1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. Student Menno Brouwer ontwikkelt Vital Forest dat medewerkers helpt ontspannen

Student Menno Brouwer ontwikkelt Vital Forest dat medewerkers helpt ontspannen

Het eerste echte Vital Forest is een feit. Maandag 6 mei werd het ontspanconcept van student Topklas Ondernemen Menno Brouwer op de HAS in Venlo officieel geopend. Het Vital Forest is een ruimte waar medewerkers én studenten even tot zichzelf kunnen komen met als doel stressreductie.

Medewerkers van de vestiging Den Bosch hebben het afgelopen half jaar al kunnen genieten van een Vital Forest, maar dan een pilotversie met daaraan gekoppeld het afstudeeronderzoek van de student Food Innovation. Maar nu is het écht. In juni studeert Menno af op het concept dat hij al naar de markt aan het brengen is.

Werk en vitaliteit

Menno ontwikkelde het Vital Forest vanuit zijn interesse in de combinatie tussen werk en vitaliteit. “Ik ontdekte dat werknemers zich privé vaak prima kunnen ontspannen en daar ook tijd voor vrijmaken, maar dat ze dat tijdens werktijd veel moeilijker vinden en dat de mogelijkheden daarvoor tijdens werktijd ook beperkt zijn. Een mens heeft echter herstelmomenten nodig, ook op het werk. Anders hou je het op de lange termijn niet vol. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 1 miljoen Nederlanders hebben last van burn-outklachten. Ik vroeg me af wat ikzelf nodig heb om gezond te blijven als ik straks zelf fulltime aan de slag ga. En op basis daarvan bedacht ik de ultieme ontspanruimte, waar al je zintuigen zich kunnen ontspannen: het Vital Forest.”

Een moment voor jezelf

Het Vital Forest biedt iedere medewerker de mogelijkheid even weg te zijn van zijn of haar werkplek. Even een moment voor jezelf om te ontspannen en op te laden. Daarmee heeft het Vital Forest niet alleen een positief effect op de vitaliteit van de werknemer. Indirect profiteert ook de werkgever ervan. Want werkstress-gerelateerd ziekteverzuim kost werkgevers op dit moment 1,8 miljard euro per jaar. En omdat de vestiging van HAS Hogeschool in Venlo klein is, mogen naast medewerkers ook studenten van de ruimte gebruik maken. Voor studenten is het immers net zo belangrijk voldoende herstel in te bouwen.

Combinatie van elementen

“Op het moment dat je het Vital Forest betreedt, kom je voor je gevoel in een bos terecht”, beschrijft Menno de ontspanruimte. “Je ruikt de lentegeur, hoort natuurgeluiden, ziet klimop aan het plafond, de bomen aan de muur en dan hangt er een fijn groen sfeerlicht. De ruimte is heel erg knus en je krijgt er meteen bij binnenkomst een heel fijn gevoel bij. Vervolgens kun je plaatsnemen op de massagestoel voor massageprogramma van ongeveer een kwartier. Ook kun je genieten van een kopje kruidenthee en een gezonde versnapering. Ik heb deze elementen in eerste instantie zelf bedacht. Daarna ben ik gaan onderzoeken welke elementen bewezen ontspannend werken en werd ik bevestigd in mijn keuze. Dat resulteerde eerst in de pilotversie op de HAS in Den Bosch en nu dus is het uiteindelijke echte concept in Venlo.”

Afstudeertraject

Via het afstudeertraject Topklas Ondernemen schreef Menno de afgelopen maanden aan een businessplan om het concept naar de markt te kunnen brengen en deed hij via de pilot verkennend onderzoek naar het effect van het Vital Forest met behulp van een enquête en metingen via biodots. Medewerkers bleken met een beter gevoel de ontspanruimte uit te komen. Ook ontwikkelde hij een gezonde snack ontwikkelen die goed voor de spijsvertering is. Inmiddels is hij druk met vervolgonderzoek en gesprekken met potentiële klanten.

Biofeedback

Voor het vervolgonderzoek meet Menno via biofeedback de ademhaling, spierspanning, huidtemperatuur, transpiratie en de hartslag(variatie) van gebruikers. “Dit zijn factoren die bepalen in welke mate je gespannen/ontspannen bent en hoe makkelijk je kan ontspannen. Met deze informatie word je er snel bewust van hoe belangrijk ontspanning is voor de gezondheid en dit wil ik ook in de toekomst als extra service aan gaan bieden. Op dit moment moet je naar een expert om deze informatie te kunnen meten. De huisarts doet dit niet. Terwijl het zoveel inzicht kan geven in je persoonlijke situatie. Ik wil dit soort onderzoek toegankelijker maken”, aldus Menno.