1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. LIOF Expedities 2024

HAS-studenten en MKB gaan samen op expeditie in Food & Health Innovation en Duurzaamheid

In samenwerking met het LIOF-programma LimburgToekomstBestendig biedt HAS green academy vestiging Venlo per januari 2024 wederom 2 nieuwe expedities aan: Expeditie Food & Health Innovation en Expeditie Duurzaamheid.

Via een expeditie krijgen ondernemers in het MKB de mogelijkheid om samen met een groep vierdejaarsstudenten van HAS green academy een nieuw concept of idee te ontwikkelen. MKB'ers binnen de provincie Limburg krijgen via het CollectiefProject van LIOF 75% subsidie op de kosten voor deze Expeditie. 

Publicatiedatum
28-08-2023

Op expeditie: een idee uitgewerkt samen met de HAS

De expeditie Food & Health Innovation en de expeditie Duurzaamheid gaan vanaf januari 2024 van start. 

Met een HAS-expert als projectleider en een team vierdejaarsstudenten onderzoeken ondernemers een uitdaging of idee en werken dit uit in een periode van 20 weken.

Ideeën die onderzocht en getoetst kunnen worden zijn bijvoorbeeld ideeën op het gebied van:

  • Conceptontwikkeling (product, gedrag, gebied), gericht op gezondheid voor een specifieke doelgroep.
  • Gebiedsontwikkeling: hoe krijg je bijvoorbeeld mensen weer naar de Markt?
  • Gedragsbeïnvloeding: hoe maak je de gezonde keuze de gemakkelijke keuze?
  • Het ontwikkelen van een circulair voedselsysteem.
  • Toegepast datagebruik; hoe zet ik data in om mijn bedrijf te verduurzamen?
  • Bedrijfsvoering: hoe vertaal ik duurzaamheidsdoelen naar praktische (innovatieve) verbeteringen binnen mijn bedrijf(svoering)?

Gedurende de expeditie zijn er een aantal momenten waarop de ondernemers samen met het team van studenten, maar ook met andere deelnemers aan de expeditie, samenkomen om feedback op te doen over het project en kennis op te doen. Onder andere om de onderzoeksvraag scherp te krijgen en later in het traject om mogelijke oplossingen te doorlopen. Dit gebeurt in de vorm van ontwikkelsessies.

Voorbeelden van onderwerpen uit eerdere onderzoeken zijn:

Expeditie Food & Health Innovation
  • Ontwikkelen voeseltuinieren binnen een gemeente
  • Conceptontwikkeling gezonde leefstijl jongeren
  • Branding en verkoop lokaal duurzaam varkensvlees
  • Gezonde to-go voeding voor beroepschauffeurs
Expeditie Duurzaamheid
  • Ontwikkeling verwaarding reststromen paprikateelt
  • In kaart brengen milieubelasting van pluimveestallen
  • Ontwikkeling natuurbedrijfsplan boomkwekerij
  • Ontwikkeling kansenkaart duurzaamheid en circulariteit groene buitenruimtes, gekoppeld aan KPI's en dashboarding

Deelname via het LIOF-programma

Deelname aan de expedities is open voor alle ondernemers in het MKB in Nederland die actief zijn in de agro, food of leefomgeving. Zij worden dan ook van harte uitgenodigd om zich aan te melden.

MKB'ers binnen de provincie Limburg maken via het CollectiefProject van LIOF aanspraak op 75% tegemoetkoming van de kosten voor deze Expeditie. Met het CollectiefProject wil LIOF middels een kennistraject Limburgse MKB’ers stimuleren producten, diensten, processen en/of bedrijfsmodellen te innoveren binnen de maatschappelijke opgaven ‘slim, duurzaam en gezond’.  

Om in aanmerking te komen voor deze subsidieregeling dienen geïntresseerden zich voor december 2023 te hebben aangemeld voor de expeditie. Meer informatie over de regeling en aanvraagprocedure van het CollectiefProject van LIOF is te vinden op de website van LIOF of via onze eigen adviseurs Agnes Vries of Beike van Heijst.

Vragen en aanmelden

Ben je nieuwsgierig of deelname aan een van de expedities ook iets voor jou is? Neem dan contact met ons op.

De studenten keken vanuit een ander perspectief naar mijn vraagstuk. Dit leverde hele verrassende inzichten op en de beste ideeën werd uitgewerkt tot compleet concept.
Leon Hermanns
Eetwinkel AMBACHT, deelnemer HAS expeditie 2022