HAS Hogeschool staat dit jaar op de 8e plek in de duurzaamheidsranking Sustainabul. Dat werd vandaag bekend tijdens de laatste dag van de Groene Peper, een (online) event dat geheel in het teken stond van duurzaamheid en dat afgelopen week plaatsvond. Het project 'HAS Kas volledig energieneutraal' uitgevoerd door studenten Milieukunde was een van de 5 genomineerden voor de best practices-prijs. Na een spannende stemronde kwam het project als 2e uit de bus.
Vorig jaar stond HAS Hogeschool nog 4e in de ranking. Toen deden echter 18 hogescholen en universiteiten aan de ranking mee, dit jaar 30. Als HAS Hogeschool zijn we dus trots op deze mooie plek in de top 10. Trots zijn we ook op de best practices-nominatie. Het project 'HAS Kas volledig energieneutraal' richt zich op het energieneutraal krijgen van de kas die op het HAS-terrein in Den Bosch staat. Dit doen we door naast de WKO een Biovergister in te zetten waar gftafval van verschillende instellingen rondom HAS Hogeschool voor gebruikt wordt.
Lovende woorden jury
Het is een mooi project dat niet alleen binnen HAS Hogeschool voor verduurzaming zorgt, maar ook kan dienen als doorbraak voor energieneutrale kassen in de tuinbouw. De jury loofde het project niet alleen vanwege de goede integratie van onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering, maar ook vanwege de praktische toepasbaarheid van het plan.
Over de Sustainabul
De Sustainabul bestaat sinds 2012 en wordt uitgereikt door het nationale studentennetwerk Studenten voor Morgen. Voor de ranking zijn 3 thema’s belangrijk: onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering. Dit jaar lag er bij de beoordeling een sterke focus op beleid: er werd niet alleen gekeken wat de instellingen op dit moment doen aan duurzaamheid, maar ook wat de plannen voor de lange termijn zijn. Ook sociale duurzaamheid en de Sustainable Development Goals (SDGs) werden dit jaar voor het eerst meegenomen. Studenten voor Moren concludeert dat duurzaamheid bij alle instellingen hoog op de agenda staat en er wordt veel werk verzet. De winnaar van de Sustainabul 2020 is Hogeschool van Hall Larenstein.
Over de Groene Peper
De Groene Peper is de opvolger van De Nationale Dag voor Duurzaamheid in het Hoger Onderwijs. Het evenement zou eigenlijk plaatsvinden bij hogeschool Van Hall Larenstein in Velp, maar vanwege de coronamaatregelen is de eerste editie virtueel. Tijdens deze eerste editie van de Groene Peper gaven experts in verschillende webinars binnen het thema Leren van de Natuur hun visie over hoe de natuur helpt bij verduurzaming. De belangrijkste spreker was ecoloog en filosoof Matthijs Schouten die een betoog hield over hoe je de scheiding tussen mens en natuur anders kan benaderen.