De Taskforce Gezond Eten met Ouderen presenteerde begin deze maand de resultaten van haar werkzaamheden aan staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS). De opdracht van de Taskforce bestond uit het inventariseren en bekender maken van good practises waarin ouderen worden geholpen om gezonder en beter te eten. In het rapport is naast een inventarisatie ook een actieplan opgenomen, waar partijen direct mee aan de slag kunnen. Voorzitter van de Taskforce is Herman Peppelenbos, lector Groene Gezondheid bij HAS Hogeschool.
Samenwerking aanpakken
“Een belangrijke constatering in ons rapport is dat er zoveel verschillende partijen betrokken zijn bij voeding voor ouderen,” stelt Herman. “De onduidelijkheid over wie precies aan zet is, leidt tot vertraging of in sommige gevallen tot het uitblijven van de gewenste verbeterslagen.” De Taskforce is van mening dat de samenwerking gerichter moet worden aangepakt. Het vaststellen van rollen, met name die van de kartrekkers, is daarbij cruciaal.
Actieplan
Om te voorkomen dat bij een analyse blijft, heeft de Taskforce in haar rapport een actieplan opgenomen, waaruit een aantal concrete actielijnen volgen. Vraagstukken die volgens de Taskforce een nadere analyse verdienen, vormen hiervoor de basis. Geheel in lijn met de bevindingen zijn per actielijn direct (mogelijke) kartrekkers benoemd. Grow Campus-partners HAS Hogeschool en Koning Willem I College bekijken welke bijdrage ze kunnen leveren aan deze actielijnen.
Herman Peppelenbos overhandigt het eindverslag aan staatssecretaris Paul Blokhuis.
Praktijk gerelateerd onderzoek
Het project zorgt daardoor ook voor samenwerking tussen lectoraten binnen HAS Hogeschool. Actielijn ‘het bevorderen van wetenschappelijk en praktijk-gerelateerd onderzoek naar eten en drinken voor kwetsbare ouderen’ lijkt goed te passen bij het lectoraat Voeding & Gezondheid van Annet Roodenburg. Samen met HAS-docentonderzoeker Joost Linschooten en collega-lector Marian van der Schueren van de HAN doet zij onderzoek naar eiwit in voeding van senioren. “Eiwit is belangrijk als je ouder wordt”, zegt ze. “Senioren zijn zich hiervan minder bewust en weten ook niet goed in welke voedingsmiddelen het zit. Wij hebben onder andere gekeken naar eiwitinname door middel van kant- en klaar-maaltijden en zuivel.”
Vervolg
Over het rapport van de TaskForce zegt Annet: “De resultaten uit het rapport van de Taskforce zullen we gebruiken voor het vervolg. Wij werken daarbij samen met maatschappelijke partners uit de levensmiddelenindustrie, maar ook met ouderenorganisaties, Voedingscentrum en stuurgroep ondervoeding.”
Dutch Cuisine
Een andere actielijn heeft betrekking op aandacht voor ouderen in de koks-opleidingen. Daarbij gaat het om maaltijdsamenstelling, smaak, geur en (dieet-)behoeften. Het Koning Willem I College, dat in 2017 is gestart met de opleiding Gespecialiseerd kok/Dutch Cuisine, wil het thema wel op de kaart zetten. Marc Raaijmakers, directeur Middelbare Horeca School: “In deze opleiding laten we studenten nadenken over horeca en voeding. Hoe eten we in de toekomst? Hoe zorgen we voor beter eten en een optimale eetbeleving voor specifieke doelgroepen, bijvoorbeeld ouderen?” HAS Hogeschool werkt met het KW1C samen voor deze koksopleiding op het onderwerp gezondheid.
Janny van der Heijden
Om meer bekendheid te geven aan het thema is culinair publiciste Janny van der Heijden, die onder meer bekend werd als jurylid van het televisieprogramma Heel Holland Bakt, aan de TaskForce gekoppeld. Zij bracht het onderwerp ‘eten in relatie tot de gezondheid en het welzijn van ouderen’ meerdere malen zelf onder de aandacht van de doelgroep.
Meer informatie
De Taskforce Gezond Eten met Ouderen is op 29 september 2017 van start gegaan als initiatief van de toenmalige staatssecretarissen Van Dam (EZ) en van Rijn (VWS).