“Recent onderzoek suggereert dat snel eten zorgt voor een hogere dagelijkse energie-inname en een gerelateerde toename in lichaamsgewicht”, vertelt Sylvie. “Dit komt waarschijnlijk doordat de snelheid waarmee je eet invloed heeft op hoe vol we ons voelen. Dat op zijn beurt bepaalt hoeveel we tijdens een maaltijd eten en dus ook of we overeten, met mogelijk overgewicht tot gevolg. Wat we nog niet voldoende onderzocht hebben, is de relatie tussen de textuur van voedsel op die eetsnelheid en hoeveel we vervolgens eten. Het project RESTRUCTURE richt zich hierop.”
HAS green academy onderzoekt eetsnelheid en textuur in project RESTRUCTURE
In het TKI-project RESTRUCTURE wordt onder leiding van Wageningen University onderzocht wat de relatie is tussen de textuur van voedsel, de snelheid van eten en hoeveel we daardoor eten. HAS green academy draagt als partner bij met praktijkonderzoek dat zich focust op textuureigenschappen versus eetsnelheid én communicatie gericht op gezond voedselkeuzegedrag.
Sylvie Huybers is docentonderzoeker en postdoc aan HAS green academy en als kenniskringlid van het lectoraat Voeding en Gezondheid verbonden aan het project. De eerste resultaten van de bijdrage van de HAS aan het project RESTRUCTURE presenteerde ze begin oktober op de Nutritional Science Days, een congres voor voedingswetenschappers, gehouden door de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen.
Snel eten
Communicatie
Ze vervolgt: “Als we namelijk weten wat de invloed van textuur is, kunnen we nieuwe voedingsmiddelen ontwikkelen met een textuur die de eetsnelheid verlaagt waardoor mensen sneller vol raken en dus minder eten. Zo gaan we uiteindelijk overgewicht tegen.”
“Een uitdaging die we daarbij niet vergeten is de keuzes die consumenten maken. We moeten ze bewegen richting die nieuwe voedingsmiddelen. En dus doen we ook onderzoek naar hoe we consumenten op de juiste wijze kunnen voorlichten.”
Viscositeit van yoghurt
Inmiddels heeft Sylvie enkele afstudeeropdrachten onder de vlag van het project RESTRUCTURE begeleid. “We zijn begonnen met een afstudeeropdracht waarbij we yoghurt hebben gemaakt met verschillende soorten viscositeit. Hiermee konden we aantonen dat hoe dikker de yoghurt, hoe minder snel deze gegeten wordt.
“Een andere afstudeeropdracht richtte zich op verschillende textuureigenschappen hardheid van snacks (bijvoorbeeld nootjes, blokjes kaas). Daar bleek: hoe harder de snack, hoe langzamer je eet. Maar ook: hoe kleiner de stukjes, hoe minder ervan je uiteindelijk tegelijk in je mond stopt waardoor de eetsnelheid laag is.”
Kennis van verzadiging
In een derde afstudeeropdracht hebben studenten onderzocht welke kennis consumenten hebben van hoe verzadiging werkt, maar ook aan welke producten ze dan behoefte hebben. In februari starten weer 2 nieuwe afstudeeronderzoeken.
“Al deze resultaten vormen samen met het onderzoek van de andere partners de voorbereiding voor een grote humane studie met proefpersonen die voor een bepaalde periode een vastgesteld dieet eten dat varieert in bewerking en textuur, waarbij gemeten wordt wat dit doet met de eetsnelheid en voedselinname”, aldus Sylvie.
Overgewicht voorkomen
Het uiteindelijke doel van het project is het opleveren van regels en instrumenten voor het ontwerpen van producten die helpen de voedselinname te beperken en overgewicht te voorkomen. Het project is in 2021 gestart en loopt tot 2025. Naast Wageningen University en HAS green academy is Eufic een belangrijke Europese partner als het gaat om consumentenvoorlichting.