1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. Innovatie in Vleestechnologie: van traditioneel naar toekomstbestendig

Innovatie in Vleestechnologie: van traditioneel naar toekomst-bestendig

HAS green academy startte op 3 september 2024 in samenwerking met Technologisch Platform Meattech de vierde editie van de vernieuwde cursus Vleestechnologie & Alternatieve Eiwitten. Het is een cursus die theorie en praktijk combineert om technologische verdieping op het gebied van vlees én alternatieve eiwitten te bieden. De cursus Vleestechnologie maakt al meer dan 25 jaar deel uit van het cursusportfolio van HAS Hogeschool. Bijzondere onderdelen van deze vierde editie van de cursus zijn de Meattech Challenge en het kunnen behalen van een microcredential (Edubadge).

Publicatiedatum
19-02-2025

Cursus Vleestechnologie & Alternatieve Eiwitten

Van 100% dierlijk vlees tot 100% plantaardig of een hybride product: wat hebben ze gemeen?

Wil je jezelf verder ontwikkelen en meer technologische kennis verkrijgen dan is de cursus Vleestechnologie & Alternatieve Eiwitten bij uitstek geschikt.

Door middel van een uitgekiend programma in samenwerking met bedrijven en specialisten uit de sector wordt de oorsprong van vleestechnologie behandeld en vanuit deze basis de diverse technologische uitdagingen zoals binding, smaak etc. Van de diverse grond- en hulpstoffen wordt  besproken welke invloed ze hebben op de eindproducten en waarom. Daarnaast wordt ook processing, wetgeving en microbiologie niet vergeten. Diverse (ook nieuwe en vegetarische) eiwitbronnen en de samenstelling worden uiteraard meegenomen. Naast de theorie zijn er practica waar cursisten zelf met de opgedane kennis aan de slag gaan. Ook gaat men op bedrijfsbezoek en zijn er gastsprekers die ingaan op allerlei actuele zaken die spelen of mogelijk gaan spelen.

Deze cursus van HAS green academy in samenwerking met Technologisch Platform Meattech geeft je meer inzicht in technologie en innovatie, wat een zeer goede basis biedt voor toekomstige uitdagingen.

Elke week ruim 500 kilometer reizen voor deze cursus – omdat een vergelijkbaar aanbod nergens anders te vinden is. Dáár doen we het voor!

Meattech Challenge, Meat & Friends Award

Een belangrijk aspect van de cursus is de Meattech Challenge. Deze loopt als een rode draad door de hele cursus. Alle aspecten van de cursus komen samen in een eindopdracht waarin cursisten in een groep een nieuw concept bedenken, ontwikkelen en presenteren. De groep met het beste, lekkerste en duurzaamste product wint de felbegeerde Meat & Friends Award. Dit jaar zijn tijdens de Food Experience vier gave concepten van cursisten gepresenteerd, geproefd en beoordeeld door een jury uit het werkveld (leden van Meattech):

  • Concept 1: Nuggs of Joy
  • Concept 2: Hybridbite
  • Concept 3: De Pang-Pang Power bar
  • Concept 4: De Bastaard

De cursisten op de Food Experience met de concepten

Microcredential

Door de alsmaar veranderende arbeidsmarkt en ontwikkelingen binnen het werkveld wordt er van werkgevers en professionals verwacht dat ze continu meebewegen. Daardoor ontstaat behoefte aan scholing, maar niet per se behoefte aan een volledige opleiding met graad. Jij wil als professional flexibiliteit en gerichte scholing met erkende kwaliteitswaarde. Microcredentialing, ofwel het opknippen van het onderwijs in kleinere eenheden die afzonderlijk worden gecertificeerd, stimuleert de flexibilisering van onderwijs en geeft een herkenbare waarde aan het aanbod Leven Lang Ontwikkelen.

HAS green academy neemt sinds oktober 2021 deel aan de landelijke pilot Microcredentials van de Vereniging Hogescholen. Waar maar liefst 32 onderwijsinstellingen – waarvan 10 universiteiten en 22 hogescholen – aan meedoen. HAS green academy trapte de pilot af met het opzetten van een eerste microcredential voor de cursus Business Concept & Sales in Venlo. Daar komt nu een tweede microcredential bij met de cursus Vleestechnologie e& Alternatieve Eiwitten. Cursusleider Frank Verkroost en adviseur Francis Grandia hebben ervoor gezorgd dat ook de huidige studenten de cursus kunnen afronden met een microcredential in hun digitale backpack.

Docent Frank over deze cursus

Uitermate respectvol was dit jaar de deelname van een tweetal cursisten helemaal uit België. Zeker de dame uit België, wonende aan de Franse grens, had het er voor over om iedere dinsdag de reis naar ’s-Hertogenbosch te maken en in de avond weer terug (en dat steeds langs Antwerpen!). Navraag naar het waarom leerde mij dat ze flink gezocht heeft naar een dergelijk cursusaanbod in België, maar die was niet te vinden, vandaar de keuze voor HAS green academy. Al tijdens de cursus gaf ze aan al enorm veel profijt te hebben van de reeds opgedane kennis. Ze is binnen haar werk als adviseur nu beter in staat om processen bij klanten te begrijpen en de vaktaal te verstaan.
Voor mij is dit een ultiem voorbeeld van het belang van onze diepgaande technologische training.
Daar doen we het voor!

Sustainable Development Goals

  • Sustainable Development Goal 2: Geen honger
  • Sustainable Development Goal 3: Goede gezondheid en welzijn
  • Sustainable Development Goal 4: Kwaliteitsonderwijs
  • Sustainable Development Goal 8: Eerlijk werk en economische groei
  • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie
  • Sustainable Development Goal 13: Klimaatactie
  • Sustainable Development Goal 15: Leven op het land