1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. Slotbijeenkomst Iets met boeren

Gesproken brieven van studenten met zorgen over landbouw, klimaat en ons voedselsysteem raken bestuurders in het hart.

Op maandag 10 februari kwamen 140 tweedejaars studenten van de opleidingen Milieukunde, Veehouderij en Management van de Leefomgeving van HAS green academy samen om hun visies en zorgen over de toekomst van ons landbouw- en voedselsysteem te delen. De middag stond in het teken van dialoog en samenwerking, met als hoogtepunt het voorlezen van hun brieven aan Alex Datema, directeur Food & Agri van de Rabobank en het gesprek daarover met een aantal Brabantse bestuurders.

Voorlezen brieven

Publicatiedatum
11-02-2025

Inspirerende Middag

De middag werd afgetrapt door Kees van Vuuren en Froukje Kooter, docenten aan HAS green academy, die het traject ‘Iets met boeren’ hebben begeleid. Zij constateerden dat de studenten met passie en bezorgdheid over de toekomst spraken, waarbij ze oog hadden voor elkaars perspectieven.

Gedurende de middag werden vier geselecteerde brieven voorgelezen door de studenten. Deze brieven belichtten verschillende aspecten van ons landschap en voedselsysteem, en benadrukten het belang van samenwerking en dialoog. Alex Datema reageerde op de brieven en ging in gesprek met de studenten, wat leidde tot waardevolle inzichten en discussies. " De toekomst van de land- en tuinbouw ligt in de handen van de ondernemers van de toekomst. Die ondernemers zitten hier, vandaag, in de zaal. Die wil ik graag inspireren om te kiezen voor een toekomst in de voedselproductie en alles wat daarmee samenhangt." aldus Datema.

Zo riep de eerste brief op tot samenwerking en dialoog tussen boeren en milieukundigen om een duurzame en rechtvaardige toekomst te creëren. "Wederzijds begrip, duidelijke communicatie en gezamenlijke inspanningen zijn cruciaal voor het vinden van oplossingen voor de huidige uitdagingen," benadrukte Dirk, namens zijn medestudenten.

Een andere brief legde de nadruk op toekomstbestendige landbouw in Nederland, waarbij duurzaamheid, biodiversiteit en dierenwelzijn centraal staan. "Het is essentieel dat alle betrokkenen, van consumenten tot overheden, samenwerken om een transparante en bewuste voedselketen te creëren," aldus een student.

De pijn uit jullie brieven is voelbaar, dat raakt mij. De pijn van studenten die zich zorgen maken over de toekomst van het agrarische bedrijf dat misschien al heel lang in de familie is – mogen we er straks nog zijn? En de pijn van studenten die zich afvragen of dat landbouwsysteem nou wel zo goed is voor natuur en milieu - zijn we niet te laat? Alex Datema, directeur Food & Agri bij Rabobank

Ook was er een brief waarin werd gepleit voor een toekomstbestendig Nederland waar landbouw en natuur samenkomen. "Zelfvoorzienendheid, lokale consumptie en eerlijke prijzen voor boeren zijn noodzakelijk voor een duurzame toekomst," werd benadrukt.

De laatste brief ging in op de uitdagingen waarmee de veehouderij wordt geconfronteerd, zoals maatschappelijke verwachtingen en strengere regelgeving. aldus Frederike. "Goede communicatie tussen boeren en de overheid is essentieel om frustraties en verdeeldheid te verminderen. Innovatieve technologieën en financiële ondersteuning voor jonge ondernemers zijn cruciaal voor een toekomstbestendige landbouw."

Panelgesprek met bestuurders

Naast de dialoog met Alex Datema was er ruimte voor gesprekken met Marc Oudenhoven (gedeputeerde provincie Noord-Brabant), Wim Bens (Bestuursvoorzitter ZLTO) en Femke Dingemans (Directeur-Bestuurder BMF). “Dit dialoogtraject laat zien hoe waardevol het is om studenten met verschillende achtergronden samen te laten nadenken over uitdagingen en kansen in de sector. Het heeft geholpen om beter inzicht te krijgen in elkaars werelden en daarmee begrip te kweken voor elkaars standpunten”, aldus gedeputeerde Marc Oudenhoven van Agrarische Ontwikkeling. “Dit is de basis voor samenwerken aan een toekomstbestendige landbouw- en voedselsector. Daarnaast laten de ideeën en oplossingen die de studenten aandragen zien hoe technologie, kringlooplandbouw en korte ketens kunnen bijdragen aan een duurzame voedselketen. Dit zijn precies de ontwikkelingen die we als provincie graag ondersteunen.” Dingemans voegde toe: “We hebben als Nederland weer een échte voedselvisie nodig. Het kabinet moet helder maken welke kant ze op wil op het gebied van verduurzaming, landschap én verdienmodel voor de boer. Zo biedt ze boeren duidelijkheid en perspectief. Deze toekomstige bedrijfsopvolgers en professionals in de agrosector kunnen daar een belangrijke bijdrage aan leveren.” Bens sloot zich hierbij aan: “De belangenbehartiging van boeren en tuinders richt zich op de toekomst van het agrarisch bedrijfsleven. De input van deze jonge generatie is voor mij, als voorzitter van ZLTO, van onschatbare waarde.”

 

De middag eindigde met een fotomoment waarbij studenten een koffertje met hun brieven overhandigden aan Alex Datema. Dit symbolische gebaar markeerde het einde van de slotbijeenkomst en het begin van een gezamenlijke inspanning van alle betrokken partijen om te werken aan een duurzaam voedselsysteem waarbij ecologie en economie in balans zijn.

Bijdrage van de Provincie Noord-Brabant

Speciale dank gaat uit naar de provincie Noord-Brabant voor het mede mogelijk maken van het traject "Iets met boeren". Via dit traject en het onderwijsprogramma Jouw Omgeving, Jouw Toekomst stimuleert de provincie samen met de onderwijsinstellingen de dialoog over het landbouw- en voedselsysteem in Noord-Brabant. Dit draagt bij aan een toekomst waarin jonge professionals, ondernemers en beleidsmakers samenwerken aan een duurzaam landbouw- en voedselsysteem.

 

Gebundelde Brieven

De brieven van de studenten zijn gebundeld en hieronder te lezen. De bundel bevat 18 brieven van studenten met diverse achtergronden, die hun gezamenlijke visies op de uitdagingen in ons landschap, landbouw- en voedselsysteem delen. Deze brieven roepen op tot actie en benadrukken het belang van samenwerking en toekomstgericht denken. Ze inspireren ons om nieuwe verbindingen te maken en samen te werken aan een gezonde en duurzame toekomst. De bundel weerspiegelt de waarden van HAS green academy: nieuwsgierigheid, ondernemerschap en een streven naar een vitale toekomst met gezonde voedselproductie in een gezonde leefomgeving.

 

 

Sustainable Development Goals

  • Sustainable Development Goal 2: Geen honger
  • Sustainable Development Goal 3: Goede gezondheid en welzijn
  • Sustainable Development Goal 4: Kwaliteitsonderwijs
  • Sustainable Development Goal 8: Eerlijk werk en economische groei
  • Sustainable Development Goal 11: Duurzame steden en gemeenschappen
  • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie
  • Sustainable Development Goal 13: Klimaatactie
  • Sustainable Development Goal 14: Leven in het water
  • Sustainable Development Goal 15: Leven op het land
  • Sustainable Development Goal 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken