Het lectoraat Innovatieve Biomonitoring van HAS Hogeschool heeft een mooi project in de wacht gesleept met als doel het redden van de tijger aan de voet van de Himalaya. Het gaat om een groot interdisciplinair onderzoeksproject met partners uit Nederland, Nepal en India. De totale onderzoekspot van NWO bedraagt 2,7 miljoen euro.
Vanuit de HAS is Rémon Saaltink projectleider en zijn lector Margje Voeten, Paulo van Breugel en Ake Nauta betrokken. Gedurende de looptijd van het project (4-5 jaar) gaan studenten van de opleidingen Milieukunde, Applied Geo-Information Science en Toegepaste Biologie intensief samenwerken.
In aantallen achteruit
“Tijgers aan de voet van de Himalaya zijn de afgelopen decennia sterk in aantallen achteruit gegaan” legt Rémon Saaltink uit: “De grootste oorzaak hiervan is het verdwijnen van hun leefgebied door menselijke activiteiten. Door de uitbreiding van akkerbouw en veeteelt is de hydrologie van de rivieren drastisch veranderd: graslandschappen zijn langzaam overgegaan in bosrijk gebied. Dit heeft ervoor gezorgd dat de belangrijkste prooidieren van de tijger zijn afgenomen. Om de tijger te redden is het dus belangrijk om de (eco)hydrologie in het gebied te snappen en met juiste watermanagementstrategieën te komen die ervoor zorgen dat de kwaliteit van het leefgebied vooruit gaat.”
Onderzoek leefgebied
Bij dit onderzoeksproject zijn 4 universiteiten en 2 hogescholen betrokken. De universiteiten gaan voornamelijk fundamenteel onderzoek doen in Bardia National Park (968 km2), terwijl de HAS en Hogeschool Van Hall Larenstein zich gaan bekommeren op het totale leefgebied van de tijger in Nepal: aangeduid als de Terai (50.000 km2).
Slimme meetmethoden
Samengevat gaat de HAS de variabiliteit in ecohydrologische omstandigheden in kaart brengen door gebruik te maken van slimme meetmethoden. Denk aan remote sensing en machine learning. Ook gaat de HAS effectieve monitoringstechnieken vaststellen van graslanden en prooidieren: van dronetechnologie tot cameravallen en e-DNA. Van Hall Larenstein zal zich meer richten op het sociaal-economische aspect. Het is namelijk belangrijk dat te nemen (eco)hydrologische maatregelen ook gesteund worden door de lokale bevolking.
Deelnemende partijen
Alle deelnemende partners in het consortium zijn: VU, UU, TU Delft, HAS Den Bosch, Wageningen University & Research, Hogeschool Van Hall Larenstein, Himalayan Tiger Foundation, Rotterdam Zoo (Diergaarde Blijdorp), VanderSat, National Trust for Nature Conservation, National Parks & Wildlife Conservation, World Wide Fund for Nature Nederland, Sensing Clues Foundation, Wildlife Institute of India, Kathmandu University, Tribhuvan University, Swansea University, ICIMOD, Office of Bardia National Park, Nature Conservation Foundation, Snow Leopard Trust, Smartphones For Water Nepal, Buffer Zone User Committee, Tharu Women Uplift Centre, en Ujayalo Nepal.