1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. Lectorale rede Margje Voeten over beschermen biodiversiteit

Lectorale rede Margje Voeten over beschermen biodiversiteit

Margje Voeten, lector Innovatieve Biomonitoring bij HAS green academy, hield op 17 mei 2022 haar lectorale rede over het thema biodiversiteit en de inhoud van deze rede is nu beschikbaar als storymap. Voorafgaand aan de inaugurele rede op 17 mei hielden we bij HAS green academy de eerste Bioblitz en ook deze resultaten kun je terugzien, onder meer op waarneming.nl.

Margje-Voeten

Publicatiedatum
14-11-2022

Storymap over de rede

Het gaat niet goed met de biodiversiteit. Dit is een boodschap die we inmiddels bijna dagelijks horen. Maar wat is er dan aan de hand? Wat is biodiversiteit? En waarom verdwijnen er zoveel soorten dieren en planten? En, ook niet onbelangrijk, hoe erg is dat eigenlijk? Margje Voeten, lector Innovatieve Biomonitoring hield op 17 mei 2022 haar lectorale rede over dit thema en de inhoud van deze rede is nu beschikbaar als storymap.

Bekijk de storymap

Bioblitz: 500 soorten geteld

Voorafgaand aan de lectorale rede op 17 mei hielden we bij HAS green academy de eerste Bioblitz: studenten en docenten gingen namens de opleiding Toegepaste Biologie zoveel mogelijk soorten planten en dieren tellen op het HAS-terrein en het naastgelegen Westerpark. De resultaten vind je op waarneming.nl. De organisatoren maakten tevens deze video:

 

Bekijk de resultaten van de Bioblitz op waarneming.nl

Biodiversiteit op de kaart gezet

Margje en haar team kijken met veel plezier terug op de lectorale rede. “We hebben het belang van biodiversiteit en hoe we met het lectoraat willen bijdragen aan het behoud en herstel ervan goed op de kaart kunnen zetten. Ook vind ik het fantastisch dat iedereen dit verhaal op een bijzondere manier terug kan lezen via de storymap. En met de Bioblitz hebben we de biodiversiteit nóg meer in het zonnetje te kunnen zetten: we hebben bijna 500 verschillende soorten planten en dieren rondom de HAS gevonden dankzij de inzet van zowel studenten als collega’s. Een mooie prestatie die we hopelijk volgend jaar een vervolg kunnen geven."

Over het lectoraat

Het lectoraat Innovatieve Biomonitoring heeft tot doel om biodiversiteit in beeld te brengen en over de tijd te monitoren, gebruikmakend  van innovatieve technieken zoals automatische beeldherkenning en ‘environmental’ DNA. De techniek staat niet stil en de ontwikkelingen gaan razendsnel. Belangrijk is om deze technieken toepasbaar te maken, te valideren en ze geschikt te maken voor vragen uit de praktijk. Op deze manier draagt het lectoraat bij aan het behoud en de bescherming van biodiversiteit.

Meer informatie over het lectoraat Innovatieve Biomonitoring