Meer kennis jongvolwassenen nodig
Antien vervolgt: “We weten dat we minder dierlijk voedsel tot ons moeten nemen, zowel voor onze gezondheid als voor het klimaat. De noodzaak om mensen te ondersteunen en te motiveren meer plantaardig te gaan eten is groot. Er is relatief weinig kennis over hoe jongvolwassenen voedselkeuzes maken. Bovendien bevinden zij zich in een bijzondere situatie: ze gaan van thuiswonend naar zelfstandig wonend en ontwikkelen daarbij nieuwe voedselroutines. Die kennis ontwikkelen is wat het project doet.”
Challenge-based learning motiveert studenten
Vanuit de gedragswetenschap is bekend dat motivatie, kennis en vaardigheden maar ook de omgeving belangrijke drijfveren zijn voor verandering in gedrag. Het project betrekt daarom mbo-studenten zelf bij het onderzoek en maakt gebruik van ‘challenge-based learning’. Antien: “De studenten worden uitgedaagd om zelf het vraagstuk te onderzoeken en met oplossingen te komen. Dit motiveert hen om zelf het gewenste gedrag te gaan vertonen en dit over te dragen op leeftijdsgenoten.”
Onderzoek in vier regio’s
Daarnaast is dit project ook een unieke kans om een breed gedragen onderzoek uit te voeren met hbo- en mbo-scholen samen. Dit gebeurt in vier Nederlandse regio’s: Brabant, Zuid-Holland, Metropool regio Amsterdam en Noord. Zowel mbo- als hbo-studenten werken mee aan het project. Er worden beroepsgerelateerde challenges uitgezet binnen mbo-onderwijsprogramma’s. Hbo-studenten gaan stages en afstudeeropdrachten binnen het project doen. “Zo bouwen we een brug tussen hbo- en mbo-onderzoek”, aldus Antien.