1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. Student Maureen van Doorn doet vervangende stageopdracht voor maaltijdbox-verstrekker Uitstreekend

Student Maureen van Doorn doet vervangende stageopdracht voor maaltijdbox-verstrekker Uitstreekend

HAS Hogeschool doet er alles aan om ervoor te zorgen dat studenten tijdens de coronacrisis zo min mogelijk studievertraging oplopen. Zo werken veel studenten die hun stage moesten afbreken of helemaal niet konden gaan nu aan vervangende opdrachten. Maureen van Doorn, student Food Innovation is een van hen. Ze ontwikkelt nieuwe foodboxen voor het initiatief Uitstreekend in de Zuidwestelijke Delta.

Maureen van Doorn is derdejaars student Food Innovation en is net een paar weken op stage in Gent bij Callas Confituren als de coronacrisis uitbreekt. “Op 15 maart ben ik teruggekomen”, vertelt ze. “In eerste instantie tijdelijk. Maar algauw bleek dat de grenzen dicht gingen en dat ik niet meer terug kon. Mijn stage werd stopgezet. Ik vond het een bizarre periode, het ging allemaal zo snel. Ik ben nog spullen uit mijn tijdelijke kamer in Gent gaan halen en heb gauw afscheid genomen van de mensen daar. En toen zat ik definitief in Nederland.”

Voedselverspilling
Maureen werkt nu aan een vervangende stageopdracht. En deze opdracht is haar eigenlijk op het lijf geschreven, want het gaat onder meer over voedselverspilling en dat is een onderwerp waar Maureen al vanaf het begin van haar studie door gefascineerd is. “Ik werk mee aan het initiatief Uitstreekend in de Zuidwestelijke Delta”, legt Maureen uit. “Dit initiatief zou eigenlijk pas in september uitgerold worden, maar is vanwege de corona-uitbraak naar voren gehaald.” HAS-docent Patricia van de Pol begeleidt haar.

Maureen van Doorn

3 A’s van de Brabantse Wal
Binnen Uitstreekend werken boeren en telers samen om producten uit de streek de Brabantse Wal direct vanaf het land via foodboxen aan te bieden aan de consument. “Uitstreekend richt zich op dit moment op de 3 A’s van de Brabantse Wal: asperges, aardbeien en ansjovis. In de maaltijdboxen zitten altijd een combinatie van producten uit de streek die op dát moment beschikbaar zijn. Het zijn dus niet alleen streekproducten, maar ook seizoensproducten. De samenwerkingspartners willen met Uitstreekend de keten zo kort mogelijk maken en daarnaast zowel voedselverspilling tegengaan als consumenten van voedselverspilling bewust van maken.”

Delta Agrifood Business als distributiepunt
Inmiddels zijn er verschillende foodboxen beschikbaar via de website Uitstreekend.nl, waarbij het Delta Agrifood Business als distributiepunt fungeert. Met Pasen was er bij het Delta Agrifood Business in Bergen op Zoom een drive-thru waar consumenten hun box met de auto konden afhalen. “Het feit dat Uitstreekend inzet op korte ketens sluit goed aan bij de filosofie van Delta Agrifood Business: vernieuwen, waarde toevoegen en vermarkten”, aldus Peter Berben (programmamanager van Delta Agrifood Business). “We verwachten dat het aantal telers dat bij het initiatief betrokken raakt verder groeit waardoor het een duurzaam karakter krijgt: er zullen straks jaarrond mooie streekproducten beschikbaar zijn. Dat faciliteren we graag.”

Conceptontwikkeling
Maureen gaat zich de komende maanden richten op het uitbreiden van het aanbod en is nu druk met conceptontwikkeling. “Ik richt me daarbij specifiek op food design: ik doe een concurrentieanalyse, ontwikkel binnen de bestaande lijn nieuwe concepten en neem daarin ook de verpakking mee. Ik hoop dat er straks meerdere door mij ontwikkelde foodboxen te koop zijn in de webwinkel.”

Op afstand werken
Maureen is niet de enige die aan de slag is voor Uitstreekend. Er zijn nog twee studenten Food Innovation die voor Uitstreekend een vervangende opdracht doen. Derdejaars Kelly Bruinhof richt zich op het opzetten van een communicatieplan/campagne om zo het bereik binnen de regio te vergroten. Vierdejaars Myrte van der Pol geeft advies over opdrachten voor studenten die binnen de inspiratiekeuken van Uitstreekend opgezet kunnen worden om de eetcultuur van West-Brabant en Zeeland te beleven.

Verbinden
De studenten hebben regelmatig contact met elkaar, maar ook met hun begeleidende docenten en contactpersoon bij Uitstreekend. Ze werken voornamelijk op afstand. Maureen vindt dat wel een uitdaging. “Verbinding maken is dan lastiger. Gelukkig hebben we wel regelmatig contact via videobellen. Ik werk nog tot 10 juli aan de opdracht. Dus ik hoop dat we elkaar vóór die tijd nog een keertje kunnen ontmoeten.”