Mensen zonder kauw- of slikproblemen kunnen zich moeilijk voostellen hoe het is om niet je tanden te kunnen zetten in een stuk goed vlees of een knapperig stronkje broccoli. Door een stoornis in het slikproces, dysfagie genaamd, is dit voor een groot aantal mensen dagelijkse realiteit en moeten zij het doen met gepureerd voedsel. Er is dan ook veel vraag naar oplossingen die bijdragen aan een betere smaak- en eetbeleving.
Studenten van HAS Hogeschool gingen aan de slag met 3D-foodprinting. Centraal bij deze beroepsopdracht staat dan ook hoe de impact van 3D-geprint voedsel getest kan worden bij mensen met dysfagie. Studenten Yasin El Bouzidi, Jessie Sanders (Food Innovation) en Quinty Gijsbrechts (Voedingsmiddelentechnologie) van HAS Hogeschool werkten hierbij in opdracht van het lectoraat Design methoden in Food onder leiding van Antien Zuidberg. De uitvoering kwam mede tot stand dankzij subsidie vanuit SIA (Stichting Innovatie Alliantie). Daarnaast werkte HAS Hogeschool bij deze beroepsopdracht samen in een consortium met de gemeente Bergen op Zoom, Budelfood (onderdeel van Budelpack), Zorgwaard, tanteLouise en Stichting Groenhuysen.
Ethisch protocol
Na het uitvoeren van een literatuuronderzoek hebben de studenten interviews gehouden met onder andere experts van zorginstellingen. Vervolgens is er een ethisch protocol opgesteld om ethisch verantwoord te kunnen testen. Naast dit protocol hebben de studenten ook een logistiek én testplan opgezet. Hierin is de implementatie uitgewerkt van de 3D-geprinte maaltijden bij de zorginstellingen en wordt omschreven hoe het effect van 3D-geprinte maaltijden getest kan worden.
Zalm en lasagne als resultaat
Voor de daadwerkelijke test, die plaatsvindt in een BO die in februari volgend jaar start, hebben de studenten 10 verschillende vormen en recepturen ontwikkeld en daarmee voorbeeldmaaltijden samengesteld. Zo hebben zij met 3D-foodprinting onder andere een zalmmoot en lasagne ontwikkeld die zonder problemen door mensen met dysfagie te eten zijn en niets afdoen aan smaak en eetbeleving.
Spil in Zuidwestelijke Delta
De eindpresentatie van deze beroepsopdracht vond plaats op 25 juni bij Delta Agrifood Business (DAB) in Bergen op Zoom. DAB is een open innovatie- en expertisecentrum van bedrijfsleven en onderwijs op het gebied van plantbased agrifood. Voor de Zuidwestelijke Delta is de agrofoodsector van grote economische waarde en zo ook de rol van DAB als open innovatie- en expertisecentrum daarbinnen. Zowel HAS Hogeschool als Budelfood zijn gehuisvest in het pand van DAB.