De winnaars
De projecten werden ingedeeld in vijf categorieën, waarbij de volgende studenten als winnaars werden bekroond:
Winnaars FoodmanShip Awards onthuld! Op 30 januari werden de veelbelovende winnaars van de FoodmanShip Awards 2024 bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse HAS Food Experience, georganiseerd door HAS green academy. Zes projecten van gedreven studenten, bijna klaar om de arbeidsmarkt te betreden, werden bekroond voor hun uitzonderlijke bijdragen aan de voedselsystemen en voeding van de toekomst. Allemaal binnen het thema: 'Taste the Future'.
Deze gedreven studenten, allen afkomstig van HAS green academy, presenteerden samen met ruim 140 medestudenten hun innovatieve concepten die antwoord gaven op actuele uitdagingen binnen de foodbranche, met een specifieke focus op gezondheid, duurzaamheid en de transitie van het voedselsysteem.
De HAS Food Experience, inmiddels in zijn 16e editie, heeft zich bewezen als het ultieme platform waar talent en industrie samenkomen. Het evenement groeit jaar na jaar en evolueert van een podium naar een platform, waardoor ambitieuze studenten de kans krijgen hun veelbelovende ideeën en projecten naar de markt te brengen.
De winnaars
De projecten werden ingedeeld in vijf categorieën, waarbij de volgende studenten als winnaars werden bekroond:
Concept: Biond
Uitleg concept: Een innovatief product, ontwikkeld met microbieel eiwit in de toegankelijke vorm van een proteïnereep, die op nutritioneel en duurzaam vlak een vooruitstrevend alternatief levert.
Naam: Annabel Romijn
Opleiding: Toegepaste Biologie
Concept: Het dishkoffertje
Uitleg concept: Concept voor de hypothalame dysfunctie patiëntgroep van het Prinses Maxima Centrum. Behandeling zorgt voor grote uitdagingen voor kinderen en hun ouders op het gebied van voeding. Het is een positief, creatief concept dat voedingstechnisch goed in elkaar zit. Het heeft de focus op wat patiënten wél mogen. Extra mooi, het heeft potentie om het verder uit te rollen voor andere doelgroepen.
Naam: Pip Bär
Opleiding: Food Innovation
Concept: Toekomstige scenario’s voor regeneratieve landbouw in Nederland
Namen: Teun van Meurs, Joline de Roos, Jennifer Anderson, Nathan van Tilburg
Opleiding: International Food en Agribusiness
Dit onderzoek is gemaakt in opdracht van De Plaatsen en schetst toekomstige scenario’s voor regeneratieve landbouw in Nederland en beschrijft de rol van de belangrijkste betrokken partijen. Dit concept geeft inzicht in de belangrijkste focusgebieden voor het creëren van een toekomst voor regeneratieve landbouw in Nederland.
Concept: Antoon de Cacaoboon
Uitleg concept: Een nieuw Cruesli concept, waarbij de volledige cacaovrucht gebruikt wordt om zo het inkomen van cacaoboeren te verhogen, en waarbij gebruik gemaakt wordt van de gezonde eigenschappen van de cacaovrucht. Dankzij Antoon de Cacaoboon leren kinderen dat gezond eten behalve lekker ook super leuk is! Citaat van een van de juryleden afkomstig uit de industrie: “Op duurzaamheidsgebied kan dit concept de eerste serieuze competitor worden voor Tony Chocolonely”
Naam: Tijn Wolters
Opleiding: Food Innovation
Concept: Fractal modelling of root systems
Uitleg concept: Fractals helpen ons complexe natuurlijke systemen, zoals wortelgroei, te begrijpen. Een volstrekt unieke benadering van plantenteelt, creatief, innovatief, intelligent en eigen. De passie voor fractale wiskunde is gebruikt om abnormaliteiten te voorspellen in plantgroei via de wortels. Helemaal passend in de stroom van de nieuwste agrotech;
Naam: Marnik van Geelen
Opleiding: International Food & Agribusiness
Concept: GRASEIWIT
Uitleg concept: Een concept waarbij studenten een duurzaam productieproces hebben gerealiseerd waarbij graseiwitten worden toegepast in de voedingsindustrie. Een duurzame vervanger van bijvoorbeeld soja.
Namen: Nienke Kwakkenbos, Bregje Geers, Roel Mastbroek
Opleidingen: Food Technology, Voedingsmiddelentechnologie
Vijf aspecten
De FoodManShip awards worden elk jaar toegekend door een deskundige jury bestaande uit een combinatie van HAS-lectoren, HAS-alumni en ambassadeurs (relaties in het werkveld). De jury lette hierbij dit jaar specifiek op een combinatie van vijf aspecten:
De HAS Food Experience wordt mede mogelijk gemaakt door de coöperatieve Rabobank, Vion Food Group, Agrifood Capital, Refresco, Appèl Catering, Van Geloven, Gemeente Oss en Kraft Heinz.
Sustainable alternative proteins
Unwaste reduce and prevention
Sustainable food systems
Healthy body & mind
Meaningful food innovations
Cursisten avondopleiding Vleestechnologie en alternatieve eiwitten