1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. Podcast Hart voor Groen: beluister alle afleveringen rondom regeneratieve landbouw

Podcast Hart voor Groen: beluister alle afleveringen rondom regeneratieve landbouw

De afgelopenweken hebben we als HAS green academy voor onze onderzoekspodcast Hart voor Groen een prachtige serie afleveringen gemaakt rondom het thema regeneratieve landbouw. Alle afleveringen blijven beschikbaar, dus beluister ze wanneer het jou uitkomt.

image podcast hart voor groen

Binnen het thema regeneratieve landbouw bespreken Florieke en haar gasten hoe de HAS via onderzoeksprojecten als Transitie naar een duurzaam voedselsysteem, Regeneratieve Open Teeltsystemen en Klimaatrobuuste Maatregelen voor de landbouw meewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe vormen van landbouw die bijdragen aan het herstel van de natuur. Daarnaast gaan ze ook in op de doorwerking van dit onderzoek richting het onderwijs en werkveld, bijvoorbeeld via de minor Farming with Nature.

Publicatiedatum
17-06-2024

Wat is dat eigenlijk, regeneratieve landbouw?

Lector Frederike Praasterink en docentonderzoeker Bram van Helvoirt van HAS green academy schetsen de context van regeneratieve landbouw. Want wat is dat eigenlijk? Voor welke maatschappelijke opgaven biedt het een oplossing? Welke barrières moeten we dan doorbreken? Vervolgens gaan HAS-lector Judith van de Mortel en Willem Jan van de Kamp, docentonderzoeker bij de HAS én practor bij Yuverta, in op de bodem als basis voor regeneratieve landbouw. Waarom is een gezonde bodem zo belangrijk en hoe kunnen we deze zo duurzaam mogelijk beheren?

Lector Ellen Weerman en docentonderzoeker Fabian Ercan van HAS green academy hebben het over maatregelen die worden genomen om het landschap klimaatrobuust in te richten. Vaak kennen we de impact daarvan niet. Maar hoe meet je dat? En wat is een klimaatrobuust landschap eigenlijk? Tot slot schuiven HAS-docent René Quinten en student Jord van Wijk aan de podcasttafel aan en vertellen over de rol van het thema binnen het onderwijs, bijvoorbeeld in een minor waarin studenten opdrachten uitvoeren voor het werkveld.

Luister je mee?

Als bonus geven alle gasten een inspiratietip voor als je je verder wilt verdiepen in het onderwerp regeneratieve landbouw. Die van Willem Jan geven we vast weg: het boek Het bodemvoedselweb van Jeff Lowenfels en Wayne Lewis. Dit boek stelt dat de bodem een complexe wereld is vol met organismen die door hun interacties een voedende omgeving creëren voor planten. En het leert je hoe je goed voor dit ‘bodemvoedselweb’ kunt zorgen.

Luister de afleveringen hier of in je favoriete podcast-app

Gerelateerde lectoraten

  • toekomstige voedselsystemen

    Lectoraatgroep Future Food Systems

    Lectoraatgroep Future Food Systems werkt aan interventiestrategieën en nieuwe businessmodellen die de transitie naar duurzame voedselsystemen versnellen. Zo draagt het lectoraat bij aan impact op de Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties, zowel nationaal als internationaal.

  • De bodem werkt!

    Lectoraat Levende bodem werkt!

    Het lectoraat Levende bodem werkt! richt zich op de interactie tussen plant en bodem, waarbij de focus vooral ligt op de interactie tussen de bodembiologie en de plant en het gebruiken van deze interactie om de bodem vitaler en duurzamer te maken.

  • zandloper-ellenweerman

    Lectoraat Klimaatrobuuste landschappen

    Het lectoraat Klimaatrobuuste Landschappen: 'verbinden van landbouw en natuur' richt zich op de vraag hoe andere vormen van landbouw kunnen bijdragen aan het verbeteren van waterkwaliteit en biodiversiteit door op een slimme manier gebruik te maken van het landschap.