Antien Zuidberg, lector Design Methoden in Food bij HAS Hogeschool, heeft samen met collega’s, studenten en partners voor HAS Hogeschool een voedselverspillingsactieplan opgezet. Het organiseren van de challenge en de uitreiking van de award is hier een belangrijk onderdeel van, evenals matchmaking: het verbinden van vraagstukken van bedrijven en instellingen aan studenten die graag werken aan oplossingen voor deze challenges.
Winnaar Beefy Green
Het project Challenge Beefy Green was ook het resultaat van matchmaking tussen Frank Nouwens van het bedrijf Beefy Green en student Rody van den Heuvel (Food Innovation). Samen gingen zij aan de slag met het verkennen van toepassingen van oesterzwamvoetjes die nu onvoldoende gebruikt worden. Rody ontwikkelde het concept ‘Woesterzwam’, een vegetarische borrelworst voor flexitariërs met tenminste 50% oesterzwamvoetjes. Met het concept wil hij voedselverspilling voorkomen en tevens de consument bedienen die graag wat minder vlees en vis eet, ook tijdens de borrel. Rody is aangenaam verrast dat hij de Voedselzuinigheidsaward heeft gewonnen. “Het winnen van de award is een bekroning op mijn harde werken”, reageert hij. “Mijn doel was vooral het terugdringen van voedselverspilling. In deze tijd mag en hoeft er ook geen voedsel meer verspild te worden. Woesterzwam is een uniek concept waar ik heel trots op ben.”
Foto: Rody van den Heuvel met zijn concept 'Woesterzwam'.