Gedurende de cursus heeft Joost veel nieuwe kennis mogen vergaren: "Het is mij duidelijk geworden dat er heel veel ruimte is in de manieren waarop je rapporteert, en dat zie je ook terug in de vragen van onze klanten. Standaardisatie moet echt nog gaan plaatsvinden, en dan is het fijn om nu al richtlijnen te krijgen." Hij waardeerde vooral de praktische input tijdens de cursus: "De positieve input vanuit praktijkvoorbeelden zoals die van Lamb Weston was heel waardevol, omdat het de oorspronkelijke doelstelling van CSRD – namelijk het verbeteren van duurzaamheid – weer naar boven haalde, en een beeld schepte van alle mogelijkheden."
De kansen van CSRD: het verhaal van Cursist Joost
Joost, werkzaam bij Globemilk, heeft recent deelgenomen aan de cursus CSRD: kansen voor een duurzamere keten van de HAS. Globemilk is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een belangrijke speler in de UHT-melkmarkt en bedient zowel de Nederlandse als internationale markten. Joost, die zelf tien jaar geleden met zijn werk bij Globemilk begon, koos bewust voor deze cursus om beter voorbereid te zijn op de toekomstige rapportageverplichtingen en klantvragen rondom duurzaamheid. Hij vertelt hoe hij de cursus heeft ervaren.
De keuze voor de cursus kwam voor Joost vanuit de motivatie om bij te blijven met de nieuwste eisen en kennis. "Bijna niemand lijkt momenteel echt te weten hoe je CSRD goed aan kan pakken. Daarom wilden wij als bedrijf vanuit onze kern begrijpen wat de bedoeling is, we willen namelijk niet afhankelijk zijn van anderen en kunnen handelen vanuit onze eigen kernwaarden. Daarnaast vinden wij het ook erg belangrijk dat we voorbereid zijn op de vragen die wij gaan krijgen van klanten en leveranciers. Wij zijn formeel nog niet verplicht om te rapporteren, maar die verantwoordelijkheid zal er ongetwijfeld wel komen. Dan is het mooi als wij al voorbereid zijn op wat we zelf moeten doen, en hoe we de vragen hierover kunnen beantwoorden."
Richtlijnen krijgen
Joost vertelt dat de cursus hem geen specialist heeft gemaakt, maar wel heeft geholpen om de vragen van klanten beter te begrijpen en in te schatten wat nodig is om aan de toekomstige verplichtingen te voldoen. "We begrijpen wel wat er kan gaan gebeuren," zegt hij. "Nu we meer begrip hebben, kunnen we ook beter inschatten wat we nodig hebben."
Interactie met de sector
Een van de redenen dat Joost voor de cursus aan de HAS koos, is de unieke benadering die specifiek gericht is op de agro- en foodsector. "De toepassing naar onze industrie, markt en keten – dat is het mooie van deze cursus bij de HAS. CSRD moet ook echt een ketengedachte zijn, dus dat maakt de cursus enorm waardevol." De cursus bood ook de ruimte om vragen vanuit de praktijk in te brengen, wat volgens Joost cruciaal was: "Iedereen gaat met vragen te maken krijgen, en het is fijn om ze tijdens de cursus al voor te leggen, ook aan je medecursisten. Dan krijg je ook input over hoe zij ermee om gaan, en wat ermee gedaan kan worden.“
Joost benadrukt het belang van interactie en samenwerking tijdens de cursus. "Je leert tijdens de cursus ook veel van elkaar; je gaat met elkaar in gesprek en je spart met elkaar hoe men dingen ziet of aanpakt. Een extra resultaat van de cursus is dan ook een verbetering in je interpretatie van vragen en vereisten. Er is ruimte om hierover in discussie te gaan, en daar leer je meer van."
Beter voorbereid
"De HAS vertaalt de verplichting ook naar kansen en laat zien wat voor positiefs de CSRD jouw bedrijf kan brengen," aldus Joost. Hij zag gedurende de cursus dat de informatie actief aangevuld werd: "Tijdens de cursus zie je dat de wereld niet stil staat – er komt steeds nieuwe informatie bij, platformen ontstaan en software wordt ontwikkeld. Tijdens de cursus stonden we hier ook bij stil. De CSRD zal zich blijven ontwikkelen, maar wij zijn er nu een stuk beter op voorbereid om hierin mee te gaan."