Afgelopen september is de nieuwe hbo bachelor opleiding Healthy Living van start gegaan op de vestiging van HAS Hogeschool in Venlo. De focus van deze opleiding ligt op het ontwikkelen van innovatieve concepten op het gebied van zowel voeding, leefstijl als leefomgeving om de gezondheid van mensen te verbeteren. Het gaat hierbij om het voorkomen van ziekte in plaats van het genezen ervan. De opleiding is in september meteen gestart met een volle klas: 32 studenten. Deze instroom laat zien dat gezond leven bij jonge mensen enorm leeft.
Preventie
Aanleiding voor het aanbieden van de opleiding Healthy Living is het feit dat er maatschappelijk gezien steeds meer aandacht komt voor preventie van leefstijlgerelateerde ziekten. Het staat hoog op de politieke agenda. Ook de ambitie van Noord-Limburg om in 2025 de gezondste regio van Europa te zijn speelt mee en geeft Healthy Living de mogelijkheid te participeren in allerlei regionale projecten.
Leerproces zelf sturen
Binnen de opleiding draait een pilot van het HAS-brede project Flexibel & Adaptief onderwijs. “De studenten krijgen veel verantwoordelijkheid als het gaat om de invulling van het curriculum” vertelt opleidingscoördinator Kelly Neessen. “Ze sturen zelf hun leerproces en worden daarop beoordeeld.” Binnen Healthy Living speelt samenwerken met het werkveld uiteraard een belangrijke rol. “Al in het eerste jaar zijn studenten wekelijks in de praktijk te vinden. Zo lopen enkele studenten momenteel mee met de gemeente Venlo in een gezondheidsproject op zowel basisscholen als middelbare scholen.”
Leefstijlprogramma
Ook hebben de studenten de afgelopen maanden samen met 10 docenten via een app op hun mobiele telefoon deelgenomen aan het leefstijlprogramma van het nieuwe partnerbedrijf Greenhabit. Kelly: “Binnen dit programma werkten ze in kleine stapjes aan zowel hun fysieke als mentale gezondheid. Volgens Greenhabit zijn er 5 elementen die bijdragen aan een gezonde leefstijl: gezonde voeding, beweging, ontspannen, positief denken en sociale omgeving. Greenhabit richt zich op medewerkers binnen allerlei bedrijven en het sámen werken aan vitaliteit.”
Gezondheidsconcept in de markt zetten
“Voor de studenten en medewerkers was het niet alleen leuk om zo’n programma uit te proberen, zij kregen ook veel inzicht in de ontwikkeling van een gezondheidsconcept en hoe je dit in de markt zet”, vervolgt ze. “Ze waren vooral positief over het gezamenlijk werken aan gezondheid. Je motiveert elkaar. De vorm waarin het programma wordt aangeboden zorgde wel voor wat discussie onder de studenten en docenten: omdat je programma volgt via een app en het best intensief is, verhoogt het je telefoongebruik behoorlijk. En dat is dan misschien weer niet zo gezond.”