en van elkaar. Het klinkt misschien technisch, maar rantsoen berekenen heeft een hele praktische toepassing in iedere sector van de veehouderij.

Meer weten? 

Op has.nl vind je meer informatie over de cursus, de startdatum en de studiekosten. Heb je een vraag? Neem dan contact op met de projectmanager van deze cursus: Lamiaâ Fareh.