Op vrijdag 29 oktober werd de samenwerkingsovereenkomst getekend tussen HAS Hogeschool en Holland Innovative. Hiermee bekrachtigen de organisaties elkaar te willen versterken door kennisdeling op het gebied van duurzaam en data-gestuurd groenbeheer, (precisie-)technologie en business. De HAS speelt hiermee tevens in op de doorontwikkeling van haar onderwijs voor professionals in de golfbanen- en sportveldensector, waarin bovenstaande thema’s steeds nadrukkelijker om de hoek komen kijken.
Oud HAS’er Joep van Cranenbroek is nauw betrokken bij totstandkoming van de samenwerking. In 2014 studeerde hij af bij de opleiding Toegepaste Biologie met een beroepsopdracht bij Holland Innovative, onderwerp: ‘het melken van waardevolle inhoudsstoffen uit planten’. “Die afstudeeropdracht leerde mij meer over de inhoudsstoffen die planten produceren én het opzetten van een nieuwe start-up: Flora Fluids. Bij Holland Innovative ben ik daarmee verder gegaan. Ik heb me ontwikkeld tot data-bioloog die techniek, biologie en data science met elkaar verbindt.”
Voetbal- en sportveldensector
Holland Innovative is gespecialiseerd in projectmanagement, product- & procesontwikkeling, reliability engineering en data science voor klanten uit verschillende branches. In AgroTech wordt kennis van biologie, technologie en data science gecombineerd. “Eén van de belangrijkste projecten waar ik aan gewerkt heb, is een technologische oplossing voor het verbeteren van de conditie van de grasmat van de Johan Cruijff Arena,” vertelt Joep. “Hier hebben we een innovatief systeem ontwikkeld voor de continue monitoring, beheer en ontwikkeling van de grasmat.”
Via gewassensoren worden data binnengehaald over wat zich in de grond en de grasplant afspeelt. De belangrijkste informatie daaruit wordt gepresenteerd op een dashboard, een ‘digital twin’ van het veld. Hierop is real time te zien hoe de grasmat er voor staat. “Op basis van die informatie kan een fieldmanager besluiten welke maatregel hij moet nemen. Bijvoorbeeld om water of voedingsstoffen toe te dienen, de verlichting in of uit te schakelen of in geval van de ArenA het dak te openen of te sluiten,” licht Joep toe.
Kwaliteitsverbetering dankzij data
Die nauwkeurige manier van aansturing leidt tot een aanzienlijke kwaliteitsverbetering voor de grasmat. Zo kan het stadion nu een jaar vooruit met dezelfde grasmat, waar deze voorheen soms 2 à 3 keer per jaar vervangen moest worden. Joep: “Dat hele proces van data binnenhalen, de kwaliteit beoordelen, kijken of we er wat mee kunnen, en die informatie vertalen naar een dashboard is iets waar we bij Holland Innovative goed in zijn. Het dashboard en de meetsystemen die we ontwikkeld hebben, willen we ook beschikbaar stellen voor andere clubs en sportvelden. In onze roadmap nemen we alles mee: graskwaliteit, performance van het spel en software en hardware oplossingen.”
Precisiebeheer is volgens hem dé manier om sportvelden duurzaam en klimaatbestendig te beheren. “Het is de richting waarin de sector zich ontwikkelt en er wordt veel in geïnvesteerd. Voor fieldmanagers is dit hét moment om in te stappen en in kennis te investeren en data gestuurd te gaan werken. Daar willen wij hen graag bij ondersteunen.”
Uitdagende stageplekken en afstudeeropdrachten
Niet alleen de cursisten van de groen en golf-opleidingen, ook HAS-studenten en docenten profiteren van de samenwerking met Holland Innovative. Joep: “We zitten midden op de High Tech Campus en hebben een stevig netwerk in de Brainport Regio, waar veel innovaties ontstaan. We hebben uitdagende stageplekken en afstudeeropdrachten voor studenten die belangstelling hebben voor dit kennisdomein.”
“Elkaars sterkten benutten”
Joep zal dit jaar meelopen met Sjaak Groen, HAS docent, en drijvende kracht achter de golf en groen opleidingen. Samen bekijken ze op welke manier de innovaties en expertise het beste kan worden ingepast in de lesprogramma’s van hbo studenten en professionals. In september 2022 gaan de vernieuwde opleidingen van start, met Joep als één van de docenten.
“Een prachtige stap waarin de HAS en HI elkaars sterktes benutten om nieuwe kansen op te pakken en innovaties te versnellen,” beamen HAS opleidingsdirecteur Patricia de Cocq en directeur Holland Innovative Hans Meeske, die namens beide organisaties de overeenkomst ondertekenen.